Екатерина Генова, директор “БНТ. Свят и региони”: Търсим най-краткия път до сънародниците ни в чужбина

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 28.09.2010 

Популярната тв журналистка Екатерина Генова оглави новата дирекция "БНТ. Свят и региони" в националната телевизия. Дирекцията ще има два продуцентски центъра: БНТ свят и регионалните центрове, които ще присъстват равностойно и качествено в бъдещ регионален канал, който представя спецификата на различните места в България . БНТ свят запазва културно-информационната линия и ще я разшири с повече публицистика, развлекателни и образователни предавания. В програмната схема на БНТ САТ съвсем скоро ще започне излъчване на 2-часова съвместна програма "България днес", изработена от тв центровете Благоевград, Пловдив, Варна и Русе от 16 до 18 ч. От февруари 2011 г. трябва да стартира и столичната програма – БНТ-София. Екатерина Генова даде първото си интервю пред "Класа", в което коментира новите идеи, промени и намерения.

- Госпожо Генова, получихте пълната подкрепа на Управителния съвет на обществената телевизия. Разбраха ли според вас институциите, че БНТ САТ е стратегическа комуникационна платформа за страната?

- За съжаление смятам, че такова разбиране за ролята и възможностите, които международният канал дава, все още няма. Това, че България може да се рекламира освен в CNN, Еurosport, National Geographic и в БНТ САТ, продължава да не се разбира от институциите. При това в БНТ САТ би било финансово по-ефективно. В настоящото правителство има министър без портфейл, който отговаря за българите в чужбина, но това не означава, че е намерен най-точният и кратък път, по който институциите да стигнат до сънародниците в чужбина. А те са много голяма аудитория – взискателна, интересна, активна. Готови са да участват в правенето на нашите програми, да изказват мнения и да се възползват от всички възможности, които им даваме. Не бива да пренебрегваме и европейците като наша аудитория. Както ние в България следим международните програми на RAI, BBC, TV 5 MONDE, така и нашата програма се следи от публика, различна от българите в чужбина. Благодарение на глобализацията светът е голямо село, а благодарение на комуникациите е и голям екран. Много е важно да попаднеш на този екран. Да се води тази битка си заслужава! И аз няма да се уморя да работя в тази посока.

- В съвременните измерения на глобална хиперкомуникация има ли други идеи за препредаване на програмата, така че тя да бъде достъпна на практика до всички точки на земното кълбо и да достига до нашите сънародници по света?

- Има много начини. Първата възможност, която ще използваме, е качването на програмата в интернет. Мрежата е чудесно място за всяка телевизионна програма. Въпросът е, че той не може да бъде единственият начин за достигане до зрителите, защото бихме лишили представителите на по-старата емиграция от програмата, която са свикнали да намират с антена. Комуникацията днес е толкова лесна и безгранична, че си даваме сметка, колко е важно програмата ни да е достъпна по най-различни технически способи – антена, кабел, интернет, защо не и телефон…

- 12-годишният договор за разпространение на БНТ САТ с Eutelsat изтича. Започнахте ли вече търсене на нови партньори?

- Съгласно правилата ще бъде обявена обществена поръчка за нов разпространител. Надявам се, че в конкурсната процедура ще бъдат привлечени да участват най-добрите международни компании, които се занимават с разпространение. Очаквам предложение за модерна услуга, която включва максимално покритие на територията на земното кълбо, възможност за отложен старт на програмата за зрителите от страни с голяма часова разлика, превод със субтитри на поне един чужд език на предаванията ни и т.н.

- Другата обществена медия – БНР, създаде издателско-рекламна къща като нов комуникационен канал, обединяващ рекламата, маркетинга и продуцирането. Може ли да очакваме съвместни дейности и проекти или подобна структура, която да представи Златния телевизионен фонд?

- Аз съм готова да предложа на БНР съвместни проекти, особено на Радио София. Вече разговаряхме и скоро ще оповестим какво ще направим заедно. Първото, което сме замислили, е да намерим телевизионен поглед към риалити романите, които Кин Стоянов и Емил Янев пишат в студиото на Радио София. Поне веднъж в месеца романът може да се дописва и в студиото на "Рецепта за култура". Ще предложим на БНР заедно да организираме културни събития, предназначени не само за аудиторията на двете медии, а за всички, които биха искали да ги видят. Продуцирането на културни събития е важна част от дейността на европейската телевизия. В БНР са издали дискове с чудесни анимационни "клипове" на любимите детски песнички. Предложих на Валери Тодоров да ни предоставят тези красиви филмчета за излъчване, защото е грехота те да останат скрити. Това би бил истински подарък за децата на българите в чужбина, които ни гледат.

- Да очакваме ли нови и млади репортерски лица в софийската регионална програма?

- Ще търсим и се надявам, че ще намерим. Репортерското начало е това, от което има нужда всяка регионална и не само регионална програма. Не само съзерцателно вглеждане в културата, традициите и хората , а показване на онова, което се случва, което променя или пречи във всекидневието, което може да бъде подобрено чрез позицията на гражданското общество.През погледа на репортера и камерата много теми изглеждат различно. Това ще е основното, което ще търсим в бъдещия следобеден блок "България днес" – да изместим съзерцанието с репортерски въпроси, на които ще търсим отговори!

- Пулсът на София – така ли?

- Когато започне програмата БНТ София, тя също ще се включи в 24-часовия регионален канал. И за нея ще са валидни принципът на активното участие на зрителите, репортерското присъствие на мястото на събитията, стремежът да посредничим за промяна на живота на хората.

Стр. 15

Leave a Reply