Евгени Тодоров: Бих искал да приличам на Барбара Уолтърс, не на Вучков

в. Марица, Пловдив | Деляна ЛУКОВА | 06.04.2013

Яростно се обявихме в защита на EVN, но ни спряха тока за 2500 лева сметка, казва главният мениджър на Пловдивска обществена телевизия

Програмата на Пловдивска обществена телевизия тръгва на 1 април преди 15 години – в 17.10 часа. Трябвало да стартират в 17, но не излязла картина и десет минути запоявали кабели. “Не вярвахме, че ще успеем, затова избрахме Деня на шегата, за да кажем, че е първоаприлска лъжа, ако не се получи”, казва днес създателят, главен мениджър, главен редактор и водещ Евгени Тодоров. И бърза да добави, че вече 15 години телевизията, с вяра в гражданското общество, пазарната икономика и дясното мислене, неотменно следва модела на обществена, макар че официално няма право да се рекламира като такава.

Две години преди появата на телевизията в ефира Евгени е автор на първата оригинална частна програма “Добър вечер, Пловдив”. В Жан-Виденово време, двамата с колежката му Веселина Божилова обикаляли с кола, за да разнасят касетите по кабеларките. Пловдивска обществена телевизия заема ефирната честота на тогавашната телевизия “Тракия”, собственост на банкера Христо Александров, която дотогава не е формирала собствена програма, а излъчвала тази на телевизия “7 дни”. Така започват перипетиите по български. Телевизията подава документи за регистрация в НСРТ като обществена телевизия, но години наред не получава отговор. Едва през 2003-та държавата налага със задна дата непосилни такси за излъчване и медията се отказва от ефир. Оттогава Пловдивската обществена телевизия се предава по кабела.

Правенето на обществена телевизия, според Евгени Тодоров, се обезсмисля от самия закон за радио и телевизия, тъй като не давал преференции, а само ограничавал. “Въпреки това ПОТв работи по един тертип и това, което никога няма да видите при нас, е популизъм. След 15 години знам душата на всеки зрител и ако стана политик, съм абсолютно наясно какво да обещавам”, казва журналистът.

По време на последните протести медията яростно се обявила в защита на EVN, и то без енергодружеството да е рекламодател. Това не попречило на австрийската компания да отреже тока на телевизията заради неплатена сметка. Телевизията отворила врати за протестиращите и в продължение на три часа всеки ден те можели открито да заявят претенциите си. Събитията обаче се стекли така, че митингуващите присъствали на спирането на тока и тръгнали с картонена кутия да обикалят, за да събират помощи за сметката. В крайна сметка в кутията за волни пожертвования се оказали всичко на всичко 25 лева при дълг от 2500.

 

“Ние сме единствената телевизия, която стои извън корпоративните интереси и не получава дотации отникъде. Понякога ми писва от безпаричие и не знам дали няма да я продам. Но няма нищо по-хубаво от това да застанеш пред камерата и да говориш каквото си поискаш. Свободата на словото е ценно нещо. Аз все още удържам, защото имам жена (б.а. – Нери Терзиева) с добра заплата, която плаща тока и ме храни, ами колегите? И с кауза да ги удържаш, има си предел на издръжливост”, разсъждава Евгени Тодоров. Заедно с него, вече 23 години, е режисьор-постановчикът Петър Алексиев. Регистрирали фирма през септември 1989-а и до момента не са успели да се изпокарат.

“Телевизията е скъпо нещо, но като чувам, че Бареков харчи по милион и половина, ние 8000 лева да имаме, каква програма ще стане”, смее се Евгени и припомня, че сегашният изпълнителен директор на TV7 се появил за първи път на екран при него, като лидер на студентските протести.

Журналистът се дразни на коментарите на шефа на СЕМ Гого Лозанов, че провинциалните телевизии карали от избори на избори. И дава пример, че мониторингът след последния местен вот показал, че ПОТв е телевизията с най-много предизборни предавания като относителен дял. При това думата се давала не само на партиите, които са си платили.

Медията има спечелени над 20 проекта, а в момента кандидатства за финансиране на две програми – “Вход свободен” и за консултантски център. Първият проект доразвива идеята за отворени врати, която се родила по време на протестите, така че всеки ден, в рамките на два часа, всеки пловдивчанин може да си излее болката в студиото. Телевизията се превърнала и като бюро справки за пенсионери, хора с увреждания и социално слаби, които загрявали телефоните с въпроси кога ще се изплащат помощи, така че от медията решили да развият и социалната тематика, създавайки инфоцентър.
Енергията и хъсът, с които продължава да се бори на 63, са доказателство, че няма намерение да слиза от екран.

Тук обаче доказаният журналист уточнява, че няма да се радва, ако го сравняват с проф. Вучков, а би искал да прилича на Барбара Уолтърс.

Преди дни тв легендата опроверга слуховете, че слиза от екран, и обяви, че няма да се пенсионира. Знаменитата 83-годишна американска журналистка води женско токшоу на телевизионния канал Ей Би Си и е интервюирала Фидел Кастро, Маргарет Тачър, Путин, всички американски президенти след Никсън, Лорънс Оливие, Майкъл Джексън и дори Джей Лено.

Стр. 10 

Leave a Reply