ЕКСПРЕСНО: Dir.bg в пламъци. Пожарът и компютрите гасени с вода

razkritia.com I Александър АЛИЕВ I2010-03-14

Забравете за dir.bg! Няма го вече или поне за дълго време достъпът до сайта, клубовете, лафчето, пощата и десетките лични страници, качени на сървърите на дир-а ще бъдат недостъпни. Около 12 часа в събота пожарникари изляха десетки литри студена вода и врътнаха кранчето на един от най-старите и посещавани сайтове у нас. Без техническа мисъл те са успели да унищожат няколко от главните сървъри, на които се качва цялата информация, както и архивът, базирани в сградата на Телефонната палата. Сигналът за огъня е получен около 11 часа и 45 минути в събота. Според официалната информация пожарникарите са пристигнали на място за седем минути. Първоначално те разполагали с данни, че искра от съседно на сървърите помещение е подпалила кабел и огънят се е разрастнал към стая, в която били няколко от главните сървъри на дир-а. Огнеборците разбили вратата и се опитали да потушат пожара, заливайки техниката с вода. Дисковете дали на късо и угаснали безвъзвратно. Тепърва ще се установява дали са спазени всички изисквания за безопасност. Единственото, което обясниха от МВР до момента е, че огнеборците са действали професионално и са се опитвали да ограничат разпространението на щетите.

От събота десетки форуми и блогове в интернет се напълниха с коментари за спирането на dir.bg. Повечето от потребителите се чудят защо над подобна сериозна авария цари пълно информационно затъмнение – кратък материал за пожара беше пуснат единствено в столичен всекидневник.

Справка на „Разкрития” показа, че авария са дали двата от най-големите сървъра на dir.bg.

На единия от тях – ns2.dir.bg (194.145.63.13) се качва текущата информация. На на другия – ns.dir.bg (194.145.63.2) се базират архивите от блогове, постинги в клубове и лични сайтове. Практиката в подобни случаи е за всяка информация да се прави и копие в случай на авария. Все още не е ясно обаче доколко това е спазено и дали съдържанието на сървърите не е затрито завинаги. Няма данни и кога dir.bg ще заработи отново. В момента на главната страница излиза съобщението: „Уважаеми потребители, поради технически причини, страницата не е достъпна. Моля, да ни извините за причиненото неудобство.”

Източници на „Разкрития” разкриха, че десетките служители на dir.bg били в паника, защото никой не им казал кога отново ще могат да дойдат на работните си места. За момента те получавали неясното съобщение: „има техническа повреда, чакайте, ще ви се обадим!”

Причината за пожара е неумишлена, гласи официалното съобщение на МВР. В интернет обаче вече се появиха и съмнения, че има прекалено много случайности при пожара в Телефонната палата. Странен според тях е и фактът, че огънят е възникнал точно от мястото, където се съхранява информацията на dir.bg. Клубовете на дир-а от години са едно от местата, където различни „заинтересовани” пускаха анонимни разработки срещу хора от властта. Пак от там тръгна и сигнал, уличаващ премиера Бойко Борисов (по онова време главен секретар на МВР) във връзки с организираната престъпност. От dir.bg е стартирал и първоначалният линк, водещ към порно-клипчето на адреналинката Яна.

КОЙ РАБОТИ В НЕДЕЛЯ И КОЙ СПИ?

Втори ден най-големият портал Dir.bg не работи. Причината е пожар, избухнал вчера в Телефонната палата около 11:45. Тогава е подаден сигналът, който докарал 6 пожарни коли наоколо. Те са полели сървърите с вода и благодарение на това техниката е „изпушила“. Огнеборците не са съобразили, че по този начин блокират сайт с дневна посещаемост към 250 000. Водата е била лята обилно и без замисляне. „Сега ще им се скъса гьона на дир.бг да възстановят всичко и дано го имат на архив, което отчитайки обема на сайта, историята и милионите постове си е сизифов труд.“ – коментира читател във форумите на Бг-Мамма, единствената медиа, работила в неделя и отразила събитието до този момент.

Впрочем, Бареков също работи. Според сайта му www.bnews.bg, „пожарът е изпепелил техниката. Хората на Никито смятат, че причината е дефектен кабел. „24 часа“ споменават за пожара в Телефонната палата, но не правят връзката с Дир.Бг.

***

След полунощ някои медии се посъбудиха! Все пак е понеделник, време за „новини“!

Ето какво написа БГНЕС, цитирана от Стандарт:

Заради пожар в централата на телекома изгоряха сървъри, които поддържат няколко големи информационни компании. Това съобщиха шефовете на дружествата пред БГНЕС вчера.

Инцидентът станал в събота в дейта центъра на телекома (Център за съхранение на данни).

Пораженията са огромни. Подобно нещо не се е случвало в нито една страна в света – да изгори дейта центърът на най-голямата телекомуникационна компания, коментираха от засегнатите компании.

Като основна причина за тежкия инцидент се сочи липсата на адекватна противопожарна система.

Сред пострадалите е и най-големият български интернет портал Дир.бг. Вчера той бе недостъпен заради инцидента.

В същото време от гафове на БТК се оплакаха и други клиенти. Телекомът не пуска абонати да сменят оператора си, оплакаха се потърпевшите. До края на март ръководството е разпоредило да не се пренасят абонати към други мобилни мрежи. Причината обаче не е ясна. От това се оплакаха абонати на БТК (вече „Виваком“).

„Стандарт“ разполага с два констативни протокола, подписани от нотариуси. Те удостоверяват, че БТК не пуска клиентите си, избрали да запазят номерата си и да ги прехвърлят към друг мобилен оператор. Първият протокол е от 12 март. С него е удостоверено, че в търговски обект на БТК в Разград клиентът е получил отказ да бъде прието заявлението му за издаване на сертификат за преносимост. Мотивът е, че съществуват проблеми със системата и поради това сертификати няма да бъдат издавани за неопределено време. Така с неясни технически затруднения БТК „връзва“ абонатите, които искат да напуснат компанията.

Вторият протокол е от 8 март и касае същия проблем. С него нотариус удостоверява, че е посетил обект на БТК заедно с клиент на телекома. Там също обяснили, че отказват да приемат заявление за издаване на сертификат за преносимост на мобилни номера с мотива, че по указание на ръководството до края на март 2010 г. сертификати няма да бъдат издавани.

По десетки такива проблеми преди седмици беше сезирана и Комисията за регулиране на съобщенията от родна потребителска организация. Засега реакция от телеком регулатора липсва въпреки заявленията на скандалния председател Веселин Божков, че процедурата ще бъде опростена и ще се въведе принципът на „едно гише“. Т.е. потребителите ще отиват директно при приемащия оператор и той ще набавя необходимите документи за пренасяне на номерата.“

Оригинална публикация

Leave a Reply