Добрина Чешмеджиева взе голямата награда за телевизионна журналистика “Свети Влас”

www.24chasa.bg  I 09.06.2014

Добрина Чешмеджиева, Десислава Ризова, Ани Цолова и Виктор Николаев са най-добрите телевизионни журналисти през последната година. Така реши авторитетното 5-членно жури, което им връчи журналистическите награди"Свети Валс" в събота вечерта. Добрина Чешмеджиева взе голямата награда от 15 хиляди лв. за "Референдум" по БНТ и обективността, с която го прави.

Журито оцени репортажите на Десислава Ризова от Украйна като най-добрите в тв ефира, за което присъди специалната награда от 5 хиляди лв. Толкова е и наградата на зрителите, която е за Ани Цолова и Виктор Николаев като водещи на "Здравей, България" по Нова телевизия. Това е третият приз, който се дава на конкурса. За него социологическата агенция "Сова Харис" прави представителна анкета, като пита над 1000 души кой заслужава наградата. Двамата водещи печелят над 19% одобрение, като вторите след тях – Генка Шикерова и Константин Караджов, са около 7%. Победителите в четвъртото издание на наградата "Свети Влас" се състезаваха с 40 все изтъкнати журналисти от всички телевизии. Избра ги 5-членното жури, в което влизат Петко Бочаров, проф. Ивайло Знеполски, Копринка Червенкова, Стефан Димитров и Антоний Георгиев, издател на сп. "Вагабонт". Петимата са членове на "Кръг 11" – интелектуалното сдружение, което преди 4 г. измисли наградата и организира връчването .

"Няма такава парична награда в България, колкото голямата от 15 хиляди лв. Нарочно искаме да е в голям размер, за да може победителят, ако иска, да не работи 1 г. и да се занимава с разследване, документален филм или написване на книга", обясни Иван Гарелов, председател на "Кръг 11". В него влизат още Любен Дилов, Павел Васев, Георги Лозанов, преподавателят по журналистика в Софийския университет Димитър Найденов и писателят Георги Тенев. 

Всяка година те избират 5-членно жури. В него не могат да участват онези, които имат свои телевизионни предавания, като Дилов и Гарелов. "Много съм горд, че тези награди носят името "Свети Влас" и се раздават в курорта, защото журналистите, които формират общественото мнение, са изключително важни за живота ни", каза Йордан Динев, един от собствениците на "Диневи Груп". Освен паричната награда победителите получават и екскурзия до винарска изба в Италия.   

Оригинална публикация

Leave a Reply