Денис Ризов: Намалиха бюджета на БНТ и замразиха предаването ми

в. 168 часа |  08.11.2013 

Преди това плащах от своя джоб по 1750 лв. за ефир

• Българинът е прост, моралът му се събира в една чаша
• Ще съм богат и с куха китара и две фланелки
• Имал съм самолет и яхта, но съм щастлив и с чифт дънки и маратонки

- Денис, в момента твоето предаване "Денис и приятели" е замразено до Нова година, като официално беше оповестено, че причината е разработването на нова концепция.

- Под много голям въпрос е дали изобщо ще върнем шоуто в ефир след Нова година. В момента не работим по нови концепции. Ние сме себе си и каквото и да променяме, пак ще си останем същите, това е истината. Доколкото знам, са намалили бюджетите на БНТ и поради това предаването е замразено.
Веднъж вече променихме концепцията. От ежедневно излъчване минахме на седмично. На мен много повече ми харесваше, когато ни даваха всеки ден, защото имаше повече музика, а иначе в седмичното издание трябваше да бъдем по-актуални, с по-малко и интересни гости. За мен това шоу е кауза -да се боря с чалгата и простотията
Ако се опитваш всеки ден, ще ти е много по-лесно.
Твърдят, че рейтингът се е вдигнал със седмичното излъчване. По принцип обаче трябваше да се направи съответната реклама, за да разберат хората, че няма да го гледат в дните, в които са свикнали. Никой не си мръдна пръста по този въпрос. Самото предаване във вида, в който беше замислено, никога не успя да се осъществи дори на 10% от планираното.
Трябваше да бъде много по-мъжко, много по-провокативно, много по-хулиганско, но без да е просташко.
С много повече еротика, скандалност, но не жълта
В БНТ каквото и да направиш, каквото и да кажеш, за когото и да кажеш, той има право на отговор и се започват разправии. Няма как иначе в обществена медия с държавно ръководство. Тя не е подчинена на пазарен принцип.

- Говори се все пак, че с екипа уговаряте интервюта с чуждестранни знаменитости за завръщането си?

- Така е, но това е само при условие, че стартираме отново, в което аз изобщо не съм сигурен. Както не съм сигурен дали ще е седмично и дали изобщо ще е по БНТ, защото имаме предложения и преговаряме с други комерсиални телевизии.
За мен БНТ е правилното място. Нашата публика е малцинство – на хората, които не слушат чалга. С обществената си функция БНТ трябва да защитава именно малцинствата.
Беше компромис от наша страна да работим с тях, както и за тях да ни излъчват. Рейтингът ни беше нисък и защото времето, в което ни излъчваха, е слот, който не е разработван в България никога. Не е проблем, но в САЩ за Джей Лено и Летърман, които започват в 11,30 ч, а там хората стават рано и работят за разлика от хората тук, които стават и не работят, а пият и ядат
С комерсиална телевизия също трудно ще се напасне добре заради необходимостта да се излъчваме в късния слот и така те няма да могат да си върнат парите от реклами. За някои хора може да сме мания, но не сме маса. Голяма част от обществото дори не може да схване хумора в предаването ни, защото е правен за интелигентни хора.
За голямо съжаление поради локалността на мисленето на българския гражданин той е прост. Мисленето му е ограничено, а моралът му се побира в една чаша. Затова нацията ни е смотана и леко наведена.
Локалността е най-големият ни проблем. Не обвинявам аудиторията, но на мен ще ми е много по-лесно да правя предаване за американци. Американски продуценти дори са ми предлагали да пренеса "Денис и приятели" в тяхна телевизия.
Не съм го обмислял засега. Аз съм музикант и телевизията ми е хоби. Не изпитвам никакво удоволствие от работата в телевизия и още повече от воденето на предаване. За мен това е болка в гъза.

- Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация обяви, че последният рекламен билборд на предаването е против морала и благоприличието. (На него има момиче, което показва среден пръст -б.а.)

- Смятам, че България е с много нисък морал. Възпитаван съм в американска етика и ми е странно. Тук влизаш в едно чалга заведение, вътре има триста проститутки и двеста души сводници и дилъри на наркотици
Звездите по билбордовете са Азис и разголени чалгаджийки и в този смисъл един среден пръст ми звучи като доста несериозно обвинение. Освен това ние сме рокаджии и този акт е най-невинното, което можем да покажем. Свалиха билборда, когато изтече договорът, но с него проблемът беше, че сме използвали логото на БНТ и тази комисия по саморегулация се самосезирала. И аз направих нужното – саморегулирах си го от единия крачол в другия.

- Вярно ли е, че от собствения си джоб си плащал седмичните хонорари на екипа си?

- Да, и мога да говоря в цифри. Миналия сезон на" Денис и приятели" ми струва 1750 лв. на епизод. Излъчени са повече от сто и съм платил толкова пъти по 1750 лв., за да продължи да го има шоуто. Отново казвам, че за мен това е кауза и затова доплащах, защото бюджетът му беше смешен. Под 5000 лв. Всеки знае, че с толкова не може да се прави предаване. Само хонорарите на екипа възлизаха на над 7000 лв.

- Изясни ли се въпроса със скандала с бившата "котка" Кристин Илиева?

- Какво да се изясни? Има хора от "Денис и приятели", които не са си взели парите от миналия сезон. Аз не съм си ги взел от по-миналия. Даже съм дал. Много често други момичета сами са ми казвали, че работят при нас за удоволствие.

-Твърди се, че "котките" имат неофициална забрана да посещават чалга клубове?

- Съвсем официална е и фигурира в договорите им. Естествено, те са я нарушавали. Ние се опитваме да ги възпитаме. Повечето от тях спряха да ходят на чалга за известно време, но с напускането на шоуто отново започнаха. Държавата е така устроена. Тук повечето си мислят, че ако не ходиш на чалга, ще останеш сам на улицата. Не ходя, пък съм щастлив.

- В телевизионната или в музикалната гилдия се водят повече войни?

- В телевизионната има смисъл от тях, защото там има пари, а в музикалната каквато и битка да се води, тя е тъпа и безсмислена. Музикален пазар в България няма. Той винаги е бил рекламен. Ако някой няма спонсор да даде някой лев на онази там певица да си направи клип, няма да разберем за нея.
Защо на повечето певици музикалната им кариера секва, след като се омъжат? Защото целта им не е да създадат творчество, а да си намерят мъж.

- Казват за теб, че си рисков играч в бизнес отношение и смело се хвърляш в опасни инвестиции?

- Правил съм какви ли не глупости. Нямам проблем да се заловя с инвестиция, която никой друг не би опитал. За сметка на това съм направил много неща, които са първи в България – затворен комплекс, верига магазини за електроника. Бил съм три пъти дистрибутор на годината на конфитюр за САЩ. Снабдявал съм армията на Индонезия с кетчуп.

- Как ти хрумна последното?

- Преди десетина години имах компания, която държеше правата на козметичните серии на "Дисни" за Латинска Америка. Опитвах се да продавам шампоанчета и сапунчета с образа на Мики Маус в Бразилия, Мексико и т.н., но не вървяха много.
Тогава с един евреин, мой приятел, се видяхме и от приказка на приказка си разменихме две компании. Отстъпих му тази, а той ми даде неговата, която снабдяваше армията на Индонезия с хранителни стоки. Странно беше, но се получи.

- Не се ли страхуваш от пълен фалит?

- Музикант съм и за мен пълен фалит няма. Стига ми да имам една куха китара и подлезът на ЦУМ. Не съм разглезен човек, който е свикнал да харчи милиони. Парите не ме интересуват и никога не са били важни за мен.
Те са една от предпоставките да правиш бизнес дотолкова, доколкото го има. Нямам проблем утре да съм с един чифт маратонки, едни дънки, три – четири фланелки и здрава китара, за да съм щастлив. Имал съм и самолет, и яхта и какво от това?
Не летях от щастие. Чудех са какво да правя.

- Имаш интерес към футбола. Би ли инвестирал в българския спорт?

- Не. Интересувам се от американски футбол. Той е франчайз. Бях фен на "Левски" по времето, когато беше български отбор с наши собственици и футболисти. С някакъв спортен дух. Сега казват, че е на Батков, но всички знаем, че не е.
Футболистите са някакви чуждоземци, които са дошли тук да ходят на дискотека
От време на време в сряда и събота имат някакви мачове, които адски им досаждат, и дали падат, или бият няма значение за тях, напиват се и забърсват някое леко момиче.

- Гледаш ли някое от актуалните музикални риалитита?

- Не. За мен те изяждат джобните пари на телевизиите. В тях се наливат толкова пари, че не остава нищо за производството на нормални и стойностни предавания.
Аз бих инвестирал в по-голям брой качествени седмични или дори месечни предавания. Проблемът на българските медии е, че се водят по вкуса на масата и за рейтинг са готови да съсипят нивото на продукцията.
На никого не му се занимава да възпитава зрителя в някакви ценности и морал, което обаче след години се връща на държавата. Опростаченото население ще дойде на власт след 10-20 г. Страшно ще е, когато трябва да се берат плодовете на простотията, която се сее в момента.

- Какво мислиш за студентските окупации?

- Въобще не се интересувам, но каквото и да правят студентите, те са прави, а не онези плешиви тикви в парламента. Положението е генерално. При мен е принцип. Ако младият човек каже, че нещо трябва да се направи, значи така трябва да стане. Дъртакът в парламента и шлифованите псевдоуправленци правят всичко с една – единствена цел – всеки от нас да си плати сметката накрая и те да си вземат парите.
В момента младите хора нямат проблеми с правилата или устройството на обществото, а с финансовата и икономическата обстановка. Ако навремето те караха да ходиш с къса коса, защото партията казва така, сега биха могли да те накарат да направиш каквото и да било, защото си зависим икономически.
Обществото принуди младите да търсят лесния начин на живот. Но няма такъв, защото накрая някой плаща и ако всичко върви добре, българинът ще остане човекът, които си е оправил сметките, а парите отиват при чужденците, които са по-умни.

- Защо така и не се разведохте официално с Наталия Симеонова, въпреки че сте разделени?

- Нямам представа. А защо се оженихме изобщо? За мен бракът като институция е измислен от църквата в момент, когато животът е бил със средна продължителност 35-40 г. Тогава, "докато смъртта ни раздели", не е било много далеч.
Не вярвам в брака. Сключването на официален съюз е важно за онези по-глупавите, които имат нужда, ако нещата не се получат, някой по-умен от тях да им раздели покъщнината след това. Съчувствам им.

- Ти винаги си заобиколен от млади и красиви жени. С какво ги омагьосваш?

- Не омайвам жените. Около мен просто има млади хора, защото научават много, животът им става по-интересен, но в повечето случаи е свързано с някакъв работен проект.
Винаги има кастинги, конкурси и около мен се разхождат красиви момичета. Не съм се възползвал никога.

Оригинална публикация
 

 

 

Leave a Reply