Експертите в PR коментираха Bright Awards в PR Thursday

M3 Communications College I Мартин ЖЕЛЯЗКОВ I 2010-04-09

В поредния брой на PR Thursday говорихме за PR наградите, и по-специално за предстоящото събитие на БАПРА – Bright Awards. Наши специални гости бяха Александър Дурчев, собственик и изпълнителен директор на All Channels Communications, и Мария Гергова, управител на United Partners.

„Наградите са изключително престижно признание. Дават увереност и сили да вървиш нагоре“, смята Мария Гергова. Тя изрази мнение, че наградите на IPRA са барометър за това докъде е стигнала в своето развитие българската PR индустрия спрямо развитите страни. На Александър Дурчев и неговата PR агенция печеленето на награди им е помогнало да се отличат от пазара, което им е довело доста клиенти. „Много често на среща с клиент даваме за пример кампанията с AVON“, каза изпълнителният директор на All Channels, чиято кампания достига до финала на Golden World Awards на IPRA за 2008 г. в категорията Cause-Related Marketing.

„Всяка година кандидатстваме с два-три-четири проекта и така пeчелим поне по една награда. Кара ни да се чувстваме много добре, защото си сверяваме часовниците с агенциите извън България“, смята Александър Дурчев. Според него обаче все още е много трудно за българските агенции да вземат награда на международния конкурс на IPRA. „Имаше много български агенции, които или не кандидатстваха, или доникъде не стигаха, докато от Полша например взеха доста награди“. Според г-н Дурчев проблемът е в правенето на достатъчно атрактивно entry. „Колкото по-добре и завладяващо е написано, толкова по-добре въздейства върху журито“, каза той.

„Върху журито не може да се упражнява външно влияние. Там се вижда какво голямо значение има поднасянето на информацията“, сподели Мария Гергова. Според нея възвръщаемостта на инвестицията е от огромно значение за един проект, а твърде малко компании наистина изследват резултатите от направената кампания.

„За мен БАПРА е място, където се събират конкуренти, които взаимно се уважават. Гилдията, която се е обединила, за да развива бизнеса си пред света“, коментира г-жа Гергова, а наградите Bright Awards целят да подкрепят развитието на PR агенциите и техния бизнес. По тази причина и самите награди са по-тясно специализирани.

„Това, с което се отличаваме тази година, е, че журито е изцяло международно. Така ще се избегнат и спекулациите за нагласен конкурс“, заяви Александър Дурчев и поясни как ще се оценяват кандидатите на Bright Awards. „Журито се състои от 7 членове. Кандидатстването е онлайн и последния ден става ясно кои са победителите“, каза той още.

Според изпълнителния директор на All Channels Communications наградите на БАПРА оценяват качествените кампании, тъй като бизнесът преди всичко е ориентиран към резултатите. Но Мария Гергова смята, че клиентите много рядко дават пари за такива изследвания. „Качественото измерване на резултатите струва парички. Обикновено правим количествено проучване, но няма как да направим качествено без бюджет“, допълни тя.

На 26 април предстои церемонията по награждаването на победителите на Bright Awards, организирани от БАПРА. Категориите за участие са следните „Кампания за устойчиво развитие“, „Специално събитие“, „Иновативна кампания“, „Кампания, реализирана от вътрешен PR отдел“, „Комуникационна кампания на годината“ и „Агенция на годината“.

Оригинална публикация

Leave a Reply