Директорът на БТА запозна студенти от НБУ със спецификата на агенционната журналистика

Diploma.bg | 2009-11-26

Максим Минчев, БТА-НБУГенералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев запозна днес студенти от департамент "Масови комуникации" на Нов български университет със спецификата на агенционната журналистика. Той изнесе публична лекция на тема "Как се ръководи институцията Българска телеграфна агенция?, организирана от Клуба на журналиста и PR-a към департамент "Масови комуникации" на НБУ.

Агенционната журналистика е специфична, но в известна степен е най-важната, защото движи световната журналистическа професия, каза Минчев. Той отбеляза, че информационните агенции осигуряват информации и снимки за вестниците, телевизиите и радиата. Максим Минчев представи дейността на БТА като национална институция, която е на 113 години и сега има кореспонденти навсякъде в страната, в чужбина и поддържа договорни отношения с информационни агенции от цял свят.

БТА не е спирала никога да работи и не си е променяла името, отбеляза генералният директор на медията. Информацията на БТА е достоверна, посочи Минчев и добави, че откакто е директор на агенцията от 2003 г. БТА не е опровергавала своя информация.

Максим Минчев разказа пред студентите, че БТА излъчва на ден над 1000 информации, а когато има избори – над 1800, както и около 600-700 снимки, които се използват от всички медии. Той представи също и всички емисии на БТА, както и издаваните списания.

Генералният директор на БТА нарече ръководената от него агенция "паметлива", защото съдържа уникален фотоархив с милиони кадри от последните 60-70 години, както и милиони текстови единици. Това е архивът на страната и е необходимо той да бъде дигитализиран, посочи Минчев. Той говори и за своето развитие като журналист и отбеляза, че неговите търсения са насочени към международната тематика и в областта на сигурността, но има интереси и в областта на литературата и културата.

Димитрина Ветова, БТА

Оригинална публикация

Снимка: Клуб на журналиста и PR-a Нов български университет

Leave a Reply