е-министър

в. Пари | 2010-03-02 

Да си част от правителството в XXI век означава да използваш съвременни методи в комуникацията с избирателите си

Да си министър не е лесно. Особено когато от теб и министерството ти се очаква да имаш навременна информация за малко над 120 българи, които живеят в Чили. А след земетресенията в събота там нямаше много работещи телефони, през които сънародниците ни да уведомят близките си, че са живи и здрави, въпреки 8.8 по Рихтер, което разлюля страната. Имаше обаче министър на външните работи с будно съзнание, който през целия уикенд не спря да ъпдейтва профила си в микроблогинг услугата Twitter. Със скромните 140 знака, които предоставя сайтът, Николай Младенов успя да покрие случващото се със сънародниците ни в Чили и посолството в страната, което на практика превърна пресцентъра му в излишен, спести доста средства и не на последно място – държеше хората информирани.

Технологии

Действията на министъра са просто един простичък пример за това как може да
се използват интелигентно новите технологии. И да, Twitter има много минуси, но и един голям плюс – достъпен е за целокупния български народ. И въпреки че не се радва на толкова огромна популярност у нас като Facebook, в мрежата има около 100 хил. българи (според статистика на Google AdPlanner за септември 2009 п). Те, както и още над 60 млн. други потребители на услугата, не спряха да бълват информация за случващото се в Чили през уикенда. Подобна беше ситуацията след земетресението в Хаити и протестите в Иран преди година. И още много други, далеч по-приятни събития.

Конкуренция

Българският външен министър обаче не е пионер политик в Twitter. Защото микроблогинг услугата отдавна се ползва в САЩ и Западна Европа от политиците като средство за разпространяване на вижданията им по различни теми. Безспорно най-известната фигура от политическия елит, която
разполага със собствена страница в Twitter, е американският президент Барак Обама. По време на предизборната му кампания в края на 2008 г. профилът му бълваше най-различни съобщения. След избирането му за държавен глава Twitter.com/barackobama беше позанемарен, а вчера в профила на американския президент се четяха поздравления за американските олимпийци, участвали на игрите във Ванкувър. Послание, което е било видяно от над 3.3 млн. последователи на Обама в социалната мрежа. Междувременно на twitter.com/politicians може да бъдат следени всички американски политици, които използват услугата, за да споделят свои мисли. А те не са малко.

Против

Както всяка монета, така и използването на Twitter има своята тъмна страна. Така например през уикенда група британски политици бяха използвани за разпространяването на спам съобщения, без естествено да имат и грам идея, че това се случва. Сред тях беше дори енергийният министър на страната Ед Милбранд, който впоследствие се извини на последователите си.
Друг недостатък на подобни социални мрежи за политиците е фактът, че Twitter е инструмент и за обратна връзка. Тоест очаква се, че потребителите могат да получават отговори на въпроси, които задават директно на министри, политици и дори на приятелите си. Въпроси, на които не е лошо да се отговаря.
Според социолога от Алфа Рисърч Боряна Димитрова използването на подобни платформи за разпространение на съдържание е хубаво, защото дава възможност да стигне до по-широка мрежа от хора. Това обаче не бива да компенсира официалните канали за разпространение на информация, коментира тя. И все пак, ако се търси публичност на определена тема, блоговете и Twitter са повече от подходящи, смята Димитрова.

Забавяне

Българите изостават

 - Българските политици не са сред най-активните блогъри или ползватели на Twitter.
 - От правителството например само финансовият министър Симеон Дянков (simeondjankov.com) и колегата му от външното ведомство Николай Младенов (mladenov.org) притежават блогове.
 - Дянков обаче разчита предимно на пресцентъра си и поства в блога си съобщения, които пиарите на министерството му са качили и на minfin.bg.
 - От министрите единствено Николай Младенов притежава официален профил в Twitter (twitter.com/ nmladenov).
 - Колегите му Бойко Борисов, Симеон Дянков и външния ексминистър имат фалшиви профили в мрежата.
 - Понятието блог навлезе широко в българската политика при кметските избори през 2007г., когато кандидатът на СДС и ДСБ Мартин Заимов използва интернет като активна платформа за комуникация с избирателите си.
 - Впоследствие немалка част от предходното правителство обяви, че разполага със собствен онлайн дневник. Един от тях, на Ивайло Калфин, беше "осветен" от едно от култовите имена в интернет – създателя на Flickr Джоичи Ито, който тогава беше в България.
 - Последният пост на kalfin.eu е от 7 юли 2009 г. – малко преди парламентарните избори.

Стр. 24

Leave a Reply