Духовният наследник на Стив Джобс

в. Капитал Daily | Юлиян АРНАУДОВ | 14.08.2012
 
Съоснователят на Twitter и Square Джак Дорси е на път да влезе в клуба на милиардерите, както и да предизвика революция при методите за електронни разплащания

Трудно е да се оцени успешният предприемач. В Силициевата долина един от критериите е да създадеш и реализираш бизнес идея, която да бъде оценена на 1 млрд. долара. Някои се смятат за успешни дори ако успееш да създадеш само една такава компания, която да може да промени ИТ индустрията. Макар 35-годишният предприемач Джак Дорси да покрива тези критерии още с основаването на Twitter, той не се задоволява само с популярната социална мрежа за кратки съобщения. Заедно с Джим Макилви създават компанията Square през 2009 г. Тя предоставя нова платформа за мобилни разплащания и по същество представлява революционна услуга, която позволява да се разчитат кредитни карти навсякъде и от всекиго само с помощта на приставка за смартфон или таблет. Square бавно, но славно си пробива път и към края на миналата година разполага с 340 хил. потребители. Докато услугата за разплащания постепенно придобива популярност, тя е на път да направи Джак Дорси милиардер, или поне когато компанията стане публична. Square е на път да получи нова инжекция от свеж капитал от 200 млн. долара, като инвеститор е Rizvi Traverse Management, и така тя получава пазарна оценка от 3.2 млрд. долара. Дорси разполага с около 26% дял, който при подобна пазарна капитализация ще струва около 845 млн. долара. Тази сума, комбинирана с участието му в Twitter, която е на стойност над 200 млн. долара, му отваря вратите на клуба на милиардерите. Поради факта, че той е движеща сила на две перспективни и важни за ИТ индустрията компании, Дорси много често е споменаван като "духовния наследник на Стив Джобс".
В началото беше Twitter
Дорси е отличен програмист и още на 15 години написва софтуер за диспечерски центрове, който се използва дори и в момента от някои таксиметрови компании в САЩ. След кратък престой в Университета по наука и технология в Мисури Дорси се прехвърля в Университета в Ню Йорк. Той спазва неписаната традиция на големите ИТ предприемачи като Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Зукърбърг да прекъсне образованието си, преди да се дипломира. Вместо това Дорси се премества да живее в Оукланд, щата Калифорния, и през 2000 г. основава компания, която започва да предлага онлайн версия на неговата диспечерска програма. Малко след това му хрумва идея да комбинира този софтуер с набралите тогава скорост приложения за незабавни текстови съобщения. За да реализира този проект, той се свързва с вече несъществуващото дружество Odeo от Силициевата долина. Бившият изпълнителен директор на Odeo Биз Стоун разказва: "Той дойде при нас с тази идея: "Какво ще стане, ако можеш да споделяш какво правиш в момента с твоите приятели бързо и лесно?"
Дорси, Стоун и съоснователят на Odeo Еван Уилямс основават нова компания на име Obvious, която впоследствие се превръща в сега познатия на всички Twitter. В рамките на две седмици Дорси изгражда семпъл уебсайт, в който потребителите могат да постват кратки съобщения до 140 знака, които в момента всички наричат туитове (tweets). Именно той пуска и първото кратко съобщение през 21 март 2006 г.: "Просто настройвам моя twttr."
След това той поема поста изпълнителен директор. В опита си да изглежда като останалите предприемачи в Силициевата долина, Дорси маха пи-ърсинга от носа си, но запазва абстрактната татуировка на предмиш-ницата, която в основата си представлява изобразена ключица. През октомври 2008 г. един от тримата съоснователи, Еван Уилямс, заменя Дорси на поста изпълнителен директор, но той остава в Twitter като председател на борда на директорите.
Успехът в 140 знака
Социалната мрежа за микроблогинг започва да придобива популярност, като привлича около 500 млн. потребители до април 2012 г. Тя дори започва да оказва влияние върху големи геополитически процеси. Twitter придобива за пръв път известност на световната политическа сцена след президентските избори в Иран през юни 2009 г. След обявяването на резултатите от вота и обявената победа на Махмуд Ахмадинеджад хиляди поддръжници на опозицията излизат на протест. В отговор на това иранското правителство блокира мобилните и сателитните комуникации, но оставя интернет пространството отворено. От това се възползват противниците на Ахмадинеджад, които заливат Twitter с новини за случващото се в страната. Държавният департамент на САЩ дори изпраща молба до Дорси да отложи предвидената профилактика на сайта, за да могат протестиращите да продължат да пускат съобщения за обстановката. Ситуацията се повтаря година и половина по-късно в т.нар. Арабска пролет – поредица от обществено недоволство срещу авторитарните режими в Северна Африка и Близкия изток.
Революционната "катерица"
Въпреки успеха на Twitter Дорси остава в сянката на останалите двама Биз Стоун и Еван Уилямс, които се превърнаха в лицето на компанията пред света. Според него това го кара да се откаже доброволно от поста изпълнителен директор. "Мисля, че е рационално, ако кажа, че в момента Twitter е по-голям от мен и от който и да било в компанията", разказва Дорси пред списание Wired.
Това обаче не спира предприемаческия му дух. Малко след това решение заедно с неговия приятел Джим Макилви започват работа върху проекта Squirrel (сега Square). Онлайн предприемачът Джим Макилви има една голяма страст – ръчно изработените стъклени предмети, създадени чрез старата техника с издухване на стъклото. Един ден обаче той не успява да продаде едно от своите творения поради съвсем тривиална причина – не може да приема плащания чрез кредитни карти. Докато Макилви се оплаква по телефона на Дорси за провалената сделка за 2500 долара, двамата осъзнават, че те буквално държат нов бизнес в ръцете си. Съвременните смартфони разполагат с по-голяма изчислителна мощ, отколкото цели банки преди десетилетия. Защо те да не се използват за парични трансфери през кредитни карти?
Идеята е проста – създава се малка приставка – четец на банкови карти, която се пъха в жака за слушалките. Така всеки смартфон или таблет се превръща в ПОС терминал. Новата услуга позволява на обикновените потребители да получават или извършват плащания чрез своите мобилни устройства. Тя стартира през 2010 г., но работата по проекта започва още през 2009 г. Square е особено подходяща за малки семейни бизнеси, където излиза много скъпо използването на стандартните картови терминали. Дорси и Макилви се сблъскват с дребен проблем – името Squirrel вече е заето от друга компания за електронни разплащания. Така че двамата взимат речника и търсят подобна дума и се спират на Square (квадрат, площад -англ.). Приставката има квадратна форма, поради тази причина идеята се оказва повече от находчива. В опита си да решат на пръв поглед дребен битов проблем Дорси и Макилви са на прага да предизвикат революция в плащанията. Според източници на списание Forbes компанията отчита приходи (2.75% от преведената сума удържа Square) от 42.5 млн. долара през 2011 г. Прогнозите са те да достигнат 165 млн. долара през тази година.
Смяна на приоритетите
Square има само един голям недостатък – услугата е достъпна само на територията на САЩ. Компанията работи трескаво за увеличаването на покритието и на сигурността при транзакциите. Цялата тази дейност обаче изяжда все повече от времето на Дорси. Той все още работи в Twitter, като според източници на Buisnesslnsider е много възможно да напусне или да редуцира още повече работата си за социалната мрежа, като по този начин да се посвети изцяло на Square. Според информацията Дорси работи по осем часа за Twitter и още толкова за по-младата компания за мобилни разплащания. Има логика в това, особено предвид факта, че социалната мрежа разполага със стабилна база от потребители, както и силен изпълнителен директор в лицето на Дик Костоло. Неговата роля е да намери успешен бизнес модел и да монетизира по-ефикасно услугата, която предлага Twitter. Докато Square тепърва трябва да се опита да привлече повече потребители и да разшири дейността си извън САЩ. Трудна, но не и непостижима задача, особено за Джак Дорси.

Стр. 14

Leave a Reply