Джулиан Асандж: Facebook е шпионска машина

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 05.05.2011

 

Когато качвате данните си в социалните мрежи, вършите работата на разузнаването, твърди основателят на WikiLeaks

 

Основателят на сайта WikiL eaks Джулиан Асандж твърди, че Facebook, Google и Yahoo всъщност са инструменти на американското разузнаване. В интервю за руския новинарски сайт Russia Today Асандж е особено критичен към най-голямата социална мрежа в света. Той казва, че събираната от Facebook информация може да бъде потенциално много полезна за правителството на САЩ, ако то започне да съставя база данни от досиета на потребителите. "Всички трябва да разберат, че когато добавят приятелите си във Facebook, те вършат безплатна работа за разузнавателните служби на САЩ и изграждат база данни за тях", казва Асандж.
Шпионски интерфейс
"Facebook в частност е най-ужасната машина за шпиониране, която някога е била изобретявана", казва Асандж. Въпреки това WikiLeaks все пак имат своя страница в мрежата. Facebook дори отказаха да я затворят преди година, когато WikiLeaks разкри огромния си архив от секретни документи и Асандж трябваше да се крие. Тогава компанията каза, че страницата не нарушава стандартите за съдържание. Позицията на Facebook беше в контраст с действията на много други компании, които блокираха акаунтите
на WikiLeaks, като PayPal например. Асандж не се ограничава само до Facebook. Той също така е казал, че Google и Yahoo са "вграден интерфейс за американското разузнаване". Според него не става въпрос за действията на двете компании, когато получат призовка. Той твърди, че те имат изградени системи, които американските тайни служби може да използват.
Криминално разследване
Изненадващо Асандж не споменава Twitter, друга голяма социална мрежа, с която неговата организация WikiLeaks имаше известни проблеми. По-рано тази година американското министерство на правосъдието изпрати съдебна заповед на Twitter, с която изиска от социалната мрежа да предостави информация за профилите на хора, за които се подозира, че имат връзки с WikiLeaks. През март министерството получи достъп до тази информация, но Twitter от своя страна получиха позволение от съдия да оповестят получаването на заповедта – нещо, което министерството се опитваше да запази в тайна. От правосъдното министерство на САЩ впоследствие определиха протестите срещу желанието им да получат информацията като "абсурдни", тъй като според тях това е рутинна процедура при криминални
разследвания.
Опровержение

От Facebook отхвърлят обвиненията на Асандж, че лесно се поддават на натиск от страна на тайните служби. В изявление за медиите от социалната мрежа казват, че не отговарят на натиск, а на задължителни съдебни процедури. "Никога не сме били притискани да предаваме данни и се съпротивляваме всеки път, когато смятаме, че законовият процес е бил недостатъчен. Законовите стандарти за принуждаване на компания да разкрива информация се решават от законите на страната и ние уважаваме тези стандарти", се казва в изявлението на компанията на Марк Цукърбърг.
БГ следа
WikiLeaks вече има български партньор
► Сайтът за разследваща журналистика "Биболъ" (bivol.bg) обяви, че вече е официален медиен партньор на WikiLeaks и започва да публикува секретни американски дипломатически доклади от и за България, споделени от сайта на Джулиан Асандж. На "Биволъ" ще се публикуват
анализи и коментари към документи на български език.
► Същевременно анализи и коментари на английски от "Биволъ" ще се публикуват на сайта wlcentral. org. Оригиналните текстове на докладите обаче ще бъдат публикувани на платформата "Болканлийкс". Според хората, стоящи зад "Биволъ", това се налага поради няколко причини, сред които техническата възможност домейнът да бъде спрян
от българските власти, което не е възможно за сайта "Болканлийкс", който е в домейн на Европейския съюз. "България е страна с лоши референции в областта на свободата на словото.
► Публикувайки чувствителна информация, ние си даваме сметка, че българските власти, в които има и кадри на бившата Държавна сигурност, може да се опитат да ни попречат", казват от "Биволъ".
Отношения
Война с журналистите
► Интервюто също така илюстрира разклатените отношения между Асандж и медиите. Австралиецът, който в момента е под гаранция във Великобритания в очакване на дело за екстрадиция в Швеция, вече влезе в няколко тежки спора с вестниците Guardian и New York Times относно публикуването на секретните документи от "Кейбългейт". Основателят на WikiLeaks казва, че "почти всяка война" от последния половин век се дължи на "медийни лъжи".

Стр. 19

Leave a Reply