Една вечеря и много въпроси

в. Капитал Daily | Зорница МАРКОВА, Виена | 15.03.2012

Бившият министър Щрасер каза пред австрийския парламент, че е взел 100 хил. евро по проект в България 

Признания и още въпроси. Това е резултатът от изслушването в австрийския парламент вчера на бившия вътрешен министър Ернст Щрасер във връзка с аферата "Хохегер". Пред депутатите от разследващата комисия министър Щрасер заяви, че е взел хонорар от 100 хил. евро само за работата си по проект в България. Той е бил консултант на лобиста Петер Хохегер в изпълнението му на договора за 1 млн. евро за изчистване на българския имидж пред Европейския съюз.

Срещата със Станишев

Какво е правил в България и защо е получил 100 хил. евро хонорар от фирма на лобиста Хохегер? Това беше една от основните теми, които вълнуваха депутатите в Австрия вчера. Щрасер разказа малко. През 2006 г. той е бил на вечеря в София – единственият път, когато е идвал в българската столица. На вечерята са били тогавашният премиер Сергей Станишев, хора от обкръжението му, единият представен като шеф на кабинета, Петър Хохегер и негов служител, една дама. За имената Щрасер не се сети.

Говорели си на английски.

Преди две седмици, попитан от "Капитал", Сергей Станишев заяви, че не познава този човек, не знае какво е правил по проекта в България и защо е получил хонорар. Изявленията на Щрасер твърдят друго.

Скъпи съвети

На тази вечеря австрийците и българите са обсъждали как може да се подобри имиджът на страната пред европейските институции. Поводът бил зачестили-
те критики за корупция и неефективна полицейска система в България, каза Щрасер. В продължение на часове той давал идеи и съветвал какви контакти да изгради България, за да се справи с проблемите си. Съветите били: как да се подобри представянето на България , как вътрешното министерство да спечели доверието на сходните институции в Европа и да подобри работата си със съседните страни. За консултациите Щрасер взел хонорар от 100 хил. евро.
"Инвестирах няколко часа с министър-председателя в София. Аз съм един от най-опитните министри в ЕС, провел съм може би най-голямата реформа в полицията в Европа", каза Щрасер пред парламента и добави, че съветите му струват пари. Той добре знаел как някой може да защити проектите си както в сферата на полицията, така и на национално ниво.

Въпросителните

Показанията на бившия вътрешен министър не съвпаднаха съвсем с данните и документите, които депутати от разследващата комисия имат. От тях се вижда, че Щрасер и Хохегер са подписали договор за сътрудничество в средата на 2006 г., а министърът е получил парите си на три транша между 2008 и 2009 г. От тази ситуация може да се направят два извода: той или е имал и други дейности в България и е бил възнаграден не само заради вечерята си със Станишев, или е взел пари за нещо, което въобще не е свързано с България. Твърдението на самия Щрасер е, че една вечеря с него струва тези пари.
***
Моника Йосифова призна за договорите с Петер Хохегер

Моника Йосифова, собственик на фирмата за PR услуги "Актив груп", призна, че е имала два договора с австрийския лобист Петер Хохегер – от 2006 г. и от 2008 г., като е получила общо по тях около 380 000 евро. Жената, с която живее председателят на БСП Сергей Станишев, свика пресконференция, за да поясни това. Преди две седмици пред в. "Капитал" обаче тя отрече да е работила за австрийския лобист. "В цялата история имам едно-единствено слабо място -моят отговор за вестник "Капитал", призна в сряда Йосифова. "Изневерих на професионалния си принцип да казвам истината. Искам да поднеса извиненията си на колегите от "Капитал", защото се опитах да спестя факти", каза още тя. По думите й постъпила така, тъй като "исках да избегна политическите спекулации, но не успях". Тя заяви категорично, че няма конфликт на интереси и че името й по никакъв начин не е било споменавано в Австрия. Обеща и пълно съдействие на анкетната комисия, която ще се сформира в българския парламент. Йосифова не си спомни да се е запознавала и да е била на вечеря с бившия вътрешен министър Ернст Щрасер. Тя заплаши със съд всеки, който обвърже името й със скандал за корупция. Първият, срещу когото ще заведе дело, е министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Стр. 5

Leave a Reply