Европейска харта за правата на пациенти с онкологични заболявания

United Partners I 5.02.2014

Катализатор на промяна на неравенствата при лечението на ракови заболявания в Европа

Уникална група от пациентски организации, лидери в сферата на здравеопазването (включително двама бивши министри по здравеопазване и лауреат на Нобелова награда) и Членове на Европейския Парламент обединени срещу рака, се събраха в Европейския Парламент в Страсбург, за да представят Европейска харта за правата на пациентите с онкологични заболявания в Световния ден за борба с рака. Резултат от двугодишна работа и широкa ангажираност, инициативата е водена от Европейското партньорство срещу рака (ЕРП – European Cancer Concord) и е призив за действие по посока на преодоляване на значимите неравенства, пред които днес са изправени пациентите болни от рак в Европа. Сред говорителите на представянето бе Тонио Борг, Еврокомисар по здравеопазването и защита на потребителите.

“ Нарастващата тежест на раковите заболявания ще повлияе не само болните и техните семейства, но и ще бъде значим проблем пред здравните системи и бъдещата икономическа конкурентоспособност на Европа”, заяви Проф. Патрик Джонстън, Съпредседател на ЕРП и Декан по медицина, стоматология и биомедицински науки на Кралския университет Белфаст, Обединено Кралство. “Горди сме, че тази Харта на правата отразява обратната връзка от онкологични лидери и от пациентски организации от 17 Европейски държави, повече от 1000 национални организации и милиони пациенти от Европа, страдащи или преживели онкологични заболявания”, добави Проф. Марк Лоулър, Лидер на ЕРП, базиран в Кралския университет Белфаст.

През 2012 година в Европа са били диагностицирани 3,45 милиона пациенти с онкологично заболяване, като ракови заболявания са отнели живота на 1,75 милиона души, което се равнява на 3 жертви на минута. В 28 от 53 европейски държави ракът изпреварва кардиологичните заболявания като заболяване, причиняващо преждевременна смърт. В допълнение застаряването на населението, показва, че докато не се приложат ефективни превантивни мерки и стратегии за лечение, 1 човек ще умира от рак на всеки 10 секунди.

Забелязват се значителни разлики при онкологичните случаи и смъртността в Европа, които отразяват неравенствата в достъпа до оптимална онкологична грижа между различните национални здравни системи. Раковите заболявания са цитирани като водещ пример за нарастващи неравенства между и в различни страни от Европа в последната серия материали „Здраве в Европа“ на изданието Лансет.

 

Leave a Reply