Да започнеш отначало

Списание "Твоят бизнес" I 2.08.2013

Да обърнеш нова страница в живота е сложно решение, изтъкано от поредица от обстоятелства и вътрешни борби. В професионалния или в личния живот, пътят от мечтата и идеята, до истинската реализация, прилича на трасе за планинско колоездене. Доброто намерение, ентусиазмът и очакваният позитивен резултат, не винаги са достатъчни мотиватори, за да започнеш отначало. Куражът, подкрепен от благоприятни обстоятелства и невидими знаци, предизвикващи необяснимо задвижване на колелото, е съществен фактор в подобен процес на взимане на решения.

Ако проектираме тези размисли върху професионалния живот и смелостта да приложиш опита и познанията си в собствено начинание, се базираме основно на рационални доводи като икономическата ситуация и конкурента картина на съответния пазар и конкретен сектор.

В следващите редове ви представяме притесненията и оптимизма на дамския екип на агенция Knowbox, които имат смелостта да търсят нови предизвикателства на пазара. (на снимката отляво надясно Милица Крайнова, Силвия Митова, Петя Димитрова, Магдалена Маринова). Ето какво споделиха специално за списанието.

Мечтата бледнее на фона на реалността

За някои, макар и изключително опитни и способни професионалисти в България, мечтата да създадат собствен бизнес, често остава само блян. Да работиш за себе си и собствената си кауза е примамливо, но в същото време рисковано. Страхът от неуспеха е осуетил хиляди добри идеи, но от друга страна, най-вероятно е предпазил тези хиляди хора от нелеки ситуации. Да се отдам ли на статуквото или да рискувам?

Необяснимото задвижване на колело е магия, която преобръща събитията просто за един чуден миг. Процесът е съвкупност от обстоятелства, базирани на чисто рационални фактори като натрупан богат професионален опит и увереност в силите. Признаваме все пак, че вярваме в чудеса и в невероятното съвпадение на събития, които тласкат човек от състояние на силно колебание, към действие. Времето за промяна назрява постепенно, но е възможно решението да бъде взето в най-неочаквания момент. Този оптимизъм не е случаен и е основан, както вече споменахме, на придобития опит, увереност в силите и анализ на ситуацията.

Идеята да създадем комуникационна агенция на пръв поглед беше като на шега, но това не е съвсем вярно. Решението отлежаваше години наред и както се шегуваме, в момента ни се услажда като хубаво вино. Огледахме се и разчетохме всички знаци, които ни подтикнаха към действие, въпреки очевидните трудности и силна конкуренция на пазара. Осъзнахме ясно, че в нашите условия скоро няма да настъпи по-добър момент и ако чакаме по-благоприятни времена, ще пропилеем магията на ентусиазма.

Действие в условия на криза – възможност или лудост?

В света на комуникационния бизнес, особено на малък пазар като българския, ситуацията, макар и преувеличена, наподобява на сюжета на Fight Club. Само че на мястото на Брад Пит и неговите съмишленици, се подвизават нахъсани маркетинг експерти.

На пръв поглед различното между тях, е че едните го правят, за да намерят мечтаното чувство за свобода, а другите – за пазарен дял и клиенти. Ако обаче вникнем повече в света на комуникацията, ще видим, че една немалка група хора продължава да се бори, водена както от желанието за завоюването на бизнес, така и от вдъхновяващото удовлетворение от добре свършената работа или успешна реализация на идея.

Макар и в трудни икономически условия, окуражаваща тенденция през последните години в България, е зараждането на бутикови агенции, създадени от експерти, преминали всички възможни стъпала на комуникационния бизнес. Това е ценен контингент от специалисти, въоръжени с дългогодишния си опит и богата бизнес култура. Компаниите ги оценяват не само заради доброто изпълнение на задачите и генератори на креативни идеи, но като опитни консултанти и партньори.

Често подобни новосформирани компании са определяни като малки и млади, но това не създава правилните асоциации. Както и при Knowbox, така и при други подобни агенции, членовете на екипите са преминали през водовъртежа на комуникационния бизнес във всичките му измерения и етапи, независимо дали става въпрос за работа в ПР и рекламни агенции, международни компании, медии или държавни институции.

Изчерпали възможностите в големите компании, голяма част от специалистите в сферата се изправят пред две основни дилеми:

1. Да сменя сферата и да приложа познанията и опита си в друга област, като да направя бар на плажа. Смело и достойно за уважение, съвсем сериозно.
2. Ужасен съм, но ще опитам отново, този път за собствения си бизнес. Никога няма да настъпи по-подходящ момент.

Следващо ниво – от идеята към реалните действия

Ако си достатъчно прозорлив и далновиден, успяваш да приложиш знанията си и опита си на следващо ниво – за собствения си бизнес, и то по начин, който ти самият смяташ за удовлетворяващ и резултатен. Естествено, има правила, с които се съобразяваш, но вече имаш достатъчно самочувствие да боравиш с тях според личната си преценка. А когато градиш нова концепция с правилните партньори, с които се чувстваш повече от комфортно и свободен да споделяш идеи, това прави изживяването безценно. Това може да се превърне в един от силните мотивиращи фактори.

Комуникационният пазар в България е твърде малък, пренаситен от големи и малки играчи. Трудно е да се намери ниша на база на определен бизнес сектор. Именно тук идва предизвикателството пред новите агенции да се отличат с определено позициониране и характеристики, които клиентите ще оценят. Да дръзнеш да застанеш на пазара наред с десетки подобни конкуренти, означава да се отличиш с определена специфика, повече отдаденост, по-високо качество на услугата, разнородни контакти и ноу хау.

В нашия случай, освен предоставяне на общоприетите ПР и рекламни услуги, решихме да изведем на преден план услугата в сферата на b2b комуникацията. Компаниите от средния и малък бизнес все по-често се обръщат към фирми с подобна специализация, за да съдействат за развитието на бизнеса на базата на креативни комуникационни идеи, насочени към настоящите им или потенциални партньори.

Бленуваната добавената стойност на услугата във всеки отделен случай или бизнес може да се материализира под различни форми – консултантска услуга на високо ниво, гъвкавост, персонално отношение, отдаденост на проекта или каузата, както и използване на иновативни решения, независимо дали говорим за медийна кампания, b2b акция или за вайръл в социалните медии. Ако агенцията успее да се превърна в партньор на своя клиент, а не единствено в доставчик на услуга, това е сериозна стъпка напред.

За да не затънем в статуквото на комуникационния бизнес си поставихме за цел да поддържаме мотивацията чрез разработване на собствени проекти. Когато имаш силна и ясно изразена социална позиция и си достатъчно зрял, правиш възможното да генерираш идеи отвъд предоставянето на услуги.

Комуникационният бизнес ни дава възможността да говорим от името на клиентите ни и в същото време да споделяме нашите гледни точки, навлизайки в дълбочина в целите на бизнеса на партньорите, за които работим. Нещо повече. Като екип от приятели си поставихме за цел да поддържаме мотивацията си на работа и да бъдем социално ангажирани индивиди като разработваме собствени бизнес проекти и кампании с идеална обществено значима цел. В момента сме се фокусирали върху разработването на няколко собствени кампании и обществени каузи. Насочили сме вниманието си към изкуството, образователната сфера за обмяна на европейски опит, както и подпалване на патриотизма и историческите познания у българина както в пределите на България, така и извън нея. За нашият екип най-ценното е да работим с ентусиазъм.

Поддържането на постоянния пламък на творчество и целенасоченоченост ни провокира да бъдем идейни и дейни за нашите клиенти, за самите себе си и за всички хора в нашата малка, но богата от към смисъл и символи държава. Желанието ни е да се случват нещата според конкретните поставени цели, а и в мащабност, каквито са и нашите мисли и отговорности.

Убедени сме, че успехът е резултат от дългогодишен опит и познания, в комбинация с вярването, че не съществуват граници за добрите идеи. Именно тази концепция стои в името на нашия бранд Knowbox.

Оригинална публикация

Leave a Reply