Държавата плаща € 27 150 на двама журналисти

в. Труд | 14.07.2011

 

Правителството реши в сряда да изплати общо 27 150 евро на двама журналисти от Бургас, несправедливо осъдени за клевета, но реабилитирани в Страсбург.
Колегите Катя Касабова и Божидар Божков публикуват през 2002 г статии, в които обясняват как служители от регионалния инспекторат по образованието в морския град уреждат незаконното приемане на стотици деца в елитни гимназии. Те влизат в желаното училище без изпит, защото по документи страдат от заболявания, които им дават привилегии. Оказва се, че в повечето случаи документите на децата не са редовни. Според журналистите става дума за корупция, защото облагодетелстваните ученици са деца и внуци на местни първенци. Четирима служители на регионалния инспекторат успяват да осъдят Касабова и Божков за клевета. Двамата журналисти обаче внасят жалби в Страсбург и Европейският съд по правата на човека ги оневинява.
Катя Касабова трябва да получи 9800 евро, а Божидар Божков – 17 350 евро. А четиримата чиновници от просветния инспекторат продължават да заемат постовете си в Бургас, припомня "Дарик".
По друго решение на Страсбург реститутът Георги Маринов ще получи 2700 евро от държавния бюджет. Негов имот бил отчужден през 1977 г. Благодарение на новите реституционни закони през 1992 г. човекът си върнал собствеността. Едва през 2001 г. в имотния регистър била отразена пълната площ на имота и чак тогава Маринов можел да се разпорежда с него.

Стр. 8

 

Leave a Reply