Две десетилетия PC World България

сп. PC World | 13.12.2012

Трудно е да се повярва, но тази година PC World навършва 20 години от съществуването си на българския медиен пазар. Факт е, че през октомври се навършиха точно две десетилетия от появата на първия брой на списанието през 1992 г., а в света на информационните технологии това си е цяла вечност, през която много ИТ компании, издания и медии имаха време да изгреят и да залязат. Така или иначе, PC World България продължава да е тук, следвайки мисията си да ви помага както може във взаимодействието с информационните технологии у дома, в училище или на работа.
В настоящия юбилеен брой обаче ще свалим водещия акцент от тази помощ (без обаче да я пренебрегваме) и ще го оставим за историята.
Ще започнем с историята на вашето любимо списание и основните моменти от развитието му през годините, като я допълним с мнението на един от водещите мениджъри на "компанията майка" (IDG Communications), макар и без да се увличаме в твърде много подробности. Подробностите сме запазили за хай-тек ретроспекцията, в която ще "преговорим" най-значимите иновации в сферата на компютрите и информационните технологии, някои от които вероятно са само бегъл спомен в съзнанието на по-младите читатели на PC World. Ще допълним този ретро поглед на редакторите ни с гледните точки на специалисти на някои водещи компании в ИКТ сферата, както и с мненията на онези от вас, които са имали добрината да споделят впечатленията си с нас. Разбира се, няма да се отдаваме само на сантименталност към миналото, а ще обърнем внимание и на настоящето, както и на бъдещето – така както го виждаме ние, нашите колеги от западните издания на списанието и водещи "футуролози".
С Всичко това оформяме малко по-различен от обичайното брой на дигиталното списание. Както вече споменах, не сме пренебрегнали съвсем традиционните материали в основните рубрики от изданието, но все пак решихме да се придържаме към идеята, че краят на годината е подходящ момент да поизлягаме от ежедневието, да си поприпомним миналото и да погледнем в бъдещето. Не че не се опитваме да го правим и в други "подходящи" моменти, но се надяваме този път да сме ви поднесли информацията по по-забавен и занимателен начин от обичайното. Ако пък случайно сме пропуснали нещо важно, ще го наваксваме през следващата година както на сайта, така и в дигиталното издание на PC World.
Благодаря от сърце за критиките, взискателността и подкрепата Ви през всичките тези години! Приемете в аванс, от името на целия екип на PC World, най-сърдечни пожелания за весела Коледа и щастлива Нова година!

Стр. 1

20 години PC World

Историята на IDG България, и списание PC World България

сп. PC World | 13.12.2012 | 00:01 | Стр. 6, 7, 8, 9
В началото на 90-те години на XX век International Data Group (IDG) Communications, най-голямата световна медийна й в сферата на информационните и комуникационните технологии, решава да разшири своята дейност на Балканския полуостров. Една от основните причини е падането на желязната завеса и отварянето на държавите от бившия социалистически лагер към възможностите на западните пазари. За да реализира това разширение в България, Патрик Макгавърн, който е основател и собственик на IDG Corporation, провежда редица срещи и разговори у нас, a изборът му пада върху представители на издателство "Техника". В резултат на 20.11.1990 г. се създава съвместното дружество между IDG Corporation и издателство "Техника" с директор Татяна Хинова.
На 18 януари, преди 20 години, излиза първият брой на в. Computerworld. Във връзка с пускането му Хинова разказва: "В официалната абонаментна кампания събрахме 2130 платени абонати и на 18.01.1991 г. излезе първият брой на в. Computerworld. Живях 4 дни на хотел във Враца в зверски студ, докато се отпечата с безброй проби, защото мастилото течеше по гланцовата хартия. На 17.01.1991 г. късно вечерта най-после се отпечата, взех последния влак с 4 пакета с голи ръце (някъде си бях загубила ръкавиците) и на следващия ден сутринта го раздадохме по РЕП-овете на "Славейков" и дадохме интервюта по радиото и телевизията." Първата редакционна колегия включва: Снежина Баджева, Анна Бакалова, Румяна Ковачева и Цветана Съмналиева.
През 1992 г. излиза и първият брой на списанието PCWorld, насочено към крайните потребители. През 1996 г. съвместното дружество става 100% притежание на IDG. През 1997 г. е пуснат информационният портал IDG.BG.
През 1998 г. излиза първият самостоятелен брой на специализираното българско издание в областта на мрежите и телекомуникациите Network World България.
През 1999 г. стартира първото събитие, организирано от IDG България – български финансов форум. Бизнес конференциите се превърнаха в най-успешната бизнес линия на медията. През 2003 г. Татяна Хинова заема регионална позиция в анализаторската компания на IDG – IDC. Начело на издателството застава Бисер Боев.
От началото на 2005 г. IDG България започва да издава сп. CIO, ориентирано към ръководителите на информационни отдели, мениджърите на проекти по създаване, внедряване и развитие на информационни системи, изпълнителни и ресорни директори, ангажирани с изграждането на информационната инфраструктура.
През 2006 г. IDG България е закупена от "Икономедиа" и става част от най-голямата група за бизнес медии в страната, издател на вестниците "Дневник" и "Капитал", и продължава дейността си като самостоятелно дружество под името ICT Media.
Днес ICT Media е притежател на изключителните лицeнзионни права за търговските марки на IDG Communications на територията на България.
В момента ICT Media предлага четири периодични печатни издания, организира девет бизнес конференции годишно, а основните сайтове, които поддържа, са седем.
***
1992
В началото на септември 1992 г. излиза първият брой на списание PC World. По това време то се нарича PC & Mac World и с това наименование излиза до 1995 г., когато се превръща в PC World.
1994
По време на Есенния технически панаир в Пловдив същата година стартира първото издание на годишната софтуерна изложба под егидата на сп. PC World, която на практика се превърна в единственото специализирано изложение за софтуер у нас. През годините изложението спомогна стотици български софтуерни фирми да намерят нови клиенти и да сключат успешни сделки. На изложението през 2008 г., което за първи път се проведе в рамките на БАИТ Експо, се представиха 30 известни софтуерни фирми на площ 300 кв. м. Въпреки че с развитието на Интернет технологиите нейният формат постепенно загуби релевантността си, през годините изложбата изигра важна роля за развитието на софтуерната индустрия у нас.
1996
През септември 1996 г. за поредната софтуерна изложба излиза и първият български софтуерен каталог на PC World. През 2010 г. той беше издаден изцяло в дигитален формат, преди да стане част от портала IDG.BG
1999
През януари 1999 г. излиза първият брой на PC World, придружен със CD. Този новаторски за времето си ход, чийто пример по-късно е последван и от редица други издания, вдига тройно тиража на PC World в България само за 4 месеца – от 6000 на 18 000 броя. Няколко години по-късно CD-то става DVD, а ежемесечната колекция с безплатни софтуерни програми е важна част от PC World и досега.
2000
От 2000 г. стартира сайтът pcworld.ba, като още от самото начало екипът започва да публикува онлайн и пълното съдържание на списанието веднага след излизането на печатното издание. Достъпът до каченото в сайта съдържание на списанието остава безплатен и за Интернет аудиторията, като постепенно формира един от най-големите архиви на специализирано издание – сега достъпен за абонатите на дигиталното списание.
2008
В началото на лятото на 2008 г. стартира онлайн проектът FanWorld , посветен тогава на европейските футболни финали, с идеята да предложи удобна пресечна точка за феновете на футбола и технологиите, с много забавления, игри и томболи. Този подсайт вече се превърна в традиция и радва почитателите на спортно-технологичните забавления на всеки две години – по време на световните и европейските първенства по футбол.
2011
През януари 2011 г. след едномесечни тестове заработва мобилната версия на сайта – m.pcworld. bg, която може да се ползва от всички телефони с връзка с Интернет. Малко по-късно заработват и Facebook страницата на изданието, както и мобилното приложение за по-лесно четене от Android устройства, което е свободно достъпно за сваляне в магазина Google Play .
2012
PC World България отбелязва поредния важен етап в еволюцията си, като се превръща в първото дигитално ИТ издание на България. От началото на годината то се разпространява само в тази сравнително нова за българския медиен пазар форма, която всъщност е точно копие на досегашния печатен вариант на изданието. С дигиталния вариант на PC World читателите и партньорите на списанието могат да се възползват от редица безспорни предимства, като незабавен и повсеместен достъп, светкавична доставка на всеки нов брой, редица нови интерактивни функции и възможности за правене на екологичен безхартиен архив на пълното течение на списанието, както и на съдържание по избор от обичайната ежемесечна софтуерна подборка към него. Тъй като дигиталното издание е достъпно онлайн, елиминирани са всички обичайни ограничения, свързани с отпечатването и разпространението на печатните медии. А това прави съдържанието на PC World лесно достъпно за практически неограничен брой читатели, като в същото време запазва всички традиционни предимства на списанието.
Въпреки редицата безспорни предимства на новия формат, елиминирането на печатния вариант на списанието за мнозина е рискована стъпка. До този момент обаче очакванията на скептиците не се оправдават. Доказателство за това са растящият брой абонаменти, който вече надхвърля абонаментите за хартиеното издание от последните години, както и вашият несекващ интерес, придружен с много въпроси, конструктивни критики и предложения. Дали изданието е на прав път, разбира се, все още предстои да стане ясно със сигурност, но увереност ни вдъхва и един от топмениджърите на "компанията майка" IDG, който при последното си посещение в България отдели малко от времето си, за да отговори на няколко въпроса специално за вас – читателите на PC World.

Стр. 6, 7, 8, 9 

Leave a Reply