Ердоган: Фейсбук и Ютуб да се подчиняват на турските закони

www.trud.bg I 25.03.2014

 Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган затвърди "двойните стандарти" за туитър и предупреди фейсбук и Ютуб "да се подчиняват на турските закони", съобщава вестник "Хюриет".

"Туитър се подчинява на американската Конституция, на британските, германските, китайските и руските закони. Но когато стане дума за Украйна, когато стане дума за Египет, за Турция, говори за свобода. Ние не сме страна от третия свят. Социалните мрежи трябва да уважават турската Конституция и да спазват турските закони", каза той на предизборен митинг в Истанбул.
 
"Могат ли тези сайтове да кажат "свобода", ако публикуват конфиденциални разговори на американския президент? Не могат. Спомнят ли си за свободата, когато стане дума за Турция", добави той.
 
Ердоган заяви, че блокирането на туитър е извършено съгласно съдебно решение за забраната на достъпа до профилите, което нарушава правата за поверителност.
 
"Ако те не се подчиняват на нашите закони, ще направим каквото е необходимо. Това не е бананова република. Никой не може да нарушава нашата неприкосновеност в името на свободата", каза министър-председателят. Той отправи критики срещу медиите, които според него, "създават съюз" с ислямския духовник Фетила Гюлен.
 
Правителството блокира достъпа до сайта за микроблогове туитър в продължение на 10 дни в навечерието на местните избори.
 

Leave a Reply