Евгени Минчев: Все още съм вълк-единак и малко егоист

сп. Журнал за жената | Веселина ПЕТРОВА | 2010-04-22

На моменти се чувствам като психоаналитик

Казват, че ако Евгени Минчев посети някое събитие, значи то е било от висока класа… Някои го наричат светски лъв, други пренебрежително махват с ръка, когато чуят името му. Попитахме го какъв според него е българският елит, какво не би направил за пари и има ли готова рецепта за успех.

Има ли криза в българския светски живот?

- Според мен кризата е психологическа и лавинообразна поради тази причина – точно такава, каквато вероятно е замислена. Ако не се говори прекалено много за нея и хората спокойно пазаруват, пътуват и изобщо харчат – икономиката нямаше така рязко да се разклати. За себе си нямам оплаквания, нещата вървят прекрасно. Ресторантите и кафенетата са пълни, по пътищата има задръствания – ето един категоричен пример, че на хората им се живее и харчи.

Какво е да си пиар на известните?

- Харесвам това, което правя. Може би въпросът трябваше да бъде – пиар на богатите и известните… Така е по-конкретно. Моите клиенти са капризни хора и да са такива е част от постелката, на която стъпват нашите взаимоотношения. Това са хора с изисквания, които макар и често да преминават в необуздани капризи, знаят какво искат. Работата е приятна и взаимно зареждаща ни.

На какво ги учиш? Позволяваш ли си прекалено лични съвети?

- Личният живот въздейства на професионалния. На моменти се чувствам като психоаналитик – налага се да изслушвам клиента си, да му съчувствам, и то искрено, да го насърчавам, защото следва и разговор за бизнес, за имидж, за това, че животът във всички случаи продължава и е добре моят клиент да е част от успелите, а не от онези, които се самосъжаляват и депресират. Аз не ги уча, само им предлагам по-доброто поведение за тях, изучавам ги, за да мога по-лесно да им помогна.

Ако трябва да оприличиш родния елит на животно, какво би било то и защо?

- Преди години повечето от елита приличаха на кротки агънца, облечени в кожата на вълк. Преходът от едни ценности към други ги правеше малко наивни… Днес макар да се опитват да бъдат лъвове, все още им липсват качества, за да са конкретни, да не залитат от едното стадо в другото.

А по света как е? Често пътуваш…

- Моите дестинации са Лондон, Париж, Берлин… И по света хората са като в България, само че са с малко повече опит. Твърденията, че еди какво си по света не може да се случи, са пълна тъмнина в главите на онези, които го казват. И там снобизмът прави хората да изгледат смешни, правилата понякога подчертават сериозните им комплекси, привидният им непукизъм е също доста параден и нездравословен. Българите са изключителна нация и неслучайно Петър Дънов – Учителят казва в една от книгите си, че България ще кредитира духовно света след време.

Кой гради имиджа на Евгени Минчев?

- Пътят, по който вървя, непрекъснатото ми оглеждане за нови знания и приложението им.

По улицата често можеш да бъдеш видян в компанията на млади и симпатични мъже. На червения килим кавалерстваш на красиви дами. От коя страна си?

- Красивите мъже са за красивите мъже също… Тесногръдие е да се очаква, че щом си с жени, значи си истински мъж. Днес повечето гейове парадират с компаниятя на жени, за да прикрият същността си пред обществото. Което е напълно ненужно, защото обществото не им плаща сметките, а и по принцип не се интересува толкова дълбоко кой кой е. Освен това жената е толкова развито същество, че надушва безпогрешно какъв точно е мъжът до нея. Понякога се прави на разсеяна, ако й е удобно… Нали?

Не ти ли се иска да си имаш вече наследник?

- Виждал съм доста наследници. Те никога не са като оригинала… Засега не искам да създавам деца, в условия на наркотици, на несигурни житейски обстоятелства и ценности. При нас, мъжете, е по-лесно да свършим това, дори на 70.

Би ли осиновил дете? На запад напоследък е много модерно…

- На повърхността – и това е лицемерен акт. Би трябвало да е божествен и хуманен, обмислен и задълбочен, но когато толкова се парадира с него, освен ако не е заради добрия пример, аз не го възприемам. Все още съм вълк-единак и малко егоист.

Гледаш ли "Биг Брадър Фемили"? Как ти се струват семействата, подбрани да участват в риалитото?

- Това е нещо толкова наивно и глупаво, че е жалко за изразходваните пари. Хляб и зрелища – един вековен формат за наивници, които пълнят паничката на продуцентите…

Ти самият си получавал покани за участие в предаването. Защо ги отхвърли?

- Никога не са могли да платят моя хонорар – първо, а след това не вярвам в качествата на подобни предавания. Епиктет е казал: "Не участвай в борби, в които победата не зависи от теб"…

Как протича един твой работен ден?

- Различно, но винаги с ранно ставане, турско кафе, което си правя сам, десетки срещи, понякога до след полунощ.

А почивен?

- Не харесвам почивните дни – те са за ленивците и бюрократите.

Плащаш ли си данъците?

- Естествено.

Какво мислиш за акциите на НАП срещу известните?

- НАП не са много артистична структура и не може да се очакват прекалено оригинални похвати. Това, което направиха беше чудесно, но беше поднесено като лов на вещици. Беше представено грубо, сякаш не можеше да стане елегантно и тихо, да се приберат парите на когото трябва, без този шум, който не помогна за нищо и на никого.

Освен че организираш събития, градиш имидж и пееш?

- Харесва ми да пея на руски, иврит и гръцки. Понякога пея на турски – това е един много мелодичен език, има песни с невероятна романтика и съдържание. Харесва ми на моите малки концерти да подавам ръка на млади изпълнители и да ги лансирам чрез моята публика от богати и влиятелни хора.

В какъв стил е песента на живота ти – хип-хоп, pan, диско, романтика…?

- Опера.

Би ли направил на някого серенада?

- Със стихове – да. Предстои да бъде публикувана третата ми стихосбирка "Живот на педал".

А секс за пари?

- Да, благодаря.

Какво не би направил за пари?

- Убийство или клевета.

Ще се обидиш ли, ако някой не те познае?

- Ако е в България – трябва да се чувства обиден човекът, който не ме познава. Жалко за него.

Трите неща без които не излизаш от къщи?

- Слънчеви очила, моята чанта Louis Vuitton и прекрасното ми ново Maserati.

Какво криеш зад тъмните стъкла на оригиналните очила, които винаги носиш?

- Нося чифт прекрасни очи, както и поглед, който покорява…

Вярваш ли на хороскопи и врачки?

- Вече не, но понякога се допитвам до Океана Хорват, която харесвам и ми е приятелка. Тя е астролог, не врачка.
Какъв професионален съвет би дал на дамите, които много искат да успеят?

- Да си запишат час при мен…

Имаш ли "рецепта" за добър живот?

- Да, ще я прочетете в книгите ми.

Стр. 8 – 9

Leave a Reply