Екатерина Генова: БНТ 2 връща регионалните новини

в. Монитор | 12.11.2013 

Предстои техническото обновяване на центровете, казва шефът на канала

Преди по-малко от месец БНТ2 навърши две години и почерпи зрителите си нов сутрешен блок, в който леките и разработени с усмивка теми доминират над тежките социални драми, политическите страсти и криминалната хроника. Освен "Добро утро с БНТ2" каналът хвърли ръкавица в лицето на конкуренцията с централната информационна емисия "България новини", всеки делник от 19,15 ч. Това са първите стъпки в прехода на БНТ2 от политематичен към информационен канал, както повелява стратегията, с която Вяра Анкова получи втори мандат на "Сан Стефано" 29. "Монитор" разпита Екатерина Генова, шеф на дирекция "БНТ Свят и региони", за повече подробности в развитието на медията.

- Г-жо Генова, кои са следващите стъпки, докато БНТ 2 добие завършен вид на информационен канал?

- Превръщането на един канал в информационен не може да се случи за месец или два, но започваме с първите стъпки и една от тях е регионалната емисия в 21 ч. По техническа причина новините, които се произвеждаха от регионалните центрове, не могат да се излъчват след 1 октомври. Тази празнота трябва да се замести с хубава емисия и това става от тази вечер (бел.авт. – вчера) с "България 21". Би било грехота да не се използват събитията в регионите – виждате, че голяма част от медиите експлоатират само София и жълтите павета като теми. Всеки център ще има по 5 минути, а кой започва пръв, зависи от новината на деня. Тук е моментът да уточня, че емисиите няма да дублират "По света и у нас" или централните новини на БНТ2. Те ще са различни от тези на канала-майка и конкуренцията.

- Има ли опция да съберете Карина Караньотова и Тони Рапонска като тандем в "Добро утро с БНТ2"? В момента водят индивидуално.

- Да, страхотен екип са, но и двете са ангажирани и в новините, и в други предавания и няма да издържат на ефир всеки делник от 7 до 9 ч. Така че ако намеря още една двойка, мъжка или смесена, може и да се получи.

- Планирате ли скок в броя на авторските предавания?

- Акцент в програмата ще са информационните предавания. Вече имаме "България днес", всеки следобед от 16 ч., имаме сутрешен блок, новини. Мисията ни да защитаваме правата на потребителите от януари ще прерасне в авторска рубрика. Надявам се да привлечем зрителите, като бедем техен адвокат и от тяхно име зададем необходимите въпроси към институции, фирми, засегнали ги трети лица. Ще има и други тематични линии, но ще ги анонсирам след Нова година, когато ще стане ясно какъв ще е бюджетът на БНТ, дали ще е ограничен, или ще позвоява развитие.

- БНТ2 е сред малкото медии, които дават път на млади таланти от БГ поп и рок музиката. Мислили ли сте да засилите присъствието на водещи като Васко Громков и Милена?

- Радвам се, че сте го забелязали. Предаванията, които не биха попаднали в информационния профил на БНТ2, биха паснали перфектно в уикенд схемата на БНТ Свят. Бъдете сигурни, че няма да се лишим от продукциите, които имат аудитория.

- Случи ли се цялостното техническо обновяване на регионалните центрове, което Вяра Анкова обеща по време на изслушванията за генерален директор в СЕМ?

- Случи се на ниво процедура за обществена поръчка, но законът е толкова тромав, че не знам кога ще се реализира на практика. Ръцете ни са вързани и сме в процедури на обжалвания.

Стр. 23

Leave a Reply