Димитър Бербатов дебютира в блогосферата с коментара Haters

в. Дневник | Божидар КЪРТУНОВ | 2010-03-10

Специалисти по PR оценяват като грешка критичната му реакция

Капитанът на българския национален отбор по футбол Димитър Бербатов дебютира като блогър в понеделник, но по начин, който е доста спорен от PR гледна точка. Той е направил грешка с дебютното си мнение, озаглавено Haters, смятат едни от най-изявените специалисти в областта на връзките с обществеността.
Във времето, в което Тайгър Уудс и Джон Тери страдат след сериозни скандали, ударили по перфектния им до момента на разкритията имидж, Бербатов няма никакви открити конфликти или неловки ситуации, от които да излиза. Най-голямото му бреме са тежките критики, които често понася предимно в България.
Управителят на агенцията "МЗ комюникейшънс груп" Максим Бехар твърди, че за футболиста на "Манчестър юнайтед" би било по-добре да не прави нищо в случая. "Не трябва да се изкарват проблеми с една определена група. Има една голяма група хора в България, която е по-добре да не те обича", казва специалистът.
В мнението си, с което стартира своя блог, националът говори за "всички "разбирачи", всички завистници, всички злобари, хора, които не могат да спят, когато видят някой човек да преуспява". Той неколкократно натяква на това, че е успял, а посланието му към критиците завършва така: "Аз съм много нависоко, за да ви виждам. А дори, като тръгна да падам, пак няма да падна на толкова ниско."
"Клинтън излезе от много голям скандал по точен начин, без да влиза в конфликт с никого. Бербатов трябва да стои по-високо и да му се възхищаваме", добави Бехар, като определя футболиста като един от тримата най-големи авторитети в България. Според него "хейтърите ще станат още по-хейтъри". "Те могат да се победят с положително отношение. Бербатов трябва да е лице на позитивизма. Трябва да стои по-високо и да му се възхищаваме. За неговите качества няма спор, защото, за да си в "Манчестър юнайтед", трябва да си гений. Ако той направи своя дом европейски, аз направя офиса си европейски и вие направите редакцията си европейска – това е пътят към успеха. Трябва всички да работим повече."
Подобно е мнението и на Ради Георгиев, изпълнителен директор на PR агенция "От-До консулт". Той казва, че българските футболисти се нуждаят от PR-и. На констатацията, че Бербатов в момента има личен PR в лицето на Диди Ходжева, Георгиев отговори: "Не е сигурно, че това ще продължи да е така." "Българските играчи трябва да се обръщат към специалисти за консултации или да ги наемат."
Той посочи като подобен примера с вратаря на националния отбор Николай Михайлов, който преди няколко дни обяви, че спира да общува с медиите заради честите жълти новини по негов адрес. От години Стилиян Петров не говори с журналисти, а отскоро и друг полузащитник – Благой Георгиев, избра същия метод.
След приятелската среща с Полша (0:2) президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че Бербатов и Петров се чувствали недостатъчно обичани в България. Във втория си пост във вторник нападателят се обърна директно срещу телевизионните коментатори, които величаели чуждите футболисти, а не изтъквали качествата на българските играчи.
"Действието на Бербатов показва нещо много лично. Не мисля, че има нужда от такъв отговор. Футболистите трябва да са разбрали, че медиите са много силни. Джон Тери от "Баща на годината" стигна дотам, че да му отнемат капитанската лента в националния отбор. Бидейки в Англия, където медиите са много активни, Бербатов трябва да знае какво е влиянието им. Той е суперпопулярен и не може да избегне да се пише за него. След тази му реакция нищо няма да се промени – когато играе добре, ще бъде хвален, а когато се представя слабо – ще бъде критикуван", коментира Георгиев.
Той не пожела да прогнозира дали действията на Бербатов ще окажат влияние върху евентуални бъдещи рекламни договори. "В рекламните агенции работят хора – някои одобряват подобно мнение, други са против." Георгиев направи и сравнение с Христо Стоичков. "Знаем какъв беше Стоичков. Досега Бербатов имаше образ на скромен човек, но реши да го промени. Той беше положителен герой извън терена. Слабата му игра обостри сетивата му и той отговори на медиите. Това е грешка", добави Георгиев.
Изпълнителният директор на PR агенция APRA Porter Любомир Аламанов погледна от по-различен ъгъл. Според него "чашата на хейтърството доста се е препълнила" и Бербатов не е издържал. "Човека го съсипаха. За мен това е чисто човешка реакция. Има моменти, в които оставяме PR-а на заден план. До голяма степен го оправдавам."
Аламанов смята, че напрежението, което се е натрупало върху нападателя и семейството му, е оказало влияние. "Това, ако беше IBM, "Кока-Кола" или някоя друга голяма компания, много журналисти щяха да се замислят, преди да пишат глупости заради делата, които щяха да ги смажат. Адски е удобно да си седиш анонимен и да пишеш статии, в които да критикуваш и обиждаш Бербатов. Когато играе слабо и тук, и в Англия го критикуват. Когато направи силен мач, в Англия го хвалят и казват, че е бил великолепен, а в България пишат: "Бербатов вкара гол", твърди Аламанов. Според него от PR гледна точка публикуваното мнение на Бербатов е "призив за запазване на културата в комуникацията". "Не мога да давам акъл как трябва да се действа, без да знам какви са чувствата на Бербатов и на семейството му."
Личният PR на футболиста Диди Ходжева не може да бъде открита за коментар, за да обясни защо Бербатов е решил да започне точно по този начин в блога си.

Стр. 11

Leave a Reply