Добрина Чешмеджиева: Живея сред ангели

в. Седмичен Труд | Юлия ВЪЛКОВА | 2010-04-14 

Да откъснеш през деня от работа Добрина Чешмеджиева, си е истински късмет. Симпатичната водеща на едно от най-rледаните публицистични тв предавания – "Референдум" по БНТ, е ангажирана до козирката. Срещаме се в едно кафене до телевизията. Младата жена е разговорлива и често чаровно се усмихва.
Родена съм в Смолян

"На 36 години съм, от 14-годишна живея в София. Родена съм в Смолян, но съм израснала в Пловдив. Тук завърших Класическата гимназия. Майка ми настояваше да уча в нея – като преподавател беше ходила на открити уроци там и много й хареса училището, най-вече средата в него. Взеха, че ме приеха. После завърших дефектология в СУ. Началото в БНТ беше един летен стаж. Тогава започнах да помагам на между-народнитередактори- записвах обмена. Предложиха ми да остана и така тръгна тв кариерата ми. Но тя въобще не беше мечтата на живота ми."
Първото стъпало за Добрина са новините на Ефир 2, където пише кратки международни новини – област, която и до днес й е страст. После е международен редактор в сутрешния блок. Там Асен Григоров я пробва като водеща, защото търси заместничка на заминалата в чужбина на специализация Цвети Начева. Връщането в новините през деня /в 12 и 16 ч. и коментарните в 22 ч./ става след обединяването на двата канала. После някак естествено идват ангажиментите във вечерния блок, а после в централния 20-и час.

Кариерата

"Темите за "Референдум" започваме да избираме предния четвъртък. Това става с редакторите и с автора на проекта -Роберт Ковачев. Решаваме коя да е най-подходящата и коментираната тема в момента. Работата ми е много интересна. Трябва да събера еднакво количество хора, които равнопоставено да защитават противоположни тези. За мен предаването е изключително, защото гарантира равен старт. Но тъкмо и в това е сложността. По-лесно е да имаш един или двама събеседници, отколкото да търсиш баланса сред много повече. Трудно е, но се свиква. Пък и е подплатено – удовлетворена съм от условията, при които работя. "
Около себе си Доби, както я наричат приятелите, не усеща завист. Казва, че тя и колегите й се радват взаимно, помагат си -тя често търси съветите им, заедно обсъждат начина, по който да проведе дискусията, особено когато темата е икономика или финанси, където не може да се кара на 3 общи въпроса. "Най-важното е да съм подготвена. И друго – журналистическата професия е на екипността, а не на индивидуалностите."
Доби признава, че е била и несигурна, най-вече в по-специфични теми. Например не е на "ти" със здравеопазването и по-специално с темата за транс-плантациите. Докато икономиката в момента е в центъра на дискусиите и тя се справя далеч по-добре, просто вече е натрупала познания. "Но се подготвям предварително – ужасно е зрителите да гледат повърхностен разговор. По никакъв начин не бива да подценяваме аудиторията – хората знаят и се интересуват. Затова трябва да провокирам гостите да казват нови неща. Иначе копчето се
превключва и каналът се сменя, о не съм имала случай, който да ме притесни и да ме извади от релси."
Мнозина се питат защо Добрина се раздели с Михаил Дюзев при воденето на "Референдум". Тя обяснява: "Мишо от дълго време води сутрешния блок на Дарик радио, което е изключителен ангажимент. В един момент двете задачи станаха непосилни, а все пак той е глас на радиото. Сега пак мислим за екранна двойка, но е трудно е да напаснеш двама – не е само да събереш мъж й жена на едно място. Изискванията тръгват от визуалното излъчване до разпределяне на задачите."

Женски радости

- Какво ще си купиш през новия сезон?

- Вече го направих – обувки в модерния кралски син цвят. Отворени на пръстите и високи до глезена като боти. Харесвам по-екстравагантни модели. Имам и нова шармантна официална рокля в бежово и черно – с нея през юни ще бъда кръстница. Не обичам цветните неща, пък и не всички нюанси ми отиват.

- А какви ти харесват?

- Черно, но любимо ми е бялото, защото ми стои добре. Не се харесвам с червено – имам само една такава жилетчица. Писна ми лилавото – та цели 4 сезона се "върти". Интересно е сивото, харесвам синьото. Но общо взето, съм консервативна към цветовете.

- Това лято какво няма да облечеш?

Жълтите дрехи и елеците. Няма да нося и обувки на ток, висок повече от 10 см. Дребна съм и смятам за проява на лош вкус ниските да се покачват на ултрависоки платформи и токове.

- На какво ще заложиш в макиажа?

- Гримирам се класически – винаги очна линия, бледо червило и руж. Страх ме е да си направя перманентен грим.

 - Любимата ти шопинг дестинация?

- Италия, Рим. Там живее и работи сестра ми, там е омъжена. Имам и приятели и често пътувам. Най-често си купувам интересен аксесоар, който да те направи различен – брошка или шапка. Обичам шапки и имам много. Майсторлъкът е в детайла.

- Пола или панталон?

- Различно – зависи от настроението. Но най-добре ми стоят рокли.

- Какво е роклята за теб?

- Символ на женственост и чувственост. Роклята е елегантна, нежна, в никакъв случай не агресивна. Свързвам я с моя идол – София Лорен. Тя ми е любимата актриса и искрено мечтая да направя интервю с нея. Вече действам за контакти чрез мениджърите й в Италия. Тя е пример за професионализъм, женственост и отдаденост на семейството. Тези качества ме респектират.
Не искам да звучи претенциозно в духа на: "Ако не е Кавали, не го пипам!", но харесвам определени марки, като "Стефанел", "Марите и Франсоа Жирбо", нося дрехите на една много интересна дизайнерка – Марта. Падам си и по по-спортни модли.

- Допада ли ти наложената на екрана мода?

- Мисля, че е по-консервативна, отколкото е необходимо. Дори и да го налага обществото, е прекалено строго и еднообразно. Нека поне да има един-два елемента на разнообразяване, като брошка или шал.

- Кога експериментираш с облеклото?

- Когато излизам вечер с приятели. Тогава си позволявам да съм по-ексцентрична. Искам да съм различна, без да съм суперекстравагантна. Харесва ми да смесвам материи. И през зимата нося коприни с ботуши и палто, но пък отгоре навличам какво ли не.

- Гадже?

- /Засмива се притеснително./ Да, имам връзка.

- Как се грижиш за себе си?

- Ходя поне веднъж в седмицата на сауна – много добре ми се отразява. Най-много експериментирам с косата си – от платиненоруса през огненочервена повече от 10 години /припадала съм от химикалите, които ми слагаха във фризьорския салон, само и само косата да изглежда изкуствено червена/ до сегашния й кестеняв оттенък. Вече се укротих. Винаги съм с дълга. Слагам си професионални маски. За лицето периодично пия бирена мая – подхранва и прочиства. Пък и много искам малко да напълнея. Липсват ми няколко килограма.

- Къде ти е по-уютно – в студиото или у дома?

- /Усмихва се отново./ У дома. Живея в студио в кв." Лозенец", където пространството е голямо. Не е претенциозно, но пък за сметка на това е населено с фигури на ангели. Имам много картини – целите стени от тавана до земята са покрити с тях. Домът ми е в топли бежово-кафяви тонове. Не харесвам минимализма и ултрамодерността. Най-дълго се застоявам в леглото – там чета и работя.

- Как изглеждаш, когато си влюбена?

- Разхубавявам се, рея се над нещата – не ме притесняват задръстванията, не обръщам внимание на агресията по улиците.

- Какво те отчайва?

- Некоректността. Обичам да играя по правила.

- В тежки моменти стискаш ли зъби, или плачеш?

- Стискам зъби. От малка живея сама. Много съм близка с родителите си, но когато е идвало момент да споделя тревогите си, те вече са отминали. Сдържана съм.

- За коя връзка с мъж съжаляваш?

- Всички са били хубави, с нещо са ме задържали, но за никоя не съжалявам. Може би защото никоя не ме е накарала да направя още една крачка напред.

- Как си представяш сватбата си?

- През лятото, в красива градина и пищен ритуал. С дълга рокля и воал, със семейството и приятелите. Вярвам в брака. Не харесвам жителството без брак.

- Работата ли стои на първо място?

- В момента, в който се омъжа, веднага ще е на второ. Със сърцето си обаче трябва да пожелая да узрея за брак. Когато си мисля за бъдещето, обрисувам личния си, а не професионалния живот. Не съм кариеристка.

Стр. 10

Снимка: kliuki.bg

One Response to “Добрина Чешмеджиева: Живея сред ангели”

  1. PR Explorer Says:

    “Не съм кариеристка”… А стига бе?!

Leave a Reply