Доц. Христо Тотев – председател на УС на Филмаутор: Какво ще направи БНТ с хилядите спестени от авторско право?

www.vsekiden.com | Яна ДОНЕВА | 2010-03-02 

Още в края на миналата година Филмаутор сигнализираха “Всеки ден”, че БНТ има намерение да спре да превежда сумите за авторско право на творците, работещи за медията и по-точно да ги накара да се отказват от тях при повторение на съответната продукция в ефира на медията. Прогнозата се оказа вярна, в резултат на което организацията, грижеща се за правата на хората, упражняващи интелектуален труд у нас, свиква общо събрание на 25 март. Тя ще запознае всички свои членове с откритото писмо, което Филмаутор е изготвило и ще изпрати до държавната телевизия в близките седмици. Потърсихме за коментар председателя на Управителния съвет на дружеството доц. Христо Тотев.

Г-н Тотев, каква е целта на откритото писмо, което Филмаутор е изготвило?

Причината е, че БНТ от началото на годината грубо заобикаля разпоредбите на Закона за авторско право и сродните му права в ущърб на творците. Казано по друг начин те принуждават авторите да се отказват от авторски права, подписвайки декларации, като им казват, че или подписват анекса към вече сключен договор или творбата няма да се излъчи. А те като се откажат от авторското си право в полза на телевизията Филмаутор вече нищо не може да направи, за да ги защити.

А има ли вариант, в който авторите бойкотират БНТ като й забранят да им излъчва филмите, както преди време предложи Рангел Вълчанов?

Управителният съвет на БНТ е приел, че това не се отнася за игралното и анимационно кино, а дори и да беше, то филмите на Рангел са една малка част от това, което телевизията излъчва. Тук проблемът касае големите блокови предавания като “Полет над нощта” на Хачо Бояджиев например. Такива програми като неговата пълнят програмата на Сателитния канал и излиза, че те са безплатни за БНТ, защото са повторения, за които авторите са принудени да се отказват от дължимите отчисления. Данъкоплатците в тази държава плащат, за да гледат обществена телевизия. Държавата пък от своя страна гласува годишен бюджет на БНТ, в който има субсидия, касаеща създаването и разпрострение на авторска продукция, и питаме ние, къде ще отидат тези хиляди левове, след като БНТ ще си ги спести от авторски права?

БНТ каза преди време, че финансовата криза налага тази мярка….

Ама за каква икономия говорят!? Все пак те са държавна телевизия, която се издържа освен от бюджет и от реклами. Да направят така, че нивото на продукцията да се подобри и така да вкарат повече пари от реклама! А кинаджиите са съвсем ощетени от телевизията, защото там за един 100-минутен филм режисьорите взимат буквално жълти стотинки…..тъжна работа. А по-лошото е, че това “заболяване” се разпространява из всички телевизии, в това число и частните. И там като чуят за авторско право бягат- ситуацията е наистина тежка.

Оригинална публикация

Leave a Reply