Джон Бъд: Най-успешните кампании са тези, които докосват човека

www.24chasa.bg I 23.04.2012

Утре вечер ще бъдат обявени и наградени най-добрите пиар кампании, създадени у нас през миналата година. Те са оценявани от 17-членно изцяло международно жури, разгледало проектите онлайн.

Джон Бъд е директор комуникации на УНИЦЕФ за Централна, Източна Европа и ОНД.

- Какво е значението на творчеството в пиара и как може да бъде оценявано?

- Пиарът не е космическо инженерство. Има процес, който е изпитан и валиден, без значение в коя държава или медия е.

Въпреки това, когато креативността и ефективността се пресичат, предизвикват любопитството и интереса на аудиторията. Най-успешните пиар кампании са тези, които докосват човека. Това отваря вратата и позволява на посланието да бъде получено.

Такива кампании са изключителни. Креативността при изработването на послание, както и при техническото изпълнение е ключът за добрия пиар.

Има два вида оценяване. Първият е инстинктивен. Един добър пиар професионалист знае кога кампанията е работеща – наречете го жужене, интуиция или просто шум в главата – той може да го почувства. Вторият е официалната оценка от проучването, която се надяваме да измерва обективно инстинктите.

- Има ли мода в пиара?

- Основните тенденции в момента включват най-вече използването на новите социални медийни платформи. Тъй като тази форма на комуникация се насища, пиарът в нея от мода ще се развие до работеща практика.

- Могат ли местните агенции да се съревновават с международните?

- Местните агенции имат основно предимство – те познават пазара и населението на своята държава. Това трябва да им дава много голяма преднина пред неместните агенции. Единственият въпрос, както винаги, е професионалният опит на агенцията.

- Какво е пиар?

- Да пресечеш през пренатоварената информационна среда.

Оригинална публикация 

Leave a Reply