Димитър Митовски: Майка ми казваше – Учи, за да не работиш. Завърших режисура

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 2010-02-13

Тийзърът на "Мисия Лондон" стартира преди "Аватар" и вече са го гледали над 400 хил. зрители

Мина модата на риалити форматите и на адаптираните сериали

Да, пари за кино няма, но за какво ли има

Димитър Митовски е режисьор, художник, сценарист и продуцент. Роден е през 1964 г. в Пловдив. Завършва художественото училище за сценични кадри в Пловдив, а след това ВИТИЗ – филмова и анимационна режисура в класа на Доньо Донев.
Заедно с Камен Калев е автор на късометражните филми “Върнете заека" и “Лошият заек", номинирани в “Седмицата на критиката" на кинофестивала в Кан през 2005 и 2007 г.
В ролята си на художник създава групата “Ръб" в края на 1989 г. заедно със свои съмишленици. Групата е феномен в пловдивския художнически живот. През 1995 г. заедно с Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Красимир Добрев и Красимир Карабаджаков създават групата “Диско 95" – също сред интересните художествени формации.

- Г-н Митовски, какво трябва да има в един филм, за да е хубав?

- Блондинки, коли, секс, Бонд, тупалки, извънземни, пари, сълзи, катаклизми, мексиканци, коне, Чарли Чаплин, наркотици, понички, ченгета, гангстери, смотаняци, брюнетки, карате, кръв, любов, омраза, Брад Пит, Джони Деп, супер герой, куче, прасе, гонитби, стрелба, пуканки, бира, звезди, Ален Делон. Струва ми се, че изпускам нещо, а може би и кралица?

- Кралица ще има и във вашия филм “Мисия Лондон". Вече се чуха предварителни хвалби за него. Става ли за гледане?

- Премиерата предстои на 16 април и когато зрителите го видят, само те могат да преценят става ли за гледане, или не. За мен добрите филми са тези, които се гледат лесно и казват много. Винаги съм искал да снимам филми, които могат да се гледат от най-широка публика, а в същото време да носят послание с важните за мене неща. По същия начин се опитах да заснема “Мисия Лондон". Романът на Алек Попов е един от най-четените и любими в България, ще се радвам ако и с филма е така. Имаме много добри отзиви от тийзъра (кратък рекламен клип, чиято цел е да разпали любопитството на зрителя, без да казва почти нищо за съдържанието – б.а.) на филма, който стартира преди “Аватар" на Джеймс Камерън и вече са го гледали над 400 хиляди зрители. Хората го харесват и това е много добра индикация. Основният трейлър (рекламен клип, който показва накратко за какво става дума във филма – б.а.) стартира след броени дни в кината и по Би Ти Ви, както и външната рекламна кампания. Остава само да чакаме и ще видим.

- Защо няма хубави български филми? Държавата ли е виновна, че няма пари, или има и други причини?

- Държавата не маже да бъде отговорна нито за лошите, нито за хубавите филми. Тя може да бъде виновна само за това как се грижи за културата си, като киното е част от нея. Не съм съгласен, че няма хубави български филми. Те може да са малко, но ги има. Нека не забравяме, че България е малка страна и филмите, които се произвеждат, също са малко. Никъде по света няма място, където всички филми, които се правят, да са хубави. Когато произведените филми са малко, шансът за добър филм е по-малък. Да, пари за кино няма, но то за какво има? Не винаги парите са определящи, особено когато става въпрос за изкуство. Всъщност, сега като се замисля, не се сещам и за добър швейцарски филм, само за часовници и банки.

- Как се намират пари за филми? Вие как финансирахте вашия?

-На първо място трябва да имаш добър сценарий, тогава е много по-лесно да се намерят пари за филма. В Европа киното се подпомага най-вече от фондове за кино и повечето са държавни. Както споменах, киното е култура и национална идентичност, така че всяка държава е отговорна пред народа си какво прави в тази посока. В Европа най-разпространеният принцип за финансиране са копродукциите. Няколко държави се обединяват и финансират един филм. В “Мисия Лондон" освен пари от България има и от Англия, Унгария, Швеция и Македония Трудното при нас беше, че искаме пари от държавата, за да кажем, че тя не функционира както трябва. Трябва воля за такова нещо.

-Съюзът на филмовите дейци е недоволен от проекта за закона за киното, тъй като там се предвиждат данъчни облекчения за чужди филмови продукции. Това ще навреди ли на българските продуценти?

- Много странна реакция. Това може само да помогне на българския продуцент и не виждам начин да му навреди. В много държави по света тази практика е приета от много години и тя е доказала ефективността си. Таксовите облекчения биват няколко типа и са насочени в няколко посоки. Едни са пряко към продуцентите, а другите към инвеститори с високи доходи, които срещу инвестцията си получават съответни данъчни облекчения.И при двете системи обаче облагодетелстваните са лицата, създаващи и занимаващи се с кино. В конкретния случай идеята е, ако у нас дойде да се снима чужд филм, държавата да върне на продукцията процент от изразходваните на територията на България средства. Добрите страни са, че първо влизат пари отвън в държавата и се харчат у нас, голяма част от филмовия екип е нает оттук и българите, които работят в тези продукции, имат осигурена работа срещу добро заплащане, развиват се кадри в определена индустрия и още куп неща, свързани с кинопроизводството. Образно казано, не виждам нищо лошо Холивуд да харчи по няколкостотин милиона на година в България, а ние да им връщаме малък процент. Българските филми също си връщат пари, ако се снимат в държава с таксов кредит. И както винаги става при нас, докато се джафкаме помежду си, румънците вече са готови със закона си и ще го приемат всеки момент, а после ние ще цъкаме с език и ще се чудим защо американците не снимат в България.

- “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" беше сред първите 9 чуждоезични филма, от които трябваше да се направят номинации за “Оскар". Това показва ли, че идва поколението на добрите кинаджии?

- За съжаление “Светът е голям…" не можа да се класира в номинациите за чуждоезичен филм, но беше съвсем близо. Ако това се беше случило, несъмнено щеше да окаже влияние и да помогне за развитието на българското кино. А че новото поколение идва, това за мен е безспорен факт.

- Защо изчезват киносалоните в страната?

- Превръщат ги в молове, но добрата новина е, че в някои от моловете има кино.

- Започвате да снимате сериал за Би Ти Ви. За какво ще се разказва в него?

- Сериалът ще е съвременна семейна драма и ще разказва за живота на българите, какъвто е в момента. Такъв сериал наистина липсва и това е видно от интереса към турските сериали. Би Ти Ви, както винаги, се оказаха крачка напред и решиха да инвестират в продукт, който е по българска идея и ще бъде създаден в България. Ние си имаме национална идентичност и ни вълнуват нашите проблеми. Крайно време беше да се разбере, че адаптациите не са това, което може да отговори адекватно на зрителския интерес. Ние, българите, си имаме наша култура, наши мечти и желания.

- Как ви поканиха и чия е идеята за сюжета?

- Вече е ясно, че риалити форматите са на изживяване и телевизиите търсят алтернативи. Явно риалитито беше временна мода и като всичко временно омръзна на зрителите. Те искат да гледат истории, които ги карат да мечтаят, на които да бъдат съпричастни. Идеята за “Стъклен дом" е на Димитър Гочев. След края на снимките на “Мисия Лондон" се включих и аз, а по-късно и екипите на продуцентските ни компании СИА и “Камера".

- Колко серии ще бъдат излъчени, докъде ще ви стигнат силите?

- Актрисата Елена Петрова, която ще е в една от главните роли, каза в едно интервю: “Ние не искаме да остареем в този сериал, но ще е прекрасно, ако стане любим на зрителите!"

- Вие се пробвахте и в друг популярен жанр – риалити. Лесно ли се прави то?

- СИА е първата продуцентска компания, която инвестира в големите телевизионни формати. Беше доста отдавна. Аз като един от съдружниците в компанията винаги съм вярвал в успеха им, дори на моменти повече от другите ми съдружници. Сега времената са други и трябва да се мисли за нещо ново. Но ако някой ви каже, че нещо се прави лесно, не му вярвайте.

- Не ви поканиха за друг сезон на “Биг Брадър", защо, нисък рейтинг ли имаше шоуто ви?

- Рейтингът на “Биг Брадър 4" никога не е бил по-нисък от рейтинга на телевизията в момента.

- Ще се върнете ли отново към тв предавания?

- Никога не съм ги напускал. Разработваме няколко доста интересни и големи тв проекта, за които тепърва ще се чуе “Стъклен дом" също е телевизионен проект, един от най-мащабните и иновативни за България.

- Защо се разделихте с Нико Тупарев?

- Кой се интересува от това? Ние сме много различни и много еднакви. Това винаги ни е събирало и разделяло.

- Говореше се, че той изкарвал парите с тв риалита, а вие сте ги харчели за правенето на филми, така ли е?

- Винаги съм го казвал в Кан.

- Кои са вашите съдружници сега? Какви са задълженията на всеки във фирмата?

- Всичко е същото без един.

- СИА прави едни от малкото запомнящи се български реклами. На какво се дължи това?

- Желанието да правим нещата така, както се правят навсякъде по света, малко талант и перфектен екип.

- Правите ли политически реклами? Когато гледате такива, влияете ли се от тях?

- Изкуството и политиката нямат нищо общо и може би най- слабата картина на Пикасо е социалистическата.

- Иска ли ви се да влезете в политиката?

- Режисьор политик?

- Богати ли са продуцентите у нас? Вие богат човек ли сте?

- Никога не съм работил само заради пари.

- Какво образование имате?

- Майка ми ми казваше: “Димитре, учи, за да не работиш!" Завършил съм режисура във ВИТИЗ при Доньо Донев – един от най-великите български режисьори.

- Как се събрахте навремето в СИА? Каква идея имахте да правите бизнес у нас?

- Не се събрахме в СИА, събрахме се във ВИТИЗ. Разбира се, Никола (Тупарев – бел. ред.)се присъедини по-късно.

- Какви хора са родителите ви, някой от тях занимава ли се с кино?

- Съвсем обикновени и никой не се занимава с кино.

- Защо сте в Берлин в момента?

- Представяме филма “Мисия Лондон". Това не е премиера, а закрита прожекция, която е само за продавачи и разпространители. Филмът все още не е довършен, те го гледат без звук и надписи. Така се прави винаги. Това е важно за нас, защото ще ни покаже до някаква степен какъв е интересът навън. На практика сега показваме филма за първи път.

Стр. 14 – 15

Leave a Reply