Експерти по PR: Желева допусна груби политически и публични грешки

Dnevnik.bg I 2010-01-14

Румяна Желева"Дневник" се обърна към експерти по връзки с обществеността, за да коментират представянето на българският кандидат за комисар Румяна Желева по време на изслушването в Европарламента по ресора, за който е предложена -"Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи". Ето какво казаха Деница Сачеваот Intel Day Solutions и Ралица Ралчева от Go Green communications за начина, по който Желева се е представила:

Деница Сачева, управляващ директор на Intel Day Solutions

"Представянето на Румяна Желева беше слабо подготвено. Отхвърлям възможността екипът й да не е знаел, че въпросите за конфликта на интереси и същината на нейния портфейл ще й бъдат зададени. "А" и "Б" на политическия пи ар е екипът да направи пълен скенер и проверка за всички възможни слаби места и линии на атаки – от това дали си е платил данъците до здравните осигуровки", смята Сачева. По думите й, екипът трябва да е подготвен за всичко, защото подготовката на политици не може да се прави от аматьори.

"Тук не става дума за разрушаване на политическия авторитет на Румяна Желева или този на ГЕРБ, говорим за рушене на националния ни авторитет пред Европейския съюз", подчерта експертът. Това, което се случва не е добро за България като държава и страна, допълни тя.

Според Сачева дори да не се отчитат отговорите на Желева за конфликта на интереси, тя така или иначе не се е справила убедително с отговорите по същество. "Липсваха ясни послания, нямаше очертания на европейската политика, която тя ще води, ако застане на този пост".

Поведението на Румяна Желева е трябвало да бъде много по-овладяно от демонстрираното, настоява експертът. "Вярно е, че стресът, на който е била подложена е огромен, но от друга страна, ако има амбицията да управлява и формира политики като представител на милиони европейски граждани, би следвало да има много по-овладяно поведение". Според Сачева заради това се е стигнало до "махленската сценка" с българският евродепутат Антония Първанова, която е била в резултат от изпускане на нерви от страна на Желева.

Мнението на управляващият директор на Intel Day Solutions е, че изказванията на кандидатът са били пълни с "клишета и кухи думи". Желева е трябвало предварително да реши на какъв език да отговаря, защото непрекъснатото сменяне на езици й е попречило. Английският й беше грапав, в притеснението си използваше неточни изрази, коментира Сачева.

"Госпожа Желева не е политик – нито е родена да бъде, нито се е обучавала да бъде политик. Дори не разбираше същността на някои от въпросите, които й задаваха", подчерта експертът. Правило номер едно в политическия пи ар е предварително политикът да е упражнил заедно с комуникационните си експерти отговорите на възможно най-неприятните въпроси, които могат да му бъдат зададени и да се формулира градивно и конструктивно послание. Особено за такъв тип събитие като изслушването е следвало предварително да бъде направена симулация с различен тип ескперти, включително и психолози, смята тя.

Освен това публичният образ на Желева няма последователност, коментира Сачева. Тя припомня, че Румяна Желева пя "Хубава си моя горо", за да бъде избрана за евродепутат и танцува румба като външен министър. В самите дни около обявянето й за кандидат за еврокомисар стана патрон на кампания за "Ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене" и се снима сред чушки и домати. В допълнение, "следваше по петите" Бойко Борисовдори в Германия при вземането на машината, с която ще се прокопае тунела на софийското метро. Медийните изяви на Желева са неподредени и разпиляни, без външнополитически послания, категорична е Сачева.

Хуманитарната помощ и кризите не са лош ресор, подчерта специалистът. Тя смята, че дори напротив, това е политически благодатен ресор, особено за правене на външна политика с ясни резултати. "Това е ресор, чрез който Европа през призмата на хуманността може да се утвърди още повече като двигател на цивилизационните процеси по света. Ако комисарят на този ресор, е оправен човек, той би могъл да утвърди косвено и България на това поле", отбеляза тя.

Радина Ралчева, управляващ директор на Go Green Communications

"Желева знаеше, че темата с конфликта на интереси е на дневен ред и беше логично да се подготви. Когато си публична личност на такава позиция, не можеш да кажеш: няма да коментирам слухове и моменти от личния си живот. Вместо това Желева допусна груби политически и публични грешки", заяви Радина Ралчева.

"Румяна Желева наруши основно правило в публичността – прозрачност! За пореден път създадохме прецедент в ЕС, това е знак, че не познаваме и не уважаваме европейските структури", категорична е тя.

По думите й, българката е един от най-проблемните кандидати за комисар, а освен това няма политически опит зад гърба си. В същото време България има много пробойни в отношенията си с Брюксел, а трябва да се отчете фактът, че Желева представя не само себе си, но и Европейската народна партия (ЕНП), ГЕРБ и България. Всичко това я е направило фокус на твърде много интереси и тя е трябвало да отиде в Брюксел много добре подготвена, подчерта експертът.

"Румяна Желева трябваше да покаже, че има основания да бъде номинирана за тази позиция, да оправдае доверието, което й е гласувала собствената й държава. Най-голямата й грешка беше, че не беше подготвена и по въпросите по ресора си", категорична е Ралчева.

По думите на Ралчева, Желева генерално е подценила изслушването и го е приела като формалност. "Отнесе се към него по стандартния начин, по който българските политици се отнасят към изказванията си в българския парламент. Отделно след това отказваше да отговаря конкретно на въпросите на журналистите в ЕП и в сряда изобщо отказа да отговаря на въпросите на българските журналисти след Министерски съвет", допълва тя. Медиите обаче са посредникът, чрез който нейните действия и мнения стигат до гражданите, подчерта експертът.

Според Ралчева, правилната постъпка е била още преди изслушването Желева да се изправи пред българските медии и да обясни обвързаността си с фирмата "Глобал консулт". Освен това тя е трябвало да подготви всички нужни документи и да ги представи пред медиите и обществеността, както и да си даде сметка с какво се захваща.

Вместо това поведението на българският кандидат е било като на жертва. Тя е изглеждала притеснена още с влизането си в залата за изслушването, а освен това е излъчвала несигурност през цялото време.

Неприятно впечатление прави фактът, че Желева сменяше езиците, на които говореше, и отговаряше ту плахо, ту рязко, сочат наблюденията на специалиста. Ораторските умения не включват само това да знаеш какво говориш, а и да говориш убедително, да излъчваш авторитет, смята Радина Ралчева. Любопитен факт е, че екипът й беше подбрал неподходящ тоалет, който я правеше бледа.

Освен това Желева избягваше директните отговори на ключови въпроси, допълва Ралчева. "Независимо дали обвиненията срещу нея са били резултат от политически интриги, тя имаше шанса и възможността да ги пресече, да разсее всякакви съмнения, да отговори компетентно и да сложи точка на спекулациите. Тя можеше да докаже, че може да бъде компетентен и авторитетен комисар. Не мисля обаче, че някой излезе от залата на Европейския парламент с това усещане", коментира тя.

Оригинална публикация

Leave a Reply