Държавата ще спира парите за медии с неясен собственик

www.mediapool.bg I 23.08.2014г.

 Служебният кабинет се готви да забрани на министерствата да подписват договори с медии, чийто собственик не е ясен. Това се разбира от съобщение на "Протестна мрежа" за срещата им с премиера Георги Близнашки, която се проведе в петък.

Обсъдена е била възможността тази регулация да бъде въведена с постановление на Министерския съвет.

Предложението на "Протестна мрежа" е служебният кабинет да се ангажира с инициатива "прозрачни договори". Организацията иска правителството да задължи изпълнителната власт на всички равнища да публикува договорите за изразходване на публичен ресурс.

Договорите на министерствата, агенциите и други държавни институции, с различни изпълнители, включително и с медии, да бъдат публично оповестени на сайтовете на институциите в тридневен срок от подписването им, искат от "Протестна мрежа".

Според организацията много е важно служебният кабинет да демонстрира воля и способност да осигури такава степен на прозрачност при разходване на публичния ресурс, която да ограничи корупционните практики.

Служебният премиер Георги Близнашки е обещал да разпореди на МВР и ДАНС да представят проверка от "Протестна мрежа" информация за разработки и разследвания на протестиращи и журналисти. Поет е ангажимент това да стане в 14-дневен срок.

Във връзка с предстоящите избори "Протестна мрежа" е предложила в изборния борд да има и представител на българите в чужбина, което е получило одобрение от премиера Близнашки.

По време на срещата е бил обсъден и въпросът за начина на организиране и протичане на информационно-разяснителната кампания в страната и чужбина. Очакванията на "Протестна мрежа" са завишеният бюджет, който ЦИК получи за информационни кампания, да бъде изразходван по-ефективно и при по-висока отчетност.

Оригинална публикация

Leave a Reply