Dir.bg вероятно ще заработи утре

Dnevnik.bg I Адриан ГЕОРГИЕВ I 2010-03-16

Порталът dir.bg ще възстанови своите услуги до края на деня в сряда, заяви пред "Дневник" Владимир Жеглов, изп. директор на интернет компанията. Пожар в Телефонната палата в София в събота изгори оборудването на "Дир.БГ", което се съхранява в помещение, дадено под наем от "Виваком".

Според софийската пожарна причината е техническа неизправност. Категорично е установено, че пожарът не е умишлен, затова няма да има полицейско разследване, съобщиха от телекома. След сигнал от пожароизвестителната система в залата огнеборците пристигат за четири минути и пет минути по-късно огънят е потушен.

Към момента се преглеждат записи от видеокамерите в изгорялата зала. Според първоначалната информация именно гасенето с вода е повредило сървърите на "Дир.БГ". "Първо спряхме електричеството на втория етаж, където се намира залата. Беше много задимено, не знаехме какво друго се намира в помещението и затова използвахме вода. Това е нормалната практика", коментира за "Дневник" инспектор Даниел Дамянов, участвал в гасенето на пожара.

"При силно отделяне на дим не може да се използва прахов пожарогасител", допълни гл. инспектор Антон Богданов. По техните думи в залата с площ около 40 кв.м е имало четири касети сървъри и друго оборудване. Пожарът е засегнал площ от 5 кв.м. Все още няма оценка на щетите от огъня и какви ще са загубите на "Дир.БГ".

При пожара е пострадало оборудване и на други компании, включително на телекома "Орбител", но те са възстановили своите услуги, казват от "Виваком". Най-големите щети са за dir.bg, чийто екип от понеделник постепенно връща услугите онлайн, възстановявайки информацията. От портала съобщават, че всички техни данни са паралелно записани на друго оборудване, като част от него се намира в чужбина.

Късно в понеделник отново бе активирана електронната поща и хостинг услугата на dir.bg. Дотогава са възстановени 12 от общо 40 терабайта данни, допълват от портала. Вчера е върнат достъпът до секцията с тематични клубове на сайта. Новините, търсачката diri.bg и услугата за пренос на данни tranz.it обаче все още не са достъпни.

Порталът Dir.bg е един от най-популярните и посещавани сайтове в България с аудитория от общо 1.5 млн. потребители за януари, сочат данните на агенцията за проучвания в интернет Gemius. Според нейните анализи обаче няма драматичен скок в посещенията на конкурентни новинарски сайтове, които да са провокирани от временното спиране на dir.bg.

Оригинална публикация

Leave a Reply