Дебютант с опит

сп. Тема | Светослав ИВАНОВ | 21.10.2012

Въпреки че водещата на "Събуди се" Мирослава Иванова влезе в бизнеса неочаквано, тя се готви за момента от 15 години

Кое е по-добре: да се готвиш да ръководиш бизнеса бавно и постепенно или да се хвърлиш веднага в най-дълбоката вода? Колкото и невероятно да звучи, Мирослава Иванова знае отговора и на двата въпроса. Водещата на "Събуди се", новото съботно сутрешно предаване по Нова телевизия, работи в медията от 12 години. А в телевизии – от повече от 15. Досега обаче тя е прекарала повечето време там не при камерите, а в апаратната. Близо десет години Мира бе редактор на "На четири очи", чиято водеща Цветанка Ризова малко неочаквано замени в "Събуди се". През лятото избраната за титуляр на новото предаване Цветанка предпочете да напусне НТВ и да се премести 6 bTV. Така Мира, която първоначално трябваше да помага на Ризова, изведнъж се оказа сам юнак на екрана. Преди това дебютантката с много опит бе редактор на Милен Цветков в "Здравей, България" и на Иван Гарелов, когато в началото на XXI век той бе шеф на Нова телевизия и водеше "Студио Нова". "Познавам добре телевизионния процес, но си давам сметка, че между погледа към събитията от апаратната и от студиото има голяма разлика – признава Мира. – Знам, че имам много какво да усъвършенствам като телевизионен журналист. Затова и непрекъснато опитвам да се уча – от собствените си грешки и от всичко, което чувам и виждам."
Всъщност не е съвсем вярно, че Мира се появи на екран за пръв път този септември. През лятото на 2009 г. тя за кратко бе водещ на сутрешния блок на телевизията, когато титулярите бяха в отпуск. А още преди това родената в Шумен разградчанка (чувства се такава, защото цялото й детство е минало в Разград) е работила и пред камерите на "Канал 3".
"Започнах преди повече от 16 години като репортер в радио "Седем дни" – разказва Мира. – По онова време нямах опит в медии, тъй като съм завършила славянска филология. Въпреки това шефовете на "Седем дни" веднага ме пратиха да репортерствам в парламента. В онези години в Народното събрание имаше много ярки личности и за мен животът там бе безкрайно интересен. След като напуснах радиото, поработих три години и в "Канал 3" при Сашо Диков. Там бях водеща на обедното предаване "13-ият час". В това предаване всичко се случваше пред очите на зрителя. Спомням си, че веднъж целият ефир бе посветен на маслодайната роза. Същия ден депутатите гледаха законопроект по темата и в дневния им ред нямаше нищо друго. Тогава Сашо ми каза: "Щом няма нещо по-интересно, правиш голяма разработка за маслодайната роза." Разпитах депутатите и направих няколко интервюта, които пратих в телевизията. По-късно разбрах, че темата е била излъчена и във всички други предавания на "Канал 3" през този ден. Техниката нещо отказала и каквото и видео да се опитвали да пуснат, тръгвал обектът за маслодайната роза. Така зрителите на "Канал 3" се оказаха най-информираните по темата в цяла България."
През есента на 2000 г. Мира се мести в Нова телевизия, където първо помага на Милен Цветков да имплантира "тежката" политика в "леките" до този момент сутрешни часове. Това е времето, в което медията първа налага новия формат на сутрешния си блок "Здравей, България". В него бившият кукувец учи зрителите да пият кафе със сериозни партийни дискусии за разредител. Както и да звънят в ефир и да се карат с водещия. След това филоложката работи и с Иван Гарелов. Последно определя и кани събеседниците в "На четири очи" няколко сезона преди предаването окончателно да слезе от екран през юли.
От новия сезон задачата й се променя – ще спре да пише сценарии и ще започне сама да ги изпълнява. Мисията на Мира в "Събуди се" не изглежда много лесна. Срещу себе си тя има предавания с по-дълъг стаж – "Уикенд с Миа Сантова" и "Насреща с Люба Кулезич" no TV7 и особено "Тази събота с Лора Крумова" по bTV. Новата рубрика по "Нова" започва в 8 часа и продължава до 9.30. "Искам "Събуди се" да изглежда така, както трябва да изглежда едно ранно предаване през първия почивен ден – приятно и леко, но не лековато – пояснява тя. – Виждам ролята си в това да помагам на зрителите да влизат в уикенда със свежо настроение. Убедена съм, че те няма да ми се зарадват, ако, докато закусват, аз също закусвам с госта си. В същото време вярвам, че телевизионният водещ трябва да помага на аудиторията да се пробужда по-бързо с въпросите, които задава. Търсим различните гледни точки и репортажите, които не може да се видят на друго място. Неотдавна събитията в Сирия например коментираха фотограф, снимал в района на бойните действия, и анализатор, който е дете на смесен брак. В първото издание на рубриката "Репортерски сериал" пък разказахме за събитията в село Корница през 1973-а. Там помаците от Западните Родопи се организират за съпротива срещу възродителния процес. Блокират площада и три месеца не пускат пиле да прехвръкне. Накрая бунтът им е смазан и има петима убити. Ето два примера какво може да очакват зрителите от "Събуди се". Първият е за нестандартен подход към проблем, за който всички говорят. А вторият е за тема, за която се знае много малко. Рейтингите показват, че стартът на предаването е добър и че посоката е вярна."

Стр. 66, 67 

Leave a Reply