Една специалност, два университета, три дипломи

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 24.01.2011

Магистърската програма "Международни комуникации" в НБУ дава възможност за обучение в шест университета в Европа

Да учиш в два университета една и съща специалност по едно и също време и след това да получиш три дипломи е напълно възможно. Подобна магистърска програма предлага Нов български университет (НБУ). Тя се нарича "Международна комуникация" и е ориентирана към придобиване на знания и умения предимно в областта на медиите, връзките с обществеността, социологията и политологията. Програмата е сравнително нова, но придобива все по-голяма популярност сред студентите. В момента по нея се обучават 12 бъдещи магистри не само от България, но и от Канада, Германия, Холандия, Тайван и Руанда.
"Интересното е, че някои от българите са завършили чужди университети, като Американския в Благоевград и университет във Франция", обяснява основателят на програмата у нас проф. Толя Стоицова.

Международни знания

Предимството на програми от този тип е възможността за пътуване, която те дават на студентите. "Международна комуникация" се изучава в шест университета в Европа, които помежду си са създали образователен консорциум. Това дава възможност на бъдещите магистри да запишат програмата в един университет от обединението и да завършат в друг. В консорциума, в който от две години членува и Нов български университет, участват популярни висши училища от цяла Европа – Бизнес училището в Будапеща, "Ханзе Университет" в Грьонинген, ИУЛМ в Милано, "Лийдс Метрополитан Университет" във Великобритания и "Вилнюс Университет" във Вилнюс, Литва. Така на финалния етап от обучението си студентът получава не една или две дипломи, а три – от университета, в който е започнал да учи, от този, в който е завършил, и сертификат от консорциума.
Програмата е сравнително кратка, с продължителност 3 семестъра, като цената й варира по различни причини. За тази учебна година е определена сума от 9800 EUR.
"За българи, стартирали в нашия университет, даваме добра стипендия, която покрива 2/3 от цялата сума. Това е изключителен финансов шанс за българските студенти", казва още проф. Стоицова.

Историята

Историята на програмата "Международна комуникация" започва преди повече от две години, когато НБУ получава предложение да се включи в консорциума от Холандия. Доброто представяне на българските студенти там всъщност е основният двигател университетът да бъде поканен в образователното обединение.
"Пилотно програмата стартира през учебната 2009/2010, а настоящата учебна година – 2010/2011, всъщност е първата на самоиздръжка от партньорските университети и таксите на студентите", казва основателката на програмата.
В дебютното издание на програмата се включват само 6 студенти. Трима от тях са и възпитаници на НБУ. В момента те са пред завършване, което ще рече, че им остава да напишат дипломната си работа и да я защитят пред комисия.
***
Ново

НБУ пуска онлайн медия

 - Нов български университет планира да пусне в интернет пространството своя медия. Поводът за лансирането й е 20-годишнината от основаването на университета. всъщност медията няма да е новинарска, ориентирана единствено към снабдяването на потребителите й с актуална информация.
 - Тя по-скоро ще представлява портал, в който студентите на университета ще могат да публикуват своите творчески работи. там ще бъдат качени снимките на студентите, следващи фотография, филмите на бъдещите режисьори и актьори от нов български университет, както и концертите на майсторския клас на Райна Кабаиванска.
 - Кандидатстудентската кампания на НБУ вече започна. Явилите се на тестовете по общообразователна подготовка (ТОП) до момента са 700. Предстоят още четири изпита тоП на 5-6 февруари, на 19-20 февруари, на 12-13 март и на 26-27 март.
***

9800 EUR струва магистърската програма "Международна комуникация" в НБУ тази година

Стр. 19

Leave a Reply