Дни без новини

в. Новинар | Иван ГАРЕЛОВ | 2009-12-28 

Иван ГареловЦяло чудо е, че изкарахме празничните дни без новини. Първо, тези четири дни не излизаха вестниците. Второ, не се случваше нищо особено и емисиите на телевизиите се пълнеха с бабешки тълкувания на обреди и традиции. До втръсване се повтаряше въпросът "Какво ви донесе Дядо Коледа?".
Изключително порочна е тази истерия да се купуват непременно и на възрастните скъпи подаръци за Коледа. Обикновено не случват с подаръка – или остаряла мода, или е с по-малък номер, или пък нямат нужда от него. Всички са кисели. Забелязали ли сте, че обикновено по празници у нас хората, вместо да са по-весели, по-радостни, усмихнати и толерантни, те гледат злобно, блъскат се, всички са им виновни за нещо. Не стига, че тази година парите са по-малко, но и тези тълпи по магазините, дошли са и от провинцията, цените са скочили, а няма и избор.
А и децата не знаят какво искат. Вземеш им възможно най-скъпия подарък, а те само го погледнат и се хващат за най-старите си и прости играчки. За какво си се трепал, ако не доставяш радост на другите, само за вътрешно успокоение ли, че все пак си се включил в общата лудница? Колко по-просто е да се зарадват децата с това, което харесват, а на близките и любими хора да дариш добро настроение, да ги събереш на трапезата и да изпиете чаша вино за по-добри дни.
Но не, в тези епични времена, когато господства грубата сила и идеалът е да заграбиш колкото се може повече от другите, когато медиите превръщат новобогаташите с парвенюшкия им вкус в еталон за обличане и поведение, когато мутренският начин на живот е възпят от любимите на целия народ чалгаджии, когато парите са власт и сила, то тогава да си позволиш да изостанеш от съседите или от колегите, да нямаш с какво да се похвалиш, че си купил, не, това не може да се случи.
Това е истинският мотив на трескавите и нервни обиколки по магазини и молове. Не радостта на близките, а личното самочувствие, че ти си успял човек.
Както и да е, темата беше, че преживяхме няколко дни без новини. И това беше най-хубавото, което можеше да ни се случи. Защото, да не ме чуе дяволът, бяхме свикнали по време на големи празници да ни се случва някаква национална трагедия. Беше ни обзел вече някакъв фатализъм. С какво прегрешихме, че Господ ни наказва така жестоко?
Пресилено е да игнорираме елемента на чиста случайност, но не може да не се забележи, че при повечето от тези трагедии основната причина е човешката небрежност и безотговорност. Което отново означава, че възприемаме новите обществени отношения единствено като битка с другите около нас, като безкомпромисно и лишено от всякаква човещина и толерантност състезание.
В това състезание дори тези, чиято професия е да опазват живота и здравето на хората, пренебрегват основните си задължения. Да си загрижен за другите около теб днес изглежда като изостаналост, спомен от миналото, немодерно. Но защо трагедиите се случват все по време на празници? Ами защото именно тогава, както стана дума, сме най-изнервени и небрежни да не би да изостанем, да се изложим.
Така че нямаше нищо по-хубаво по тези празници от това, че нямаше новини, вестниците не излизаха, а от телевизиите вееше скука. Дали пък не сме започнали, дай Боже, да се променяме? Дали пък не разбрахме, че с ориенталски дяволъци няма да прилъжем европейците, че с повече ред и спазване на правилата ще направим живота си по-спокоен и уреден, че солидарността не е празен комунистически лозунг, а е важна ценност в общественото устройство на богатите и културни народи?
Много е възможно да е започнал този процес на истинското ни поевропейчване. Не съм съгласен с крайните песимисти, че ние сме си калпав народ и никога няма да се променим. Важното е да се започне, да усетиш, че държавата се грижи за теб и не ти е враг. Да усетиш, че когато си добър с другите хора, и те ще бъдат добри с теб. Да решиш, че от днес ще спазваш правилата на автомобилното движение и човешкото поведение.
Много пожелания се отправят тези дни по повод Коледа и настъпващата Нова година. Моето пожелание е да имаме по-малко лоши новини.

Стр. 8 – 9

Снимка: Actualno.com

Leave a Reply