Достойната журналистика е смелостта да казваш истината

в. Поглед | Мая СОЛАКОВА | 2010-02-12

Неправителствени организации с подписка в подкрепа на журналистката Лидия Павлова

З а съжаление ситуацията в България за журналистите е много неблагоприятна и с всеки изминал ден тя се влошава. На заплахи и атаки са подложени много колеги", каза на пресконференция в клуба на СБЖ дупнишката журналистка Лидия Павлова. Тя е подложена на тормоз, заради публикациите си срещу братя Ганеви в регионалния в. "Струма".
"Това е достойната журналистика – да имаш смелостта да кажеш истината", коментира д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО. Д-р Петрова призова всички да се присъединят към инициативата в подкрепа на Павлова. В момента тече онлайн подписка в името на свободата на словото. Тя е адресирана до президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цепка Цачева, до главния прокурор Борис Велчев и до правосъдния министър Маргарита Попова. Лидия Павлова сподели, че не е очаквала политическа сила да застане зад нея, защото има лошо мнение за почти всички политици и в повечето случаи ги критикува. Тя благодари на Султанка Петрова, на СБЖ и на Съюз "Жени с достойнство" за инициативата.
- Г-жо Павлова, според Вас може ли да има резултат от явната съпротива срещу натиска на силните на деня?
Въпреки че съм в една доста неблагоприятна ситуация, искам да дам кураж на всички мои колеги и да помогна, както на мен ми помагат. Смисълът на живота е точно в това да
спасим някого, който е в беда. В опасност, се оказа и един доста известен и популярен журналист Юрген Рог. Той съвсем скоро ще се изправи като подсъдим пред СГС под ударите на бившия вътрешен министър Румен Петков, който стои зад гърба на братя Галеви. Най-силно негативно влияние върху братя Галеви и формирането на тяхната банда има този човек. Той им вдъхна чувство за безнаказаност и продължава да го прави, въпреки, че те станаха причина, той да падне от поста. Разполагам със секретна стенограма, която бих искала да дам на колегата от Германия и по този начин да го направя по-стабилен в битката му с Румен Петков. Там има изказвания на влиятелни личности по адрес на Петков и братя Галеви.
- За душшшкия край е характерно, че той е "държава в държавата". Как главният редактор си е позволил да публикува материали, които засягат интересите на тези "фараони" Галеви?
Рискът е за цялата редакция, разбира се. Но "Струма" е един от малкото независими вестници в България. Имам в предвид, че голяма част от медиите вече са собственост на една личност от Тройната коалиция. Вестникът застава зад всеки, който е онеправдан. Аз самата съм на страната на потърпевшите, които никой не иска да ги чуе. Институциите обикновено през годините са
си затваряли очите за страданията на хората. Аз не съм единствената, която е претърпяла ужасите на тази група. Това, че съм журналист, само ми помогна.
- Какъв беше последният Ви репортаж, посветен на братя Галеви?
В центъра на Дупница, точно срещу кметството е построено едно много хубаво заведение, авангардно, но за съжаление незаконно. И този факт го обяви самият шеф на "Незаконно строителство" в Кюстендил. Дупничани казват, че това е новата тронна зала, новият команден пункт на братя Галеви. Можете да ги намерите там. То е с една страхотна панорама, най – хубавото е, че като на длан се вижда кметството, централния площад "Свобода" – всичко. Аз написах, че заведението е незаконно, като обосновах тази теза. На следващия ден ми се обади Пламен Галев и каза: "Лидия, искам да те поканя в новото заведение "БарКод", искам да го видиш" Не показах, че се смущавам, казах, че ще отида до половин час. Отидох със закъснение, той продължаваше да ме чака. С него беше бившият шеф на Софийския градски затвор и брат на бившия финансов министър Орешарски -Милети Орешарски. Учудих се, снимах ги и попитах каква е причината да бъде там. Той каза "Говорим си на "човешки теми". Така и написах в репортажа. Попита ме дал харесвам заведението и ми приведе документи, че то не е незаконно. Дойдоха полицаи от РПУ Дупница, от икономическа, от криминална полиция. Настаниха се в центъра на заведението. Снимах и тях, като те се покриваха през глава с якетата, за да не ги заснема. Някои от тях после дойдоха в съдебната зала и дадоха лъжливи показания в тяхна подкрепа. На другата маса снимах приятелката на Пламен Галев, нейната сестра и още едно момиче. Те ми казаха, че съм много хубав човек, но как съм могла да избера точно тази професия. Репортажът стана чудесен.
След два, три дни ми се обади един анонимен читател и каза: "Г-жо Павлова, Вие знаете ли, че бившият шеф на столичния затвор Милети Орешарски е управлявал автомобил в пияно състояние?" Проверих и установих, че полицай, който живее в съседство на Пламен Галев е причакал в засада Милети Орешарски, а той е пръв приятел на главния свидетел по делото срещу братя Галеви – транспортния бос Пламен Миланов. Звънях в полицията и установих, че този полицай го е причакал по време на коледния банкет на служителите в Бобовдолския затвор, състоял се в ресторанта на общинския съветник от листата на Пламен Галев от движение "Нашият град". Употребил е алкохол и на входа на заведението го спира този полицай, съставя му акт и му взема книжката. Аз питам, затова ли беше Милети Орешарски при Пламен Галев – за да му върне книжката. Получи се още един втори чудесен репортаж.

Стр. 7
 

 

Leave a Reply