Димитър Костов: Президентският брат Емил Стоянав взе ТВ “Европа” без пари!

в. Show | Мария ДРУМЕВА | 13.10.2010

Димитър Костов е бивш общински съветник в Пловдив. Председател на партия "Гражданска сила", стои начело на Движение пловдивчани за Пловдив. Инженер по образование, но от над 40 години неговата страст са монетите. Твърди се, че в нумизматиката бие най-големите спецове у нас. Бизнесменът притежава впечатляваща колекция от уникални монети. Познат е като човека, който дава гласност на най-скандалните сделки не само под тепетата.

- Кое ви дава основание да твърдите, че евродепутатът Емил Стоянов е един от мозъците на скандална сделка, чрез която се облагодетелства с милиони?

- Мога да го докажа с документи. Емил Стоянов отива с група хора при тогавашния кмет от СДС д-р Чомаков и като брат на президента Петър Стоянов (1997-2001) е приет много радушно и внимателно. Предлага да се създаде едно дружество, което да направи увеселителен парк. Самото ръководство на СДС не вниква в нещата. Д-р Чомаков вкарва в Общинския съвет предложение за създаване на дружество между общината и други фирми. Интересно е кои са тези фирми. Чомака казва, че се е провела среща между ръководството на община Пловдив и швейцарската фирма "Цугерминг" със седалище град Цуг. При преговорите се установява интересът на швейцарската фирма за реализацията на проекта "Увеселителен парк "Тракия". След проучване на българското законодателство и въз основа на доклад, предоставен от финансово-индустриална група "РУИ Холдинг" АД-София, "Цугерминг" изявява своите инвестиционни намерения да участва в проекта чрез дъщерната си компания "Сентрал Инвестмънт Груп холдинг" АД – Люксембург и упълномощава "РУИ Холдинг" АД-София за свой представител за реализацията на проекта. Според наши проучвания обаче "РУИ Холдинг" АД-София е в тежко финансово състояние, а впоследствие тя държи част от капитала на дружеството. Тази фирма е изхвърлила на улицата 6000 човека. Това ли са солидните инвеститори според Чомаков?! Проектът е пълен грабеж.

- Защо смятате, че сделката е порочна, а играчите в нея нарушават българските закони?

- Като следваме хронологията, виждаме, че Чомаков предлага дружеството да се създаде с 60 000 лв. начален капитал, от които общината ще получи 25% и съответно тези 25% ще са стойността на внесените като апортна вноска в капитала 140 287 декара и 3 ара земя. Този парк е публична общинска собственост, той е на град Пловдив. Парк, строен с доброволния труд на гражданите. Там всяко едно дърво има паспорт, има редки дървесни видове и птици. Това са белите дробове на Пловдив.
Замисълът е интересен, но нереализуем. Защото капиталът, който трябва да се вложи, ще надвиши многократно стойността на капитала, който притежава дружеството. Впоследствие се оказва, че тези "швейцарци" нямат намерение изобщо да строят там. Че това даже не са швейцарци, това са Емил Стоянов и компания – една група мошеници селски тарикати.
Какво се случва?! Акционери стават "Сентрал Инвестмънт Груп холдинг" АД-Люксембург – с адрес на управление Люксембург, ул. "Дю Кюре" 32. Дружеството се представлява от един счетоводител на име Кристиян Груке. Другата фирма е "Унсън финанс"-Лондон, "Руи Холдинг"-Лондон, които имат много ограничени капитали, просто е смешно. Наименованието на акционерното дружество е "Увеселителен парк "Тракия" АД. Приема се и устав на дружеството, в който общината няма никаква възможност дори да инициира събрание. А основният капитал на дружеството е земята. Сменя се статутът на земята от публична в частна общинска собственост, а в закона ясно и категорично се казва кога може да бъде сменен този статут: само когато неотложни нужди налагат това. Това нещо трябва да отговоря на основните нужди на населението. Каква нужда налага да ходиш да се въртиш на виенско колело и да дадеш парка си – белия си дроб и за това да си плащаш на някакъв селски играч?! Няма основание. Толкова зле са били тези наши общински съветници.
Емо Стоянов идва и от името на тези от Люксембург от "Сентрал Инвестмънт" предлага на Чомака да направят това дружество. И те (Емил Стоянов и компания) стават мажоритарен собственик на дружеството.
Тези селски тарикати от нашите земи работят чрез офшорки. Каква е схемата – Първо имаме ЦУГ (Швейцария), фирмата е прехвърлена в Люксембург. Специално аз ходих с моя син в Люксембург в Търговската камара. Срещнахме се със счетоводителя Груке, който представлява дружеството, то е с 30 000 евро капитал. А става въпрос за много милиони!
Защото само земята струва 18 милиона евро!
А това дружество, което ще инвестира в нея, има 30 000 евро капитал?! Кои обаче са създателите на това дружество в Люксембург? Оказва се, че това са две фирми със седалище в Лондон, които са регистрирали капитал по 1000 паунда – 3500 лева тогава. Тези две дружества са също анонимни. Те нямат представител, те са само една пощенска кутия и не се знае кои са играчите. Влизайки в регистъра, виждаме кой е създал тези дружества в Лондон – имаме един ЦУГ (Швейцария), след това Лондон, след това отиваме на Бахамите, оттам дружествата се прехвърлят на Сейшелските острови, оттам – в Кипър: всички са офшорки с по 100,200 евро долара начален капитал. Зад тях стоят българи…

- Вие сте водили разследване на тези фирми?

- И какво открих – ами те нямат финансов ресурс да правят такова дружество и да инвестират в такъв грандиозен проект. Много малко пловдивчани знаят, че тази земя вече не е тяхна. Тя е на "Увеселителен парк "Тракия" АД. Това дружество съществува и до ден-днешен, но не се знае какво прави. Вижте какво пише в документите – Чл. 4, ал. 1 пише: "За своите задължения дружеството отговаря с имуществото си" – а то няма имущество, защото "имуществото" му е земята на Пловдив. Просто нямам думи!

- Има ли смущаващи имена сред собствениците на този увеселителен парк?

- В Надзорния съвет е Иван Цветанов Павлов, братовчед на Илия Павлов. Този Иван живее в София.
Далаверата е, че без да дадат една стотинка, те стават собственици на 42 ара земя. И сега зам.-председатепка на ОбС от ГЕРБ плаче за това, че Георги Гергов чрез общината е вкарал 360 декара пловдивска земя в дружеството си. Аз искам да кажа на тази госпожа от ГЕРБ Сузана Николова: вашият евродепутат Емил Стоянов ме накара да плача 7 години и от толкова плач очите ми са сухи, сълза не ми остана. Това показва, че нищо не се е променило. Едни шмекери се заместват с други шмекери. Но аз ще покажа, че не само Емил Стоянов, но още един голям приближен на Бойко Борисов ще потурчи партията. Ще стигнем и до него, спокойно. Един по един. Днес говорим за Емил Стоянов. Във връзка с тази сделка той получава телевизия "Европа"!

- Президентският брат получава Телевизия "Европа", като за това не плаща дори една стотинка?

- Емо Стоянов осигурява на тези от Люксембург огромен парцел пловдивска земя за без пари, а те му дават телевизията. Така без една стотинка Емил Стоянов става собственик на Телевизия "Европа". Тук участва и още една фирма, която е на братовчеда на Илия Павлов – Иван Павлов.
Така Емил Стоянов и братовчедът на Илия Павлов дръпват парк – 140 декара! Ти представяш ли си Борисовата градина в София да стане частна?!
За тази далавера имам документи.
Ето акта, с който общинската земя става частна (показва папка с документи).
Дружеството е регистрирано, като междувременно те правят и промяна в капитала – става 5 милиона. Според комисия оценители тази златна земя е 1 милион евро. Имаме протокол. Така земя, която реално струва 18 милиона, я оценят на един милион. Братовчедът на Илия Павлов, като председател на Надзорния съвет, предлага увеличаване на капитала на дружеството. Решението се вкарва чрез заместника на Чомаков – Атанас Славов, той става упълномощен представител на общината в дружеството. След като вижда абсурда, Славов прави молба да бъде освободен, защото вижда, че това е едно кухо дружество и че единствената стойност, която има, е пловдивската земя. Така дружеството на Емо Стоянов няма пари, заплати, няма назначени хора, няма нищо. Кухо дружество!
Но фирмите в дружеството трябва да внесат три милиона. И понеже нямат, тези пари ги вкарва Първа инвестиционна банка – София.
Пак казвам – това е дружество на Емил Стоянов и компания. Общината Пловдив е само като сол и пипер вътре, без да има право на каквото и да е решение. Банката вкарва тези милиони, които после Емил Стоянов ги изтегля.

- Каква е далаверата, в която е била използвана банката?

- Удостоверението показва, че Първа инвестиционна банка е внесла капитал от 3 780 000 лв. Банката дава кредит, вкарват парите в дружеството, излиза решението за увеличението на капитала от 60 000 на 5 100 000 и после Емо Стоянов дърпа милиони.
Според документите се дават -1 200 060 на "РУИ Холдинг" АД – София, а 2 500 020 броя акции по един лев отиват в "Сентрал Груп" Люксембург, зад който стои Емил Стоянов.
Така увеличават капитала на увеселителен парк Тракия от 60 000 лв. на 5 100 000 лв. чрез изплащане на 5 400 000 нови поименни акции.

- Как Емил Стоянов е увеличил капитала на това дружество?

- Някой плаща за тези два милиона в дружеството, след това са изтеглени. Вкарват се чрез кредит от Първа инвестиционна банка и за 20 дена са изтеглени от дружеството. Това са несъвършенствата на нашите закони.
Ето, виж документа; Първа инвестиционна банка установява, че по сметката на "Увеселителен парк ‘Тракия" е внесена сума от 3 700 080 лв. Като сумата е внесена от "Руи Холдинг" за сметка на "Сентрал Инвестмънт Груп холдинг" АД Люксембург, зад която стои Емил Стоянов. Банката вкарва тези пари.
Пред съда показват, че тези пари ги има В дружеставото, след което те (хората на Стоянов) ги изкарват.
Аз, като човек, който вижда един грабеж, попитах кмета Чомаков:

 - Ако тези 140 000 декара земя бяха негови, щеше ли да ги даде за един милион? Зададох му и други въпроси:

- По какъв критерий са подбрани мажоритарните съдружници на общината?

- Кой партиен посредник или комисионер доведе или му представи фирмите-съдружници?

- Проведени ли са предварителни разговори с тези инвеститори и има ли писмени протоколи от тези преговори? Няма. Става на четири очи в кабинета му.
Кой и по какви критерии определя участието на общината…
Той ми отговори официално – с писмо: "Не съм в състояние да отговоря на питанията, въпросите не са формулирани кратко и ясно."
Той просто бяга, защото му е насран гъзът.

- Какво показа вашето разследване и докъде стигнахте?

- Направих една декларация. Първо – офшорката от Люксембург държи 50% от акциите в това смесено дружество. То е със скрити собственици и се рои на други офшорки по целия свят. Тази офшорка като юридическо лице държи управлението на Телевизия "Европа". По наши данни на определен етап собственик на телевизията е същата тази "Сентрал Инвестмънт" от Люксембург. Видно от националната информационна система Делфи – този "инвеститор" от хубавата страна Люксембург е бил доведен в Пловдив от Емил Стоянов. Който заедно с цитираната по-горе офшорка към онзи момент е също член на Съвета на директорите на Те Европа. Днес, запитан от журналисти за скандалната корупционна схема, наречена "Плов-дивленд", Емил Стоянов заявява, че не си спомня нищо и че няма нищо общо с този грандиозен неработещ проект. Как реагира Емил Стоянов на моите въпроси? Смее се.
Занимах тогавашния главния прокурор филчев със случая. Най-подробно му дадох всички нарушения на законите. Получих отговор още на следващия ден от Главна прокуратура. Зарадвах се – дано да излезе истината на бял свят. Но последва мълчание…

Стр. 62-63

Leave a Reply