Дават 7,5 млн. евро за реклама на българско вино

www.reporterbg.com I 07.04.2014

7,5 милиона евро са заделени за реклама на българските вина от бюджета на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Общо бюджетът на програмата е 134 млн. евро през новия програмен период, съобщи Атидже Алиева, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".
За пръв път сумата за реклама е толкова голяма, като миналата година са били предвидени 2 милиона евро, допълни зам.-директорът на фонда. По думите й всеки кандидат за финансиране по мярката избира как и по какъв начин да изразходва средствата за популяризиране на продукцията си. Пари за реклама на пазарите от ЕС не са предвидени по програмата, тъй като тези пазари са вътрешни за общността.
През следващия програмен период има заложени две нови мерки в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Едната е насочена за събиране на реколтата на зелено, която се прилага след края на май, когато гроздето още не е узряло, и е вид обезщетение за производителя, който не очаква реколта наесен. По тази мярка са заложени 3 млн. евро.
Другата нова мярка е свързана с инвестициите в предприятия на производителите на вино. Те могат да бъдат насочени към подобряване на технологичния процес, регулация на температурата, етикетиране, бутилиране.
 

Leave a Reply