Експерти от България и региона научиха повече за иновациите в софтуерната разработка, комуникациите и предприемачеството на петото издание на ISTA Con

Acta Verba I Наталия ДИМИТРОВА I 25.11.2015

Събитието събра софтуерни разработчици и архитекти, експерти в осигуряването на качеството, UX и UI професионалисти от страната и региона

Петото издание на ISTA Con, международната конференция за софтуерни разработчици и експерти в осигуряването на качеството, се състоя на 18 и 19 ноември в гр. София. Събитието събра софтуерни разработчици и архитекти, експерти в осигуряването на качеството, UX и UI професионалисти от страната и региона. На конференцията присъстваха доказани лектори от България, Израел, Ирландия, САЩ, Словения, Сърбия и Румъния.

На 18 ноември се проведоха практическите занимания. Най-голям интерес предизвика работилницата за развиване на лидерски умения на Джим Холмс, консултант в Pillar Technology: „Израстване в лидерството: как да бъдеш ефективен лидер, който умее да накара екипа си да работи добре“. Практически задачи, провокиращи самоанализ, откриване на силни и слаби страни, откровени дискусии, както и представяне на методи, развиващи умения за мотивация на екипи и справяне с ежедневните задачи, поддържаха интереса на участниците.

В конферентния ден, 19 ноември, посетителите имаха възможност да чуят две откриващи сесии: на Джим Холмс и на д-р Ричард Соли, председател и главен изпълнителен директор на OMG и изпълнителен директор на Индустриалния интернет консорциум. Джим Холмс говори за това как естественото любопитство на децата и умението им постоянно да задават въпроса „защо?“ е нещо, което не бива да се губи с израстването. В живота на възрастните, способността да се търси и намира първопричината помага те да са по-добри в обслужването на клиентите, разработката и тестването на софтуер и да чувстват по-голямо удовлетворение от постигнатото.

Според д-р Ричард Соли интернетът на нещата отдавна вече не е футуристична концепция, а променя работата и живота на всеки, като намира приложение в много сфери, например здравеопазването. Сред сесиите се открои и тази на Деян Витанов, изпълнителен директор и съосновател на Chobolabs. Той разказа и за неуспехите си, за това колко трудно е човек да запази мотивацията, когато чува многократно „не“ и че каквото и да се случва с начинанието му, ИТ предприемачът не бива да се съмнява в себе си и да изпитва съжаление за решенията си.

Тази година, социалната кауза, към която посетителите можеха да допринесат, бе достъпността, не само по отношение на софтуера, а в по-широк смисъл. На конференцията имаше представители на Фондация „Очи на 4 лапи“, както и 2 кучета-водачи. Темата бе застъпена и в съдържанието на конференцията. Сесията „Достъпността: трябва ли да ни е грижа?“ бе представена от Панчо Карамански, експерт по осигуряване на достъпност на софтуера в SAP Labs България, Деница Събева, SAP сертифициран инженер по качеството, както и кучето Жан.

Освен с нови знания и познанства, участниците в конференцията си тръгнаха и с много награди от спонсорите и организаторите: смарт часовници, таблети, билети за рок концерти и много други.

ISTA Con се организира от пет от най-големите ИТ компании в България: SAP Labs Bulgaria, Infragistics, VMware, Musala Soft и Experian. Сред компаниите, които подкрепят организацията на конференцията, са: SBTech, eCommera, Milestone Systems, NaXex Technological Development, Axway, Software AG, Paddy Power Technology, Pluralsight, ScaleFocus, Luxoft и Telerik, a Progress Company.

Leave a Reply