Дни на италианското образование 2014

www.skylines-bg.com

I 08.10.2014г.

Първото събитие в програмата на XIV Седмица на италианския език по света е изложението „Дни на италианското образование”. Форумът ще представи 15 от най-добрите държавни и частни университети в Италия, с учебни програми на италиански и английски език. Изложението ще се проведе на 11 и 12 октомври от 11 до 17 часа в сградата на „Интерпред” в София.

“Италианският културен институт в София е подготвил богата поредица от събития по случай XIV Седмица на италианския език по света, посветена на водещата културна тема на годината – „Да напишем новата Европа: италианската издателска дейност, автори и читатели в дигиталната ера“, заяви г-жа Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в София. Различните събития са организирани от 20 до 25 октомври съвместно с най-важните местни институции, като Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната академия за театрално и филмово изкуство НАТФИЗ, Съюза на преводачите в България, Столична библиотека в София, както и с училищата, в които се преподава италиански език. Всички събития са безплатни.

Изложението „Дни на италианското образование”се организира под патронажа на Италиански културен институт и Италианска търговска камара в България, от агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс”. Чрез тази подкрепа италианските институции и бизнес в България подават ръка на българските студенти да продължат образованието си в Италия.

„Италия разполага с отлични държавни и частни университети и аз много се радвам, че Италианският културен институт подкрепя това събитие”, обяснява г-жа Амендоладжине.

 „За мен е удоволствие да подкрепя изложение „Дни на италианското образование” за втора поредна година. Тази инициатива предоставя възможност на българските студенти, които се интересуват от Италия, да се срещнат с италиански университети и да се информират за своя академичен избор”, допълва г-н Марко Монтеки, председател на Италианска търговска камара в България. „Горд съм да обявя, че тази година Италианска търговска камара в България в сътрудничество със „Скай Лайнс” обявява конкурс на тема „Качественото хранене: където добрият вкус среща доброто здраве”. Наградите за конкурса са две стипендии от 1000 лева. Пожелавам на всички да спечелят този конкурс и да получат средства за обучение в Италия”.

През последните няколко години нарастващ брой български и чуждестранни студенти избират Апенинския полуостров за продължаване на своето обучение. За да отговорят на тази нужда, италианските университети създават програми и на английски език, като добрата новина е, че това става на много достъпни цени.

Таксите в държавните университети се определят на база семейни доходи. Болшинството от българските студенти заплащат между EUR 800–1200 на година. Голяма част от университетите предлагат възможности за финансиране под формата на академични стипендии, покриващи таксите за обучение, а понякога и тези за настаняване. „Освен това, чуждестранните студенти с ниски
доходи имат достъп до финансово подпомагане в размер до 5000 евро на година под формата на социални стипендии, намаление на карти за градски транспорт, настаняване, храна и спорт”, заявява организаторът Димитър Александров от агенция „Скай Лайнс”, която е с дългогодишен опит в посредничеството между студентите и университетите и е най-активната агенция в работата с университети в Италия.

Посетителите на изложението „Дни на италианското образование” ще имат възможността да се срещнат лично с представители на институциите и да получат информация за програмите, изискванията за прием, крайните срокове и условията за финансиране. Предвидени са и презентации.

Сред изложителите се откроява POLITECNICO DI MILANO, един от най-реномираните университети за архитектура, инженерни науки и дизайн и Римският държавен университет UNIVERSITY OF ROME TOR VERGATA, класиран в "Топ 50” на най-добрите университети в света с по-малко от петдесетгодишна история. Ще присъства UNIVERSITÀ CATTOLICA DEL SACRO CUORE, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо Проди, трима министър-председатели на Италия и осем министри. В изложението участва и UNIVERSITY OF PISA, чийто най-виден възпитаник е „бащата на науката” Галилео Галилей.

Популярните колежи за мода, дизайн и визуални изкуства ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN, NABA
и DOMUS ACADEMY също ще бъдат представени. Те предоставят стажове в световно известни компнаии: Alitalia, Fendi, Max Mara, Gianni Versace, Armani, Valentino, Missoni, Trussardi, Pupa, Ferre, Publicis, McCann Erikson, Saatchi & Saatchi и Conde Nast.

BOCCONI, CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE и LINK CAMPUS UNIVERSITY ще бъдат представени от Италианска търговска камара в България. LINK CAMPUS съчетава обучение по британската образователна система с културата и дидактическите методи на Италия.

В изложението ще дебютират миланския институт по мода ACCADEMIA DEL LUSSO, специализираната академия за пилоти ACCADEMIA DEL VOLO, университета за дистанционно обучение eCampus и кулинарната академия LA SCUOLA DI CUCINA.

В конкурса за есе могат да вземат участие всички, кандидатствали и приети за обучение в Италия чрез агенция "Скай Лайнс" за 2015-2016 учебна година. Есетата трябва да бъдат с дължина до 1000 думи и да се изпратят на info@studyinitaly.bg. Крайният срок за програмите на английски език е 1 март 2015г., а за програмите на италиански език – 1 юли 2015г.

Всички, които се регистрират за „Дни на италианското образование” на www.studyinitaly.bg участват в томбола за два безплатни двупосочни билета до Рим, с любезната подкрепа на Alitalia.

Партньори на изложението са: авиокомпания Alitalia, Лицей за изучаване на италиански език и култура, „Job Tiger”, Britanica, сп. „Образование и специализация в чужбина” и Интерпред СТЦ.

За контакти:
Димитър Александров, „Скай Лайнс” тел: 02 987 9958; 02 980 0231 Е: info@skylines-bg.com

Leave a Reply