Domaine Bessa Valley спечели два златни и един сребърен медал на Concours Mondial de Bruxelles 2016

Domaine Bessa Valley | 14.05.2016

 Bessa Valley Enira Reserva 2011 и Bessa Valley Grand Cuvee 2011 спечелиха златни медали, а Bessa Valley Enira 2011 получи сребърно отличие на 23-тото издание на шампионата Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе между 29 април и 1 май в Пловдив.

Наградите са поредно признание за качеството на вината Enira. То се постига чрез прекрасния тероар (съвкупността от почвен състав и климатични условия) на местността, в която се отглежда гроздето, както и прецизната френска технология, разработена за всеки отделен сорт, ръчното бране и тройната селекция на гроздовите зърна.

Домакинството на такъв световен форум е истинско признание за България като авторитетна лозаро-винарска страна, чиито вина са достойни конкуренти на световните пазари. 23-тото издание на престижното състезание се проведе в Международен панаир – Пловдив със сътрудничеството на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. В него бяха представени близо 9000 проби от 50 държави. Те бяха оценени от 330 дегустатори, сред които журналисти, енолози, сомелиери, търговци и производители. В състезанието се включиха 70 изби от България, които представиха 257 проби. Българските вина бяха отличени с общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 големи златни (Grand Gold). 45% от наградите за България са златни медали, което се случва за първи път в 23-годишната история на конкурса.

Основан през 1994 година, Concours Mondial de Bruxelles е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Повече за Domaine Bessa Valley
Лозовите масиви на Domaine Bessa Valley заемат 1500 дка и са разположени на склон с южно изложение. Избата и двете ферментационни сгради за винифициране на грозде са разположени в подножието на лозовия масив и заемат площ от 42 дка. Сред уникалните преимущества на Domaine Bessa Valley са резервоарите за ферментация – те са изработени от бетон, което осигурява по-добра обмяна, стабилност и баланс на червеното вино. След изтичането на периода на ферментация, виното отлежава във френски дъбови бъчви тип „барик”. Избата на Domaine Bessa Valley е с площ 3355 кв. м. и е вградена в скала, което осигурява естествена изолация и поддържа постоянна ниска температура. Domaine Bessa Valley е с капацитет на преработка 1000 тона грозде и производство на 1 милион бутилки вино. Всяка бутилка вино, произведена в Долината на бесите, е създадена по класическа френска технология от ръчно подбрано грозде от слънчевите хълмове в подножието на Родопите.

Leave a Reply