Добрата журналистика все пак си струва

в. Дневник, Компании & Финанси | Юлиян АРНАУДОВ | 09.11.2010 

"Таймс" и "Сънди таймс" привлякоха повече от очакваните платени абонати

Резултатите от платените абонаменти на големите вестникарски интернет сайтове може да разсеят опасенията на скептиците за този метод, след като News Corporation обяви, че изданията й "Таймс" и "Сънди таймс" са успели да привлекат 105 хил. потребителя от лятото до момента, пише "Ню Йорк таймс". Според компанията половината от тези абонаменти са на редовни потребители, които получават достъп до сайтовете на вестниците и до електронните приложенията за iPad или Kindle. Останалите са нередовни клиенти. Още 100 хил. души са активирали безплатния достъп, който се предоставя от хартиената версия на изданията. Инициативата за платен достъп на компанията се наблюдава отблизо от медия анализаторите и рекламодателите, защото това са сред първите големи вестници, които въведоха абонамент за своите сайтове. Други издания също обмислят да прибегнат до тези решения поради спада на приходите от интернет реклама, в която доскоро издателите виждаха заместник на приходите от печатните варианти. Сред тях са и "Ню Йорк таймс" и "Интернешенъл Херарлд трибюн", които планират заедно с обновяването на сайтовете си през следващото лято да наложат и платен подход
за четене на материали. "Тези числа показват много ясно, че доста хора са готови да платят за качествена журналистика в електронен вид", заяви Ребека Брукс, изпълнителен директор на News International, английското звено на News Corporation, което издава двата вестника. Медийната компания също така използва платен метод за друго свое издание – американския "Уолстрийт джърнъл". Корпорацията на Рупърт Мърдок също въведе подобна практика и за News of the World. Традиционното схващане на медийните анализатори е, че подобен подход трудно ще може да накара читателите да плащат за основни новини в интернет поради наличието на голямо количество безплатни новини в глобалната мрежа. Някои специализирани издания в области като бизнес и финансите успяха да постигнат умерен успех чрез платения абонамент. Например "Файненшъл таймс" е привлякла 189 хил. потребителя чрез своя интернет сайт, но вестникът използва метод, който дава на интернет читателите безплатен достъп до определен брой статии и след това изисква плащане за достъп до повече материали.
Едно от опасенията при въвеждането на платения модел е спадът на посетителите на сайта. Прогнозите на News Corporation бяха за спад от 90% на посещаемостта на страниците на "Таймс" и "Сънди таймс", но на практика намалението е по-малко. По данни на Nielsen средният брой уникални посетители от Великобритания на сайтовете на двата вестника отчитат спад от 42% до 1.78 млн. души за третото тримесечие, което е, откакто е въведен платеният модел. Повечето от тези посетители не са разгледали по-детайлно от основните страници, допълва Nielsen. Скептичните съмнения за ефективността на тази практика остават. Според медийния консултант Джим Кишълм данните на компанията на Мърдок не дават някои отговори, които ще заинтригуват рекламните компании. Например колко време потребителите прекарват на сайтовете на изданията. Друг въпрос, който се повдига, е, че все още не става ясно как платеният абонамент на сайтовете се отразява на печатните издания.

Стр. 6

Leave a Reply