Двама съветници вкарват кабинета във война с медиите

19 минути I 2010-01-07

Съветници на премиераДвама от съветниците на премиера били основната причина за тихата студена война, която започва да се усеща между правителството и медиите. Даже и имената им се въртят из политическото пространство.
Ако се вярва на мълвата, ставало дума за шефката на политическия кабинет Румяна Бъчварова и за ексдепутата от НДСВ Светослав Спасов, някогашен паж на Юлияна Дончева. Повечето хора дори не подозират за съществуването им, но цената от техните действия я плащат Бойко Борисов, неговите министри и кметове, които са лицата на властта.
Не е ясно дали причината е в разчистване на лични сметки между съветниците и средствата за масово осведомяване или в неспособността на администрацията да се справи с усвояване на парите, които Европейският съюз дава за популяризиране на политиките си у нас. Става въпрос за милиони, осигурени от предишното правителство, които то не можа да похарчи поради некадърност, но и досега продължават да не се използват.
Според част от строителите на ГЕРБ, парашутистите, които влязоха наготово, направо във властта, правят и невъзможното да вредят на Бойко Борисов, като го противопоставят на бизнеса, на различни обществени групи, както и на четвъртата власт.
Тяхното мнение бе огласено вчера чрез в. 24 часа от съпредседателя на парламентарната група на партията Красимир Велчев, считан не без основание за една от най-влиятелните фигури в нея.
Очаква се на конференцията на ГЕРБ през уикенда да се състои дискусия. Тя е шанс за ревизия на някои политики, които обръщат властта срещу нейния електорат. Примерите, за които всеки се сеща, са много. Последният са забавяните, а налични и предвидени иначе в бюджета пари за лекарите. Но също така откриването на ненужни сражения с учените, адвокатите, съдиите – все хора с дясно мислене.
Огромен назряващ проблем е и напрежението със синдикатите и работодателите поради вълната от фалити и безработица, която вече залива страната – особено малките и средните градове. Както и появилият се в медиите напоследък остър негативизъм към управлението.
Вместо адекватност, в повечето случаи първосигналната реакция на отделни членове на правителството и на парламента е надменност, а впоследствие премиерът е принуден да потушава конфликтите.
Паметливите припомнят, че от война с медиите, забъркана от съветници в горещото лято на 1992 г., започна фиаското на правителството на Филип Димитров през есента на същата година.

Оригинална публикация

Leave a Reply