Eвгения Марчева и Андрей Захариев – новите лица в “Денят започва” на БНТ: Няма да говорим на “ти” с политиците

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 06.12.2010

Сутрешният блок на БНТ "Денят започва" вече е с нов начален час – 6.30, и с нови лица – Андрей Захариев и Евгения Марчева. Андрей от четири години води новинарските емисии и предаването "Библиотеката". Евгения бе външнополитически репортер на Дарик радио. "Класа" се срещна с двете нови лица на "Денят започва".

Как ви поканиха за сутрешния блок на БНТ?

Евгения Марчева: Лично за мен поканата дойде от Милена Цветанска. С Вяра Анкова се познаваме още от времето, когато тя бе кореспондент на БНТ в Гърция. Оттогава мога да кажа, че сме "съзаклятници". От 8 години работя в Дарик радио. Преди това – 3 години като репортер и продуцент в БНТ в предаванията на Валя Ахчиева и Явор Дачков.
Андрей Захариев: Вече четири години съм в новините на националната телевизия. Давал съм дежурства и в сутрешния блок. Последният път бе през август. После Вяра Анкова ме извика и ми предложи да се включа в "Денят започва". Както се казва в "Евангелието", опитах се да отклоня тази горчива чаша, за да не ставам толкова рано… Но Вяра успя да ме убеди! Новият ми ангажимент ще е успоредно с предаването "Библиотеката", което остава.

Какви промени да очакват зрителите в структурата и съдържанието на новия сутрешен блок?

Е.М.: От 6.30 до 7.00 ч ще има много сериозен информационен слот с вътрешни, международни, икономически новини, спорт и време. Предвидили сме и преглед на най-четените сайтове в България. Този половин час ще се прави от новинарите, водещ ще бъде Аделина Радева. А.З.: След това сме ние, с прегледа на печата. Нашето време с Евгения е до 9.00 ч, след което аз ще остана в ефир като човек, който има опит в културната журналистика, и ще си партнирам с Александра Гюзелева – Шани до 10.15 ч. Това ще бъде културният слот, много по-разширен и амбициозно направен. Ще бъде доста различно!

Как бихте дефинирали вашите два часа с едно изречение?

Е.М.: Ще се опитаме да представим политиците в по-друга светлина – с начина, по който задаваме въпросите, с начина, по който говорим с тях, ако щете дори с темите, които ще дискутираме. Въпреки че ще водя т.нар. сериозна политика (каквото и да означава това), бих се радвала и заради себе си, и заради зрителите, ако каня и Борисов, и Първанов, и Сидеров само когато наистина има ужасно важен повод за това.

С какво ще бъдете различни?

Е.М.: Не търпя отговор по-дълъг от 40 секунди. Обичам динамичните интервюта, кратките и ясните. Ще имаме силна обратна връзка със зрителите, което към момента липсва. Много ми се ще, да правим макар и рядко – защото това е трудно, екскурзионни интервюта! Искам да направим интервю с Муамар Кадафи -той в резиденцията си в Либия, ние с Андрей тук в студиото на БНТ. Това не е невъзможно, нали така? България не е село, ние не сме извън пространството и континентите! Иска ми се, когато се случва нещо извънредно, да сме винаги първи – с риск да правим технически гафове….да имаме първа връзка, първо интервю за коментар….

А.З.: На мен ми се иска да генерирам някакви провокативни мисли у аудиторията по отношение на вече утвърдени стереотипи относно българския политически живот -какво е да си политик в България, дори и разни негативни стереотипи, които за мен са доста вредни и продължават да задръстват пътя ни към едно по-развито гражданско общество.

Кои са стандартите в журналистическата работа, които категорично ще отстоявате?

Е.М.: Важно е да има всички гледни точки. Не обичам монолозите и единственото мнение. По темите, по които е задължително да има сблъсък, ще го търсим. Няма да говорим на "ти" с политиците. Всъщност досега не съм си позволила никога да го правя. И още нещо, никога не бих си позволила да обидя събеседника си на лична основа, независимо от това дали съм съгласна с негово мнение или политическо поведение. А.З.: Присъединявам се към Жени. Трудно фамилиарнича дори с много близки хора заради възпитанието и характера си. Другото, което не бих си позволил, е заради интереса и гледаемостта да предизвиквам сблъсъци или конфликти, там където моят интелект и разсъдък ми казва, че няма такъв.

Стр. 19

Leave a Reply