Есента на ефирните телевизии

в. Капитал I Весислава АНТОНОВА I 10.09.2011

Големите тв канали залагат основно на българските сериали

Зрителите прекарват все по-малко време пред ефирната телевизия, предпочитайки стрийминга в интернет, твърди изследване на центъра за проучвания на Ericsson ConsumerLab. Близо половината от анкетираните (47%) гледат видео в интернет поне един път седмично. В същото време 84% от потребителите гледат традиционна ефирна телевизия поне веднъж на седмица, което е с 3% по-малко спрямо 2010 г. Изследването е проведено сред 13 хиляди души от различни части на света, включително САЩ, Китай, Западна Европа и др.

Видеото по заявка от интернет става все по-популярно, макар и традиционната ефирна телевизия да остава най-предпочитаният начин за гледане на телевизия. Потребителите обаче искат да ползват едновременно и двете, отчитат авторите на анализа. Според проучването социалните мрежи също оказват сериозно влияние на навиците на зрителите. Над 40% от анкетираните признават, че докато гледат телевизия, общуват в социални мрежи с помощта на смартфони и таблети. Това важи особено при гледане на риалити и спортни програми.

Тази тенденциия се отчита и от водещите национални ефирни телевизии в България, които през последните две години положиха сериозни усилия да развиват и сайтовете на каналите. Сайтът на bTV например се нарежда на второ място по обхват на аудиторията в топ 10 на класацията, направена от Gemius. Основните новинарски емисии, сутрешните блокове, сериалите и въобще голяма част от авторското съдържание, създавано всеки ден от телевизионните канали, може да се гледа в сайтовете им, и то минути след като са били излъчени в ефир. Така е с bTV, БНТ, TV7 и "Нова тв".

Въпреки това основната битка между каналите е на базата на програмните им схеми.

Нещо ново, нещо утвърдено

Качеството на телевизията много зависи от рекламния пазар, който за съжаление тази година отчита плах ръст на приходите от 7%, и то вероятно само по измерванията на мониторинговите агенции, които не отчитат различните отстъпки, които се дават. Каналите обаче изпратиха първото шестмесечие на годината с увереност, че есенните им програмни схеми ще привлекат повече зрители пред екраните и респективно повече реклами в паузите между предаванията. Едно от силните им оръжия за привличане на зрители и рекламодатели категорично ще са сериалите. Въпреки свития рекламен пазар и bTV, и "Нова тв", и TV7 демонстрират, че нямат намерение да правят компромис с програмното съдържание и да лишат зрителите от разнообразие.

Директорът продажби на "Нова тв" Красимира Василева обясни, че "въпреки свития рекламен пазар през последните две години MTG като голяма медийна компания продължава да инвестира в нови програмни продукти, защото не може да си позволи да не следва новите пазарни тенденции". И ако се проследи какви са заявките на "Нова тв" за есенния сезон, който започва на 12 септември, съвсем видимо е, че медията ще има изцяло обновена програмна схема.

Изпълнителният директор на TV7 Евелина Колева обясни, че каналът  се фокусира върху специфични пазарни ниши, където смята, че има потенциал. "Предлагаме качествена и интелигентна продукция [например панорама на филмите на Уди Алън] във всеки един аспект. Такъв е изборът ни на продукции, на спорт, на филми, на сериали. Акцент при нас освен  публицистиката е и развитието на спорта като телевизионен продукт за ценители. Имаме права за излъчване на атрактивни мачове от А група на българското първенство по футбол. Продължаваме да излъчваме ексклузивно стартовете от Formula 1"обясни Колева.

bTV, която по принцип разполага с най-голям рекламен бюджет на пазара, обяснимо не прави компромиси с инвестирането в програма.

БНТ все още не коментира програмната си политика за новия тв сезон и все още не е ясно кога ще представи новостите в схемата си. В публичното пространство вече се появи информация, че са започнали снимките на втория сезон на "Под прикритие", беше презентиран четирисерийният филм "Английският съсед", готвят се промени в неделното предаване в "Неделя с…".

Частните телевизии са по-щедри

в информацията за предстоящия сезон.

"Приоритетите ни за тази есен са много и разнообразни. Започваме широк спектър от нови продукции като "Х Factor" (най-голямото музикално шоу в света), "Фермер търси жена", който е изцяло нов формат за нашия пазар, както и "Разбий Иван и Андрей". Обединяващото между тези предавания е, че и трите са базирани на световно успешни международни формати, но освен тях имаме и документалното риалити "Изгубени в България" и комедийния сериал "Етажна собственост", които са продукции по оригинални идеи на български продуценти", коментира пред "Капитал" заместник програмният директор на "Нова тв" Антоний Мангов. Този сезон освен на продукциите в праймтайм "Нова" ще заложи и на предаването "Ники Кънчев под наем", което ще се излъчва през деня, където по мнението на Мангов "традиционно има по-малко оригинални продукции и повечето телевизии залагат на чуждестранни сериали".

TV7, която отскоро функционира като национална ефирна телевизия,  има намерение да затвърди позициите на продукциите, които са се доказали и остават в програмната и схема. "Основен приоритет на TV7 и през новия сезон ще е публицистиката. Лицата на телевизията са силни и още миналия сезон доказаха, че могат да реализират изключително сериозен и атрактивен телевизионен продукт. Затова  например в новия сезон местим "Пряка демокрация" със Стойчо Керев в праймтайм. С нов, по-атрактивен час е и "Панаир на суетата" с Албена Вулева. Много важно за нас като телевизия е ползата за зрителите от информацията, която TV7 предоставя. В нашия ефир е първото и единствено предаване, реализирано изцяло в полза на потребителя – "Баркод", обясни изпълнителният директор на TV7 Евелина Колева.

Есенната схема, обявена от bTV още в началото на лятото, е продължение на успешния сезон на българските сериали, който телевизията разработва още от старта на "Стъклен дом" миналата година. "Освен "Стъклен дом" и "Столичани в повече", стартираме и новата семейна сага "Седем часа разлика". Така ще удовлетворим нарастващия глад за качествени български сериали в праймтайм, който е водещата тенденция на пазара в момента", коментираха от bTV.

Отделно от това телевизията предвижда нововъведения и допълнително разнообразие в делничната и уикенд програмата. "Основен акцент, както винаги, са новините и актуалните ни предавания, които развиваме още повече тази есен – с допълнителна емисия в 17.00 часа и с още два часа с Лора Крумова в новото предаване "Тази събота". И съботният, и неделният блок ще включват новини. Така завършваме линията на сутрешната си програма от понеделник до неделя", обясниха от bTV. Телевизията разчита да разработи още по добре сутрешната си програма с новото предаване от 10.00 часа "Преди обед", в което ще има рубрики на популярни медийни личности, обединени от една водеща, която ще налагат като ново лице в ефир. 

Актуалната тв тенденция обаче си остават българските сериали, които успешно се пребориха с турските. След успеха на "Стъклен дом" по bTV продуцентите от Sia реализираха за БНТ криминалния сериал "Под прикритие", който също спечели интереса на зрителите. От новия сезон ще има нови сериали и в битката на това поле ще се включат и други телевизии.

"Основната тенденция за нас е гарантирането на разнообразна и качествена програма, която да покрива широк спектър от интереси и да не ограничава зрителите само в една посока, както се случваше години наред, когато ефирът на основните телевизии беше подчинен на едно-две предавания", коментира заместник програмният директор на "Нова тв" Антоний Мангов. Според изпълнителния директор на TV7 Евелина Колева основна тенденция е "отварянето на българския телевизионен пазар към телевизионни продукции, произведени в България и предназначени за местния пазар и неговите нужди".

В правилната посока, но…

Според анализаторите и медия директорите телевизиите правилно отчитат интереса на зрителя, но след това се концентрират прекалено много в конкуренцията помежду си относно програмирането и забравят зрителя.

"Каналите първо заставят зрителя да избира в едно и също време едни и същи предавания, които са му интересни. Рекламните блокове също са синхронизирани между отделните канали (дори конкурентни). Всичко това изнервя аудиторията и каналите само губят от това. Изборът едно от всичките или по малко от всичките не е в полза на каналите, а също и на рекламодателите", убеден е изпълнителният  директор на Market Test TGI – България, Ивайло Богомилов. Според него телевизиите "не следят останалата част от аудиторията, които не се интересуват от този тип предавания. Около 1/3 до 1/2 от аудиторията на най-гледаните предавания се формира от група хора,  гледащи заради някой друг в домакинството или защото няма нищо интересно в този момент по останалите канали. Това е голям потенциал за каналите като аудитория, която волно или неволно те пренебрегват", обясни Богомилов.

Директорът на медия агенцията Mindshare Лили Георгиева коментира, че не разбира желанието на двете големи медийни групи (MTG – собствениците на "Нова" и каналите "Диема", CME – собственикът на b Media Group) да се конкурират помежду си с едни и същи формати между двете големи медийни групи. "Това не е в полза на нито една от тях, тъй като взаимно си намаляват рейтингите по този начин", каза Георгиева. 

Според нея е интересно това, което са решили да направят "Нова тв" тази година. "За всеки ден от седмицата имат различна програма. Заложили са на разнообразието. Това е експеримент, който аз поощрявам, тъй като те таргетират младото градско и активно население, което не обича да гледа един и същ сериал всяка вечер", е мнението на Георгиева. По думите и bTV Media Group залагат на по-класическа схема. "Интересен ще бъде стартът на "Седем часа разлика", тъй като на предварителните тестове той показва много добри резултати. Отново залагат и на турските сериали, опитват се да бъдат навсякъде."

Директорът на Mindshare отчита по-засилена активност от БНТ през този сезон по отношение на комуникацията, докато преди инициативата е идвала от медия агенциите. "Сега БНТ се опитват отново да си върнат доверието и интереса на рекламодатели и агенции. Това, че БНТ са изтеглили обявяването на есенната си програмна схема след другите две големи медийни групи е в техен ущърб, тъй като дотогава бюджетите ще бъдат разпределени и БНТ ще останат извън играта. Ако имат нещо интересно, ще е много трудно да убедим рекламодателите да заделят допълнителни средства", категорична е Лили Георгиева.

Отсега е ясно, че битката през новия тв сезон ще е между двете основни медийни групи на пазара – CME и MTG, но държавната БНТ дава заявки, че също ще се включи сериозно в дуела с двете големи медийни групи. За зрителите остава да избират между сериалите и предизборните студиа и после пак между сериалите и развлекателните формати. И всичко това с надеждата, че рекламодателите може да станат мъничко по-щедри.

Оригинална публикация

Leave a Reply