Добрите марки печелят

сп. Мениджър | Димитрана АЛЕКСАНДРОВА | 2009-11-27

Кризата наистина пренареди пазара – списание "Мениджър" се изкачи на трето място по рекламни приходи

ПОДАРЪЦИТЕ В РЕКЛАМА секнаха заради кризата и в класациите по рекламни приходи на вестниците и списанията настъпиха размествания. Това показват сметките за 9-месечието, направени от TNS/TV Plan.
Рекламодателите предпочитат всекидневниците и месечните списания. Те са по-слабо засегнати от намалението на постъпленията -под 10% в сравнение с 2008 г. Седмичните вестници и списания са ударени здраво – спадът при тях е над 20 на сто.
Във всекидневниците е публикувана реклама за 40 млн. лв., като 38 млн. са съсредоточени в 10 вестника. Сумата е с 6% по-малка от миналата година. ‘Труд" и "24 часа", които са собственост на германската група ВАЦ и в които рекламата задължително се публикува заедно, остават начело, макар че имат спад от 12 на сто.
Големият потърпевш тук е "Дневник" с минус 29%, следван от "Пари" с минус 23% и "Стандарт" с минус 21%. Два масови вестника пробиват в топ 10. "Телеграф" е на 4. място и има ръст в приходите 53%. Безплатният "19 минути", който тръгна през септември миналата година, се изкачва на 7. място. Изглежда, обстоятелствата са принудили и "Класа" да се издържа от реклама – всекидневникът удвоява постъпленията си и заема 10. позиция.
В седмичните вестници е публикувана реклама за 12 млн. лева. Огромната част от тях – 11 млн., са влезли в топ 10. На този пазар спадът е
съществен – 21%. Въпреки намалението на приходите с 33% "Капитал" пак е първи. Втори е "Софийски имоти" – вестник за обяви, който при кризата в търговията с жилища губи цели 43% от рекламните си приходи. Нагоре са постъпленията в "Трета възраст". Седмичникът с
ясна аудитория и голям тираж е привлякъл с 47% повече реклама и е на 6. място. При седмичните списания, където общият спад също е 21%, най-засегнати са Business Week – минус 49%, и гланцираното приложение на "Капитал" – Light, с
минус 40%. Сравнително нищожно е намалението при безплатните "Програмата" и "Една седмица в София" – със 7 и с 6 на сто.
Почти незначително се понижават рекламните приходи в месечните списания – само с 8%, но разпределението им предизвиква
тотални размествания в класацията. "Мениджър" вече се изкачи на 3. място, а спадът на постъпленията му е само 5%. Челниците "Ева" и "Грация" отбелязват намаление от 22% и 21%. Тук кризата се е отразила най-лошо на "Наш дом" – минус 39%, и Playboy – минус 35 на сто.
Не само в топ 10, но и в топ 20 по рекламни приходи на месечните списания "Мениджър" остава единственото списание, което не е за лайфстайл. National Geographic и "Правен свят" влизат едва в топ 30.
Тенденцията за придвижване на "Мениджър" напред е постоянна и устойчива – в края на 2008 г. списанието беше на 8. място, в края на юни – на 5. За 9-месечието е на 3., а най-доброто предстои.

Стр. 120

Leave a Reply