Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за радиото и телевизията

БТВ, Новини в 19.00 часа | 2009-12-18

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за радиото и телевизията. ГЕРБ, Синята коалиция и БСП дебатираха основно върху предложената от управляващите поправка телевизиите да увеличат драстично излъчването на предавания, създадени от родни независими продуценти.
Европейските директиви задължават телевизиите у нас и навсякъде в общността да излъчват в годишната си програма поне десет процента предавания създадени от европейски продуценти. У нас обаче в поправките на медийния закон този дял е завишен на 25%, и то само за българските продуценти.
Иван Иванов: Чрез този текст дори и независимостта на българските медии е поставена на прицел – 89-та година. Тогава телевизионното време беше строго сегментирано. Толкова процента български произведения, толкова процента произведения от Съветския съюз, толкова процента от социалистическия лагер и останалото там… каквото може да попадне от капиталистическия свят.
„Тогава хората ще почнат отново да търсят други телевизии. Ще търсят други развлечения. Ето затова смятам, че това е дълбоко непатриотично. То е непатриотично, защото ще понижи качеството на българската култура.
ГЕРБ също смята, че предложението е твърде драстично.
Искра Фидосова: Не сме против това да има увеличение, но сме против това да има такова драстично увеличение. Ако трябва да има увеличение, то трябва да стане плавно във времето и да бъде съобразено с реалностите и с обществените нагласи, с обществения интерес.
Текстът ще бъде сериозно дебатиран преди окончателното гласуване на закона след празниците. Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), смята, че ако тази квота бъде въведена с закона, то има опасност страната ни да бъде санкционирана от Евросъюза. Защото така ще толерира повече родните външни продуценти, а не всички европейски.
 

Leave a Reply