ДЕСЕТ ТЕНДЕНЦИИ В УЕБ МАРКЕТИНГА ПРЕЗ 2010 г.

в. InfoWeek | 05.07.2010

Къде да инвестирате, какво да тествате и кое може да почака?

Може да смятате, че маркетинговите тенденции са тясно свързани с промените в потребителските предпочитания, тъй като ефективният маркетинг се основава на идеята вашите послания да се появяват на местата, които привличат най-много погледа на потребителите. Но това твърдение невинаги е в сила, тъй като макретолозите, чиито проучвания са фокусирани върху тенденците, са склонни да преувеличават значението на тази технология и прилагането й.
За щастие, мнозинството потребители постоянно променят предпочитанията си и пренасочват вниманието си много по-често, отколкото им се иска на маркетолозите. От друга страна, ако не се обърне внимание на дадена тенденция или се прилагат все една и същи методи, в най-добрия случай рискувате да изпуснете възможности, а в най-лошия – да получите отрицателна възвращаемост или дори да загубите пазарен дял.
Тъй като ефектът от маркетинговите проучвания на тендениците е толкова по-добър, колкото по-ясно можете да формулирате обосновани прогнози, тук ви предлагаме няколко съвета, които могат да ви помогнат да избегнете възможните грешки при този вид маркетинг. Изброени са десет водещи маркетинг тенденции 3а 2010-а, подредени в произволен ред, които ще ви подскажат дали моментът е подходящ 3а инвестиране, 3а пробване, или е по-добре да се изчака.

Тенденция №1: Оптимизация на търсачките (SE0)

Съвет: Опитайте

Сайтовете с подходящо съдържание и с линкове, на които може да се има доверие, продължават да са водещи в списъка на търсачките и през тази годита; макар през 2010-а да има потенциал 3а развитие на някои нови стандарти. Обемът на уеб съдържанието непрестанно расте, а потребителите все повече се интересуват от специализирано съдържание и персонализирани резултати от търсенето. Това означава, че търсачките се нуждаят от съответното персонализирано съдържание – било то авторски публикации, или продуктова информация. Всъщност, в алгоритмите на търсещите машини вече се обръща повече внимание на датата на публикуване, географското положение, браузъритеза мобилни устройства, съдържание на социалните мрежи, както и на поведението на потребителите от минали периоди. Не отхвърляйте сегашната си SHO (Search Engine Optimization) стратегия, докато търсите възможности 3а персонализация, а си осигурете част от бюджета 3а тестване на съдържанието, ключовите думи и линковете, които са насочени към нишова аудитория. Тествайте ключови думи и линкове в социалните мрежи, локални сайтове и любили и уебсайтове. Направете си труда по-често да обновявате съдържанието, което искате да е с по-висок рейтинг в търсачките. След като в търсачките са тествани тези нови цели и са разкрити някои конкретни стандарти, вие трябва да сте готови да инвестирате в зависимост от получените разултати.

Тенденция №2: Направете търсенето платено

Съвет: Инвестирайте

Платеното търсене не се смята 3а революционна новост, откак идеята 3а "long tail" търсенето се прилага като основен инструмент при търсенето според ключова дума. Това е добра новина, тъй като потребителите ще използват и през настоящата година търсачките като основен инструмент 3а откриване на необходимите им продукти и услуги и ще продължават да кликат върху съответните реклами. Цените на рекламите в търсачките ще се задържат в приемливи граници, а средната възвращаемост на инвестициите ще остане сравнително висока, тъй като по-големите компании ще свият маркетинговите си бюджети и ще продължат да пренасочват ресурси към SEO тактики е по-ниски разходи с цел привличане на повече посететители при по-ниски цени. 2010-а има потенциал 3а постигане на още по-значително намаляване на цените 3а price-per-click, ако Bing успее да привлече достатъчно лоялни потребители и отнеме част от аудиторията на Google.

Тенденция №3: Имейл маркетинг

Съвет: Инвестирайте

Не е трудно да се вземе решение 3а инвестиране в този тип маркетинг 1г, тъй като разходите са доста ниски. Но това не е единствената причина 3а изпращане на електронни съобщения с маркетингова цел, разбира се. Повечето потребители все още възприемат електронната поща като основна форма 3а комуникация, дори при наличието на достатъчно алтернативни начини, чрез които клиентите могат да се абонират 3а периодични издания, предназначени 3а малкия бизнес.
Маркетингът чрез електронната поща ще остане и през 2010 г. предпочитан канал 3а комуникация. Дори може би ще се превърне в още по-мощен инструмент, защото доставчиците на този тип услуги Засилват интеграцията със социалните мрежи, подобряват достъпа чрез търсачките до архивирани имейли, системите 3а автоматичен отговор и новите интегрирани приложения. Ако все още не ползвате услугите на такъв доставчик, инвестирайте във вашия списък с адреси от електронната си поща, 3а да си създадете стойностно съдържание, с което да се привличат постоянни клиенти.

Тенденция №4: Маркетинг чрез социалните мрежи

Съвет: Опитайте

Според маркетолозите социалните медии имат един съществен недостатък – прекалено много очи се взират в тях. Това може да изглежда привлекателно, ако сте собственик на голяма компания. Но 3а малките фирми през 2010 г. дейностите, от които може да се извлече печалба, ще са все още изключение от правилото. Показателен тест 3а потенциала на вашия маркетинг в социалните мрежи е да се направи проучване на мнението на клиентите ви 3а това, колко от тях гледат на социалните мрежи като на първостепенно средство 3а комуникация. Може да направите експеримент с вашата страница във Facebook и Twitter, ако преди това откриете, че значителна част от клиентите ви проявяват интерес да следят бизнеса ви и онлайн.
Добре е през 2010-а да тествате такова съдържание, което да привлича интерес към вашия бизнес и постоянни клиенти. Сегашните ви клиенти се много повече от някакви напълно непознати хора, които отговарят на офертите, публикувани в социалните мрежи – те вече ви познават и ви имат доверие, базирано на предишни техни покупки.

Тенденция 5: Блогове

Съвет: Изчакайте

Ако поддържате блог, който ви помага в търсачките да държите рейтинга си висок в търсачките, или с цел да информирате настоящите си клиенти, би трябвало да изберете една от двете стратегии – опитайте или инвестирайте. Но ако вашият блог е опит 3а пробван е на нови възможности, които да се приложат в контактите с клиентите, то 2010 г. ще бъде годината, през която ще се проявят слабите страни на блогосферата и нейната уязвимост. Дали ще използвате успешно блога си зависи от това, да привлечете посетителите със съдържание, което предполага общуване. Това значи още, че връзката с клиентите чрез блога е толкова добра, колкото и съдържанието на главната страница на уебсайта ви. Ако тази страница е и вашият блог, чието съдържание се актуализира редовно, то комуникационният ви рейтинг е толкова добър, колкото е качествено съдържанието на последния пост в блога ви.
Вместо да правите блог с единствената цел да превърнете посетителите на сайта си в клиенти, през 2010 г. е по-добре да разработите качествено съдържание на основната си уебстраница. И когато откриете това, което работи 3а вас, просто не го променяйте повече.

Тенденция №6: Присъствие в уеб пространството

Съвет: Инвестирайте

Ако желаете хората да обръщат внимание на съдържнието в сайта ви, има смисъл да го рекламирате на някои от големите сайтове, които привличат повече трафик. Привличането на посетители към сайта ви не е най-важната цел през 2010 г. обаче. Вместо това, трябва да направите такова съдържание, което да е интересно за потребителите и да генерира посещения.
Различията произлизат от факта, че сайтовете 3а качване на съдържание, като YouTube, стимулират потребителите да търсят начини как максимално бързо да качат свое съдържание в Мрежата. Това дава възможност на потребителите да браузват съдържание, качено от самите тях на една страница, така че да не се налага да кликват върху различни линкове, водещи към други сайтове в цялото уеб пространство. А това отнема доста време. Да не говорим, че резултатите от търсенето може да са абсолютно непредвидими и дори шокиращи.
За да се възползвате от предимствата на достъпа през една страница, съдържанието на вашия уебсайт трябва да привлича колкото е възможно повече посещения от специализирани сайтове 3а качване на съдържание. Например, много хора търсят видеосъдържание в YouTube. Ако имате видео на сайта си, което не е качено в YouTube, то потребителите в YouTube няма да си направят труда да потърсят сайта ви. За тях You Tube е мястото, където могат да се намерят всички видеоклипове, които ги интересуват.

Тенденция №7: Мобилен маркетинг

Съвет: Пробвайте

В случай че не знаете, мобилният маркетинг е предназначен да достигне до хората посредством мобилните им телефони и смартфони. Малкият бизнес не разполага с кой знае колко възможности 3а привличане на интереса на клиентите чрез мобилни устройства, но 2010 г. предлага възможности ситуацията да се промени.
Търсенето на мобилни приложения бележи огромен ръст, както и браузването през мо~ билни устройства благодарение на все по-широкото навлизане на продукти като iPhone и телефона на Google Android. И тъй като през 2010-а все повече хора си купуват такива телефони и ползват именно тези приложения, 3а малкия бизнес това е възможност да се започне е предлагането на маркетингови услуги на ниски цени – чрез текстови съобщения (SMS), маркетинг чрез мобилни имейли, мобилни уебсайтове, разработване на .мобилни приложения и маркетинг в зависимост от местоположението.
Нека 2010 г. стане 3а вас периода, през който да проучите предпочитанията към мобилни приложения на клиентите си. Така също може да използвате инструменти като Google Analytics, 3а да разберете колко потребители достъпват сайта ви през мобилни уеб браузъри. Ако проявявате интерес към поддържане на контакти с клиентите си чрез мобилни устройства, може да опитате и да Започнете с по-прости мобилни маркетингови компании, като изпращане на купони чрез текстови съобщения или създаване на мобилен микросайт 3а някой от продуктите ви.

Тенденция №8: Подкастинг и онлайн радио

Съвет: Изчакайте

Онлайн радиото е сравнително нова, набираща популярност тенденция, която се дължи най-вече на факта, че т.нар. "традиционно радио" пострада много от решението на рекламодателите да пренасочат средствата си към цифровите формати. 2010-а ще бъде годината на проучването на възможността онлайн радиостанциите да заемат лидерска позиция при подкастинга, тъй като все още няма изявено водещо интернет радио.
Но дори и ако се открои такъв лидер до края на тази година, интернет радиостанциите ще трябва да направят медиите си no-ангажирани, с повече споделено съдържание, което да може и лесно да се проследява; да бъде и по-мобилно, като целта е да се съберат повече пари от рекламодателите. Ако искате да привлечете аудитория чрез излъчване или реклама в интернет медия, заложете на онлайн видеосъдържанието през 2010 г. и изчакайте радиото да се развие до етап реинвестиране.

Тенденция № 9: Онлайн видео

Съвет: Инвестирайте

Ако 3а да се опише една картина са нужни хиляди думи, то колко думи ще са необходими 3а онлайн видео с времетраене 30 секунди? С видео могат да се изравят неизброимо много емоции около покупките и още толкова запомнящи се моменти, свързани с определена марка. Доскоро разпространението на съобщения, съдържащи видео, беше ограничено и стигаше само до телевизионния екран. През 2010 г. видеото ще стане по-достъпно 3а малкия бизнес чрез онлайн разпространението. Онлайн видеото е интерактивен, запомнящ се, лесно достъпен и евтин начин 3а създаване и споделяне на съдържание. Все още се очакват големите инвестиции в този сектор, а когато те се появят, ще доведат със себе си още повече ценово ефективни въз.можности 3а малкия бизнес да се включи във видеопромоциите през 2010 г.

Тенденция №10: Купони, отстъпки и спестявания

Съвет: Опитайте

Това не е чисто интернет .маркетингова тенденция, но е достатъчно важна и си струва да се спомене най-вече по икономически причини. 2009-а беше поредната трудна година 3а търговците, а потребителите вече толкова са свикнали, когато пазаруват, да търсят оферти, които предлагат големи отстъпки, че искат това да продължава вечно. Ако разчитате на големи намаления, с които да повишите продажбите и да преживеете икономическия спад, през 2010 г. ще трябва постепенно да отучите клиентите си да очакват ниски цени. Потребителите трябва да осъзнаят, че икономиката се възстановява. Пренастройването на очакванията няма да стане лесно, Затова се опитайте да смените отстъпките със специални привилегии, като например намаления 3а лоялни клиенти, безплатен ъпгрейд и други оферти, които няма да ви въвлекат в сравнение на цените.
Модата в интернет маркетинга се развива е бързи темпове, Затова може да очаквате появата през 2010 г. па още нови и вълнуващи тенденции. Не бързайте да се хвърляте в нови изгодни начинания, само защото потребителите се преориентират по-бавно в сравнение с маркетолозите и развитието на технологиите. 1 Io-добре се фокусирайте върху успешните бизнес-практики, задълбочете връзките С клиентите си и решавайте проблемите им. Това са тендециите, които никога не подвеждат .малкия бизнес и гарантират добри резултати.

Стр. 6 – 7

Leave a Reply