Двете най-големи пийпълметрични агенции у нас се сляха

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 27.12.2010

След 3 месеца рейтингите на телевизиите ще се измерват само по системата на GARB

Двете доскоро конкурентни пийпълметрични агенции в България TNS/TV Plan и GARB се сляха в едно. Компанията, която притежава дял от GARB – GFK – купи TNS у нас.
Тази сделка беше очаквана с нетърпение от хората в медийния бранш повече от две години. Стойността й обаче се пази в тайна. И от двете компании не пожелаха да споделят каква е сумата по придобиването.
Като мотив за сливането изпълнителният директор на GFK Джордж Лукс изтъкна желанието на компанията да разширява позициите си на българския пазар.
"Това решение беше подкрепено от настъпващите промени в медийната среда в България и постоянно растящите изисквания на потребителите ни", коментира той. Лукс ще стане изпълнителен директор на цялата нова структура.
Без конкуренция
Тази сделка обаче ще доведе до елиминиране на конкуренцията за рейтингова информация и мониторинг в България, тъй като TNS/TV Plan и GARB бяха най-големите играчи на този пазар. И двете агенции се радваха на популярност и клиенти, защото често се наблюдаваха сериозни различия между данните, които предоставяха. Причината се корени в различните системи и методи на работа. Затова повечето рекламни и медийни агенции бяха принудени да купуват информация за гледаемостта и от двете агенции. Така най-точно можеха да планират бюджетите си.
Какво следва от сделката
През първите два или три месеца доставката на рейтингова информация за телевизия и ще продължи да се осъществява на базата на пийпълметричния панел на TNS/TV Plan, съобщават от TNS. След този период ще се премине изцяло към измервателната система на GARB. Рекламният и информационен медиен мониторинг обаче ще минава през нова фирма – "Би Медия Консултант" с управител Мила Николова. Тя досега беше директор на TNS/TV Plan.

Стр. 5

Leave a Reply