Едва 20% от населението е готово за цифровизация

в. Сега I Десислава КОЛЕВА I 2010-03-16

Мечтата на всеки абонат да подбира сам програмите си ще се сбъдне, но не под формата на класическата телевизия, казва маркетинг директорът на "КейбълТЕЛ" и "Евроком" Димитър Радев
Димитър Радев е роден през 1970 г. Кариерата му започва в агенции – партньори на някои от най-големите международни маркетингови корпорации, между 1996-1998. След това до 2002 г. оглавява продуктовата дивизия "Битова електроника" на "Филипс" в Букурещ. През 2003 г. става част от мениджърския екип на "КейбълТЕЛ". От 2007 г. е маркетинг директор на компанията след обединението й с "Евроком".

- Г-н Радев, какви промени правите след обединението на двата кабелни оператора "Евроком" и "КейбълТЕЛ"?

- Поставили сме си задача за 2 г. да се превърнем в 100% цифров играч. Затова кабелната инфраструктура трябва да бъде оптимизирана. В цифровата среда на базата на смесването на класическата телевизионна технология и на интернет технологията се отваря вратата за следващото поколение услуги, които би трябвало да ни изведат в следващото измерение на домашното забавление. Ако сега например гледаме телевизия, чиято програмна схема се определя от продуцента на тв канала, а пред нас стои лаптоп с интернет, където можем да си изберем някакъв клип в youtube, всичко това в следващото поколение технологии се събира обратно. Т.е. вече няма да го има проблемът мога ли да си свържа лаптопа към телевизора, за да гледам клиповете от youtube на голям екран.

- Как се прави това на практика?

- Движим се с технологичната програма град по град. Започнахме в Русе. Там техническите екипи модернизираха мрежата метър по метър. Почистихме кабелната среда, защото у нас кабели висят отвсякъде и не се знае кои са действащи кои не. Свързваме се с всеки един клиент и инсталираме безплатно приемник за цифрова телевизия.

- Каква е инвестицията в подобряване на инфраструктурата?

- 60 млн. евро за следващите 2 години.

- Това ще оскъпи ли абонамента?

- Не. Цифровата платформа позволява абонаментите да бъдат по-близо до това, което хората искат. Едно от ограниченията на аналоговата среда е, че един пакет се получава от всички клиенти. С цифровото разпространение ще има голям брой различни пакети с различни програми и цени, така че всеки да намери това, което би искал да гледа и за което би искал да плаща.

- Едно от основните оплаквания на потребителите е, че не могат да създават свои пакети – с колкото програми те искат. Ще има ли такава възможност?

- Ние сме като супермаркет – пакетираме и излагаме за продан продуктите на други. Пакетирането на програмите е един от тънките моменти в нашия бизнес, защото кабелните оператори заплащаме права за разпространение на програми на цени, които се определят от тв операторите. Мечтата на всеки да може да избира няколко програми най-вероятно ще се сбъдне, само че не под формата на линейна телевизия. Хората няма да си избират класическите телевизии, които сега гледаме, защото самите телевизии нямат интерес от това. Би Ти Ви няма интерес който иска, да гледа само Би Ти Ви Комеди например, защото на тях им трябва аудитория, която те после да продадат на рекламните си партньори като рейтинги.

- А какво ще се случи с по-малките оператори, които нямат големи възможности? Какво е тяхното бъдеще в светлината на цифровизацията?

- Категорично не вярвам, че в България цифровизацията ще се случи до 2012 г., защото съм наблюдавал процеса в САЩ, където три пъти се опитваха да дръпнат шалтера на аналоговото разпространение. Дори и при третия опит миналото лято настъпи хаос, при положение че 3 г. се бяха готвили, държавата бе изхарчила огромен бюджет, за да даде на всеки ваучер за безплатен цифров приемник. А у нас не знам дали и 10% от хората могат правилно да изкажат "цифровизация", да не говорим и дали 10% от властимащите могат да обяснят какво означава процесът. Това, което ще се случи, е, че ще се пуснат цифрови мултиплекси, на които ще се повторят сегашните аналогови играчи. 100-процентовото прехвърляне на населението от аналогово на цифрово разпространение ще отнеме 4-5 г.

- Защо?

- Защото хората не са подготвени и не разбират какво трябва да се случи. И защото държавата не изглежда да има готов план за финансово подпомагане на населението. Не повече от 15-20% от хората са с телевизор, който има някаква възможност за цифрово приемане. Всички по-стари телевизори имат нужда от цифров приемник, а той струва пари. Що се отнася до кабелните и сателитните оператори, ключът към успеха в бранша е окрупняване и инвестиции. Инвестициите са толкова големи, че не може един оператор с малко абонати да си ги позволи. Той може да си позволи да опъва кабели по дърветата и отстрани на къщите, което е масово сега, може да си позволи да краде програмно съдържание и така да се задържи на пазара в дадената конюнктура у нас. Ако погледнем навсякъде по света, този бизнес е разделен между класическите кабелни оператори и големите телекоми, които все повече навлизат в територията им и се борят за пазарен дял на базата на много услуги – телевизия, интернет, телефония, мобилна телефония и интернет.

- Тоест консолидацията на пазара все още не е приключила?

- Далеч не е приключила и ще предстоят нови обединения.

- Какви нови услуги ще предлагате?

- Фокусираме се върху телевизията с висока резолюция. Покрай това ще въведем ново поколение устройства при клиентите, които са с вида на цифров бокс, но с мощността на най-модерен компютър. Ще се появи възможността всеки свободно да прескача между различните медии – телевизия, интернет, и редица други приложения ще станат достъпни на телевизионния екран още до края на годината. Другото нещо е в посока на поръчковото съдържание, т.нар. видеодеманд. Това са филми, документалистика, спортни събития. Защото това е бъдещето на телевизията – контролът е в дистанционното и в клиента, а не в оператора и не ние ще му определяме кога да гледа риалити шоу и кога новини, а той сам чрез този нов приемник ще може да избира кога и по какъв начин. Ще може да управлява и свое собствено съдържание – т.е. да покаже снимките и домашните си видеоклипове на приятели.

Стр. 14

Leave a Reply