Добрият мениджър не допуска егото да му пречи

в. Пари | Светлана ЖЕЛЕВА | 2009-12-23 | 02:51:41

Камелия Димитрова, Max CommunicationsНай-добрите мениджъри са тези, които са добре подготвени, правилно си дефинират целите и умеят да работят с хора. Това са тези, на които собственото им его не им пречи да си свършат работата. Отличниците са най-добрите изпълнители, късметлиите имат краткотраен успех, а тези, които твърдят, че вторият е първият губещ, искат успех на всяка цена, смята Камелия Димитрова, управител на PR агенция Max Communications.

Принципи

Работата трябва да бъде преди всичко удоволствие, за да се върши с желание. Човек трябва е любознателен, да не спира да се учи и да не допуска мисленето му да стане шаблонно. Никога не съм искала да приличам на някого друг освен на себе си. И това е най-трудният път – да бъдеш самият себе си, убедена е Камелия.
На първо място за мен са близките ми хора и искам те да щастливи. Старая се да бъда добра майка и да съм близка с детето си. Ако от него излезе добър и щастлив човек – това ще бъде най-големият ми успех. След това идва всичко останало – любовта, приятелите, работата.

Екипът

С Ива Микова работим от няколко години заедно, запознахме се в здравната каса. Мисля, че се допълваме перфектно – тя е изключително организирана и разчитам на нейния професионализъм и преценка. Понякога няма нужда нищо да си казваме – всеки си знае каква е неговата част от работата и си я върши. И двете сме позитивни и работим с настроение. Не бих могла да работя с мрачни и неорганизирани хора.

Като на магия

Не съм съгласна, че успехът разваля – напротив, успехът трябва да те мотивира, да те зарежда и да ти показва, че вървиш в правилната посока. Може би разваля незаслуженият успех – този, който е дошъл благодарение на късмет или стечение на обстоятелствата, този, който е надхвърлил възможностите ти. Тогава човек се чувства неподготвен и не реагира адекватно. Но когато зад теб стои работа, целенасочени усилия и професионализъм, успехът може само да те радва и да ти даде сили за следващия етап. Много важно е да не се вземаш прекалено на сериозно. Случи ли се това – спукана ти е работата, убедена е Камелия.
Не съм от тези, които непрекъснато се доказват. За мен чуждата преценка не е от толкова голямо значение. Важно е как изглеждам в собствените си очи и съм доста самокритична. Даже прекалявам на моменти, признава тя.
Парите са хубаво нещо, когато ги имаш. Когато се превърнат в основна цел, нещата никога не се получават добре. Аз съм от хората, които никога не знаят колко точно пари имат. Сигурно затова в управлението на фирмата най-затормозяващи са ми счетоводните въпроси. Работата ми е начин на живот. Харесвам си я и съм от щастливите хора, които работят с удоволствие, твърди Камелия.

Неуспехът

Всеки има неуспехи, важното е да не са фатални. Винаги търся причината у себе си, дори когато не е така. Опитвам се да си коригирам грешките и да се уча в движение. Успехът и неуспехът са субективни величини – всеки има своята гледна точка и това, което е успех за едни, е неуспех за други. Зависи от целта, която гониш. Може да загубиш битката, но да спечелиш войната, или обратното. Нямам пораженско мислене, напротив – хвърлям се смело с нагласата "най-много да не стане", доверява Димитрова.

Трудното решение

Много ми беше трудно да се захвана само с PR агенцията. Винаги съм правила няколко неща паралелно и малко ме беше страх. Реших се на тази стъпка и не съм съжалявала нито за секунда. Смятам, че вървим в правилната посока и успехът няма да закъснее. Нямам много време, но релаксирам, като обръщам малко внимание на себе си. Ходя на парна баня и масаж, но най-често разпускам, като си пея в колата, докато шофирам. Страшно разтоварва, признава Камелия.
Агенцията
Агенция Max Communications е специализирана в обслужването на публични компании, осъществяване на връзки с медиите, връзки с институциите и връзки с инвеститорите. Агенцията има практически опит и в разработването на маркетингови, бизнес стратегии и стратегии за публична комуникация и реализация на проекти в областта на инфраструктурата и финансовата децентрализация. Фирмата е работила по разработването на проекти по програма ФАР, както и инвестиционни проекти, предоставяйки консултантски услуги. Някои от проектите на компанията са свързани с кампанията за корпоративна идентичност на Хофман ЛаРош – България, създаване на концепция и изграждане на информационен център на Центъра за градска мобилност към Столичната община.

***

Визитка

Коя е Камелия Димитрова

Управител е на PR агенция Max Communications.
Започва работа в сферата на връзките с обществеността през 1999 г. в пресдирекцията на Министерския съвет и работи там по времето на правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски.
По-късно става пресаташе на Агенция Пътища и директор Връзки с обществеността на Търговска Лига Национален Аптечен Център и Чайкафарма.
Две години е медиен съветник на Националната здравноосигурителна каса.
Магистър е по политология в СУ "Св. Климент Охридски".
Завършила е квалификационна програма по правителствен PR на USAID във Вашингтон през 2001 г. – съвместна програма с Държавния департамент на САЩ.
Била е хоноруван преподавател по комуникации и връзки с обществеността към Школата по публични финанси на Министерството на финансите.

Стр. 11

Leave a Reply