Двоен арест за наш тв екип в Египет

в. Стандарт | Владислав ПУНЧЕВ | 04.02.2011

 
Колегите ни от ТВ7 Иван Филчев и Огнян Кръстев останаха без камера в Кайро
 
Българи пак се оказаха де факто заложници на хаоса в Египет, който продължава вече 11 ден и все повече се облива в кръв. Журналистите от ТВ7 – репортерът Иван Филчев и операторът Огнян Кръстев, бяха арестувани два пъти, а камерата им е била конфискувана още при пристигането им на летището в Кайро късно в сряда. Аргументът на митничарите бил, че екипът ни няма необходимата акредитация от Министерството на информацията, разказаха за "Стандарт" от ТВ7.
Първият им арест бил извършен непосредствено до най-размирната зона в Кайро – площад "Тахрир". "Задържани бяхме с други чужденци, включително и арабски граждани в продължение на около 45 минути на улицата, охранявани от въоръжени мъже, говорещи само арабски", успя да съобщи вчера на колегите си в ТВ7 Филчев.
По-късно все пак успели да се отскубнат, но около 13.30 ч, докато снимали с фотоапарат околните сгради, отново се озовали в ръцете на цивилна полиция. "С камионетка ни отведоха до полицейски участък, като по пътя бяхме обект на ругатни, плюене и агресия на събрали се привърженици на Хосни Мубарак. В участъка прекарахме час и половина на земята. Благодарение на бързата намеса на българския посланик в Египет Иван Гайтанджиев бяхме освободени. И тази вечер ще има протест. Очакват се сблъсъци между привърженици и противници на Мубарак", разказа от Кайро колегата Филчев.
Той и операторът успели да се приберат на безопасно място в хотела, където им поставили ултиматум да стоят още при първия арест, а при втория им казали, че ако ги задържат и трети път – няма да ги пуснат.
 
Стр. 39

Leave a Reply