Експертите за изборите

в. Банкер | 01.10.2011

Арман Бабикян: Никой не забеляза другия тип поведение

Не приемам тезата, че Всички политици продължават да повтарят грешки от предишни предизборни кампании. За съжаление обаче публиката се е Взряла в двама-трима играчи, които бяха изтикани на повърхността, а останалите са в периферията и никой не им обръща Внимание. Причината е, че социолозите сервираха по този начин информация на публиката. Не подлагам на съмнения нейната обективност, но това не означава, че погледите трябва да са насочени само и единствено към онези, които проучванията са показали, че имат най-голям шанс за победа. Неадекватно е да отваряш арткафенета като червения кандидат или пък да пускаш балони и да Веселиш избиратели с "Комиците" в ден, в който хората скърбят. Да, не беше обявен национален траур, но цялата страна бе Вперила поглед в Катуница и след трагичния инцидент едва ли имаше нещо по-неадекватно от това с овехтели и идиотски рецепти да откриваш кампания. Друг е Въпросът, че неадекватно бе и поведението на институциите.
Разбира се, имаше и друг тип политическо поведение, което обаче не бе нито забелязано, нито отразено.

Нидал Алгафари: Кампания "Пълна лудница"

В откриването на предизборната им кампания имаше два абсурда. Първият е – когато ти управляваш страната и си министър-председател,
да поканиш хора, които правят "Пълна лудница", да играят твоята роля. Тоест ти показваш, макар и подсъзнателно, че управлението ти е "Пълна лудница". При това положение няма проблем да наричаш хората тюфлеци.
БСП пък абсолютно обърка хората с издигането на по-силния кандидат за Вицепрезидент. Абсурдно беше обяснението на "Позитано" 20, че Стефан Данаилов отказал да бъде кандидат за президент, щото той не ставал за държавен глава. Тогава Възниква Въпросът: ами ако нещо се случи с президента, тогава няма да има подготвен държавен глава. БСП искаше да покажат друг ракурс, но забрави, че може да има и друго тълкуване.
В кампанията на Меглена Кунева говорят за нещо, което чисто математически не може да се случи – твърдят, че при обиколките из страната тя се ръкувала с два милиона българи. И това се прави заради Внушението, че тези хора ще гласуват за нея.
Волен Сидеров яхна ненавистта и това бе логично.
Сините не знам дали имат кампания Въобще. Те имат кандидат, за когото седесарите се питат кога е Влязъл в редиците им, как се е появил. Иначе изкараха една хубава песен на Дани Милев – много европейска, много Весела, за което ги поздравявам.

Аня Павлова: Ноу-хау са обиколките в чужбина

В предизборните кампании този път има и нови похвати. Това, което за мен е новина – ноу-хау за правене на национална кампания с обиколките в чужбина – Визирам водещата двойка кандидат-президент и Вицепрезидент. Това е революционен похват.
А това, че големите партии правят пищни концерти, не е изненада. ГЕРБ е богата партия, има достатъчно голяма субсидия, така че хората са им платили този концерт. Лошото е, че той съвпадна с преобръщането на дневния ред на България.
Меглена Кунева започна кампанията си най-рано от Всички, което би трябвало да е нейният плюс. Тя твърди, че е направила доста обиколки из страната и би следвало в началото на същинската кампания да е по-наясно от Всички кандидати какви са болките, исканията и желанията на хората. Сегашното й позициониране в рейтинг листите и изследванията обаче показва, че тя не е първенец в очите на хората. Може би в хода на кампанията трябваше да промени ритъма на самата кампания.
За сините Вече е късно да стягат редиците.

Стр. 14 

Leave a Reply