Добрата агенция не държи проекта само за себе си

www.manager.bg I 01.09.2014г. 

Редица задачи попадат под шапката на много от маркетинговите агенции днес. Брандиране. Реклама. Управление на марката в дигиталните и социални медии. Пиар. Експериментален и директен маркетинг. Както и хибридни форми на всички изброени.
Хубаво е да си фокусиран и да предлагаш услуги в една от тези насоки. Но, ако една агенция се изправя пред всяко маркетингово предизвикателство само с една практика наум, тя ще изпусне възможности, които могат да разшият влиянието й, да увеличат бюджетите, с които разполага. И да постигне по-добър резултат.
Означава ли това, че всеки трябва незабавно да разшири обхвата на услугите си? Не. Но значи, че всяка идея може да стане по-голяма и по-добра, ако агенцията пожелае да включи други експерти или партньори в дискусиите по проектите. Това е, за което отговарят маркетинг директорите и други експерти през цялото време. И колкото повече умове съвединяват точките помежду ум, толкова по-успешна ще бъде кампанията.
Всяка агенция, мислеща по този начин, може да бъде отворена и да споделя идеите си за реклама, вместо да ги държи във вътрешна тайна. Така тя ще бъде крачка напред в играта. Освен това да се иска мнението на клиента непрекъснато е много важно. Мнението на клинта трябва да бъде винаги на предна линия. А за да стане възможно, маркетинговите агениции трябва да бъдат склонни да правят следните неща:
Да бъдат шумни. Хората в бизнеса по-скоро са фокусирани върху собственото си предприятие. Но най-добрите в бизнеса гледат непрекъснато и в конкуренцията. В допълнение към разбирането за конкурентния пейзаж, агенциите за маркетинг трябва да наблюдават и външния свят. Затова си създайте чувствителност за наблюдение на бизнес средата и потърсете най-умните начини, по които компаниите ангажират аудиторията си, без значение за кой бранш става дума. Това ще разшири перспективата на мислене на агенцията и ще поддържа клиентите й умни и модерни.
Да приемат другата гледна точка. Понякога маркетинговата агенция няма най-доброто решение. Това е трудно за признаване, но се случва. Важното е служителите да останат ентусиазирани да работят в нея и да градят марки. Понякога клиентите подхождат в комуникацията си с агенциите с прекалено нетърпение. Особено когато компанията има още работа по целите си, установени от международно ръководство. Друг път пък някой ръководен кадър може да каже, че клиентът иска една кампания и след изследване на пазара и бюджета да се окажа, че е по-добра друга. Най-добрият вариант е агенцията „да си сложи шапката на корпоративния маркетинг директор“. Да опита да влезе под кожата му и така да потърси най-доброто решение. Дори то да не е в нейна полза. В крайна сметка клиентът търси партньор, за да създаде страхотно изживяване от бранда му. И следващия път, щом агенцията му е предложила решение, дори да не е нейно, тя ще бъде избрана от него, защото е изградила доверие.
Да танцуват в група. Маркетинг директорът, който се фокусира само върху една част от уравнението, скоро ще излезе от играта. Някои от най-добрите кампании включват работата на много агенции и фирми с различни дисциплини. Затова, когато започнете връзка с нов клиент, бъдете активни. Предложете му контакти от тези на агенцията ви. Представете други хора. Помислете как може да комбинирате усилия, за да създадете нещо с дори по-голямо значение. За да си подсигурим място на масата понякога трябва да придърпаме и стол за някой друг.
Гейбри Мийнс и Каси Хюс в материал за сп. Entrepreneur 

 

Оригинална публикация

Leave a Reply