Дръж се интернете!

в. Капитал | Павлин С. ЖОТЕВ | 2009-11-28

Бареков падна от телевизионния небосклон, крои голеееееми планове

Николай Бареков 1Побързайте! Все още може да си пожелаете нещо, защото една ярка медийна звезда падна от телевизионния небосклон.
Вече няма всяка сутрин да получавате новини директно от производителя. Няма да се будите с телевизионен декор a la Хъшовете, circa 1870 г. Няма да закусвате с нахакана словесна салата, нито да пиете заедно с кафето си горчивата чаша на политическото бръщолевене.
Водещият на сутрешния блок по bTV Николай Бареков шумно се раздели с най-гледаната българска телевизия.
Ако се заслушате малко, дори още може да чуете медийния тътен, който съпроводи свалянето на водещия от ефира. Той започна преди седмица, когато първите непотвърдени информации за раздялата на Бареков с bTV започнаха да се прокрадват, но бяха първоначално отречени. В понеделник вече бившият телевизионен водещ публикува на barekov.com писмо до своите приятели. "През последната година зачестиха и увеличиха настойчивостта си към мен интересните предложения от авторитетни медии у нас и в чужбина за продължаване на творческата ми дейност и участието ми в различни съвместни проекти", написа Бареков и продължи: "Взех своето съдбоносно за мен решение да приема много висок ръководен пост на друго място, а преките ми ръководители от bTV приеха с разбиране и добро отношение, присъщо само на най-голямата медия, моето желание".
Медийният свят веднага поде и разви новината. "Противниците му (…) твърдят, че отдавна са станали "обществено достояние факти от работата и живота на Бареков, които нямат нищо общо с морала на журналиста", написа "Труд". Според всекидневника до ръководството на медията са достигали сигнали за това, че "Бареков осребрява присъствието си на екрана", "че поема ангажименти, които не може да свърши". "Много хора са идвали при нас и са ни казвали за това", съобщават на "Труд" "влиятелни ръководни кадри" от bTV.
Самият Бареков във всичките си публични изяви настоява, че раздялата с телевизията е станала по негова инициатива. "Още преди година получих доста примамливи предложения от български големи медии и медийни холдинги. Много примамливи във финансов аспект и като позиция – на супервисоко място", казва той в интервю за "24 часа" и признава, че има интерес вече към "по-стратегически неща". Според Бареков той вече няма да се появява на екран, за да не конкурира bTV. "Аз имам партньори, с които заедно мислим по тези идеи. Например да направим грандиозен европейски проект в интернет. Със сигурност оттук нататък ще се занимавам с интернет", категоричен е бившият водещ. До момента проектът, с който той е ангажиран, е сайтът bnews.bg. Бившият водещ от bTV отрича да има участие в собствеността на сайта, като насочва към "няколко момчета", които отказва да назове поименно. В bnews участва директно съпругата му, която е в борда на директорите на компанията, която е регистрирала домейна. Самата г-жа Барекова, също имала идея за "хубав, светски сайт". Според водещия тя представила плановете си лично на Силвио Берлускони и "неговата дясна ръка" г-н Валентини. "След като им разказала за сайта, те предложиха дори да инвестират в тази идея. Тогава нещата не станаха, но смятам, че до 2-3 месеца ще бъдат осъществени", категоричен е Бареков пред "24 часа".
Най-голямата радост на бившия телевизионен водещ (според самия него) е, че вече може свободно да си казва гражданската позиция за случващото се, без да ангажира bTV. А тя е следната: "В държавата предстои голяма битка. Няма да е за кокала. Това ще е битка кой ще дърпа юздите на българската икономика, енергетика, въобще всички ресурси, които България има. Битката е проста – от едната страна ще бъдат западните ценности, Америка, Европа, от другата страна ще е Русия. Сега не мога да кажа кой ще представлява руските стратегически интереси. Мога да кажа обаче, че Бойко Борисов се очертава като единствената алтернатива на западната ценностна система в България." На следващия ден в. "Сега" обръща внимание, че всъщност най-вероятно Бареков не е искал да каже точно това за премиера. Тоест, че премиерът ще защитава западните ценности, а не че ще бъде тяхна алтернатива. За самия Бареков няма колебание. "Заставам зад този, който ще олицетворява и ще представлява западните ценности в България", заявява той в интервюто си за "24 часа".
А ние? Ние можем да въздъхнем с облекчение…

Стр. 8

Leave a Reply