Даваш $ 800 и си Бареков

в. Труд | 2010-03-20 

Двамата се втурнаха да правят интернет телевизия, след като слязоха от екраните на Нова тв и на Би Ти Ви. Цветков “излъчва" от офис в центъра на София и към компанията му се присъединява ту бившият му колега от “Здравей, България" Иво Тодоров, ту проф. Юлиан Вучков. Твърди, че програмата е направена без пари от негови приятели. И вече е пуснал номер, на който събира “подкрепа" в SMS-и срещу 1,20 лв.
Проектът ни за интернет телевизия е много сериозен и затова обявяваме нещата, когато се случат, коментира пък Бареков и обеща, че повече новини по бъдещия му проект ще има следващия месец. И в момента на сайтовете bnews и blife, на които той е издател, могат да се гледат видеоновини.
За да излъчва по кабелен или ефирен път, една компания трябва да притежава лиценз от Съвета за електронни медии и да се съобразява със закона за радиото и телевизията. За това, което се излъчва в интернет обаче, СЕМ няма думата.
Можем да регулираме само съдържание, излъчено по телевизия и после качено на нейния сайт, обясни Мария Стефанова от СЕМ. По думите й в много малко части на света има регулация на интернет пространството. Причината е, че се смята, че ще се наруши свободата на хората, обясни тя.
Оказа се, че за да си направиш интернет телевизия, са ти необходими около 800 долара на месец, малко желание и камера. Това е средната сума, необходима, за да се наеме сървър, чрез който да се излъчва програмата, обяснява Стоян Маринов, технически директор на една от компаниите, които поддържат подобни съоръжения – cloud.bg. Самият сървър струва около 6000-8000 долара. За съхранението му обаче са необходими специални условия като ниска температура, а и той вдига силен шум. Запазването на сайт с разширение .bg излиза около 70 лв. на година, а ако завършва на .com – 15 лв. на година.
Видеото се излъчва към сървъра, който го препраща към зрителите. Според оценките на експерти най-разпространеният мрежов стандарт в момента би могъл да издържи около 1500 зрители едновременно. Затова се прави мрежа от сървъри, разположени на различни места и така сигналът няма опасност да се загуби или натоварването да се концентрира на едно място. Експерти в бранша твърдят, че ако за подобен интернет продукт събираш 5000 души, ще си лидер на пазара. Защото зрителите ти ще са хора, които се интересуват от съответната тема, за да седнат пред компютъра си.
Засега обаче рекламодателите не са проявили интерес към подобни продукти, обясниха от големи агенции.

Стр. 18

Leave a Reply